Всеки родител иска детето им да се превърне в щастлив и успешен човек. Затова майките и татковци не пестят усилията, времето и парите си за образованието на хлапетата си. Но дали доброто образование е гаранция за светло бъдеще?

Открихме, че има няколко също толкова важни знания и умения, които ще помогнат на детето ви да се справи с всички трудности по пътя към великите постижения.

Способността да заема позиция

Това е едно от най-важните умения в модерния свят и трябва да бъде втълпено на детето ви от ранна възраст, защото не винаги ще можете да му се притичате на помощ. За да направят това, родителите трябва да покажат на детето, че мнението му е от значение. Децата трябва да знаят, че ги слушате и разбирате, затова изразявайте интерес и ги окуражавайте в разговорите си с тях. По-добре е да използвате думи на съгласие по-често и да не употребявате сарказъм или непреклонност, когато отговаряте на въпросите им.

Концентрация

Децата предпочитат да се съсредоточат върху нещата, които са им интересни в момента, затова опитайте се да ги учите на неща, които са не само полезни, но и вълнуващи. Например, докато учите хлапето си да пише, помолете го да пише буквички на бяла дъска или на тротоара с тебешир, а може и да ги изработи от пластелин. Не забравяйте, че родителското поведение е най-добрият пример: отдайте на детето си няколко минути безрезервно внимание, без да се разсейвате. Можете да тренирате концентрацията на детето си и с настолни игри, рисуване и пъзели. Също така го карайте да обръща внимание на интересни детайли, докато се разхождате – например табели, коли от определен цвят или марка, различни фигури, цветове и текстури.

Да разчита на себе си

Колкото по-рано детето ви се научи да върши нещата само, толкова по-уверено ще бъде в бъдеще. Също така по-лесно ще се справя с училището и останалите задължения, които ще нарасват с течение на времето. Окуражавайте хлапето си само да се облича, да завързва връзките на обувките си, да поставя играчките на мястото им и да почисти това, което изцапа. Не му се карайте за грешките! Бъдете търпеливи и не забравяйте да го хвалите. Така ще се научи да върши нещата само – по същия начин, по който се е научило да ходи и говори. 

Да бъде отборен играч

Необходимо е да обясните на детето си от ранна възраст, че в обществото има определени правила (на игралната площадка, в детската градина, в училището) и следвайки ги ще си изгради добра връзка с другите. Такова правило например е способността да работи в екип. Когато учите детето си да бъде отборен играч, никога не го сравнявайте с останалите деца, тъй като в замяна ще получите само агресия. Вместо това наблягайте на това колко важно е всяко дете и хвалете всеки един, когато екипната работа е свършена.

Владеене на чужди езици

Владеенето на поне два езика ще даде на детето ви някои предимства в бъдещата професия и ще му помогне да разшири културния си хоризонт. Има ли по-добър начин да опознаете културата на друга държава от това да комуникирате с жителите й на техния език?

Самоорганизация

Това умение ще помогне на децата ви да постигнат целите си и неминуемо ще им бъде полезно, когато станат възрастни. Основата на самоорганизацията е ежедневния график, който трябва да съставяте заедно с децата си, а с течение на времето намалявайте участието си в него, за да може хлапетата сами да се научат как да разполагат с времето си. Също така е необходимо да намерите баланса между отговорностите на децата и времето им за почивка. Едно дете трябва да има достатъчно време за игри, хобита и други желани активности. Всичко обаче трябва да бъде регулирано – например може да играе навън, но само след като напише домашната си.

Спокойно приемане на загубата

Начинът, по който детето ви се отнася към победите и загубите оформя неговото самочувствие и определя връзката му с останалите. Трябва да обърнете внимание на начина, по който детето си играе: някой губи, ядосва се и родителите го прибират у дома. Този модел на поведение има негативно влияние върху способността на детето да се сблъсква с предизвикателствата на живота и развитието на силните страни на характера. Хвалете детето си за всеки успех, но не игнорирайте провала. Опитайте да го обсъдите с него и намерете причината – ключът към следващите победи. Не забранявайте на детето си да изрази емоциите си, докато действията му не засегнат останалите. И най-важното – покажете на детето си, че го обичате – независимо от всичко!