„Майка ми се примирила с по-малко от това, което заслужавала. Самочувствието ѝ било ниско и тя не виждала истинската си стойност, затова позволила на някого да я мачка, да я пренебрегва, да я наранява, да се възползва от нея. Позволила на подобна нездравословна връзка да управлява живота ѝ, а тя само седяла отстрани и гледала безучастно.

Въпреки че мразя човека, който я е наранил, част от мен мрази и нея, защото е останала с него. Мразех я, защото е позволила на някого да се отнася с нея като с нищожество и не е видяла стойността си, която всички около нея забелязват съвсем лесно.

С години наблюдавах как тази силна, умна и красива жена се примирява с по-малко и това ме научи на няколко важни урока. Научи ме, че трябва да имам високи стандарти. Научи ме, че не трябва да се поддавам на комплексите си. Научи ме, че трябва да се ценя!

Благодарение на майка ми сега съм независима жена. Още от малка знаех, че не искам да разчитам на друг човек за щастието си, не исках вътрешния ми мир да да се влияе от другиго, не исках да съм зависима от парите на някого. Осъзнах, че единственият човек, на когото наистина мога да разчитам, съм самата аз.

Благодарение на опита на майка ми много лесно разпознавам нездравословните връзки. Лесно мога да разбера, ако някой лъже, изневерява или пие твърде много. Знам как да различа онзи, който наистина го е грижа за мен, от онзи, който си е надянал маската на загрижеността и сега разиграва театър пред мен, който цели да ме вкара в леглото.

Благодарение на майка внимавам кого допускам в живота си. Първо трябва да се уверя, че заслужават вниманието им, преди сляпо да им се доверя. Трябва да съм сигурна, че винаги ще се отнасят към мен с уважение и ще полагат същите усилия, които полагам за тях, преди да им връча сърцето си.

Благодарение на майка ми се научих да отстоявам себе си и не позволявам на другите да диктуват живота ми. Не позволявам на чуждото мнение да ме съсипе и да очерни собствената ми представа за личността ми, защото знам, че съм умна, красива, успяла. Знам, че съм значима, ценна, достойна.

Благодарение на майка ми осъзнах, че краят на една връзка не е краят на света. Осъзнах, че понякога трябва да си тръгнеш от човека, когото обичаш (или си мислиш, че обичаш), и това е за твое добро. Дори да сме били дълго време заедно, аз не му дължа нищо. Той ми е давал и аз съм му давала, това не му дава правото да остане в живота ми завинаги. Мога да си тръгна от връзката ни във всеки един момент. Имам право да си тръгна и имам право да мисля за своето добро.

Боли ме от факта, че майка ми прекара толкова много време в нездравословна връзка, плачейки всяка вечер, съмнявайки се в собствената си стойност, но това ме накара да осъзная какво искам (и не искам) от собственото си бъдеще. Помогна ми да разбера, че лесно можеш да попаднеш в капана на грешната и съсипваща връзка. Помогна ми да разбера, че трябва да повиша стандартите си, за да не попадна в същата ситуация. Благодарение на майка ми имам високи стандарти и никога не бих се примирила с по-малко и ти също не бива да го правиш!“

Холи Риордън