Днес ще те запознаем с 7 успешни бизнес дами, оглавяващи компании за милиони долари. Освен че притежават бизнес нюх, интелигентност и красота, те намират време да спортуват и да се грижат за семейството си.

Софи Патерсън

Софи Патерсън е на 32 г. Тя ръководи собствена компания за интериорен дизайн. Тя проектира къщи за известни и богати личности. Живее в Съри, Англия, заедно със съпруга си, с когото скоро очакват първото си дете.

Софи основава бранда си през 2008 г., когато е едва 23-годишна. Днес компанията ѝ е едно от най-успешните студиа за интериорен дизайн в Англия: „Още от малка харесвах интериорния дизайн, но вместо да преследвам професия в тази сфера, избрах да уча бизнес и испански език в университета”, разказва Софи.

Големият шанс се появява, когато предприемач, познат на двойката, харесал как Софи е обзавела дома си и ѝ предложил да направи интериорния дизайн на цял жилищен блок. Тя веднага се съгласила и работила по проекта безплатно 6 месеца, докато все още работела на друго място, за да се издържа. Когато разбрала, че наистина има талант – тя напуснала и основала собствена компания: „Бях едва 23-годишна, нямах реална представа какво ме очаква и какво трябва да направя, за да създам успешна компания, но мисля, че този шанс беше истинска благословия!”

В момента Софи е бременна в 6-ия месец, но това не ѝ пречи да тренира 3 пъти седмично и да продължава с работата си. Тя е намерила и сродната си душа – Кевин, който я подкрепя във всяко начинание. Той самият има своя компания и знае какво изисква собствения бизнес.

Софи се радва, че е избрала област, в която работят сравнително по равно мъже и жени: „Чувствам се голяма късметлийка, защото никога не съм се сблъсквала с дискриминация заради пола ми, благодарение на това мога да се съсредоточа върху работата си, а не да се тревожа как ме възприемат околните.”

Дали Софи смята, че една жена може да има всичко? „Всичко опира до баланса, понякога има седмици, в които успешно балансирам между работата и личния живот, но други седмици невсичко върви така гладко. Не мисля, че можеш да постигнеш всичко съвсем сама и не искам да се преструвам, че е така. Имам страхотен екип от дизайнери, съпруг, който ме подкрепя, и домашна помощница. Не мисля, че има нещо срамно да има кой да ти помага и съм много щастлива, че мога да си го позволя.”

Ето какво споделя тя като бизнес съвет: „Винаги имам няколко проекта в ход, така, ако нещо не сработи, можеш да се прехвърлиш към следващата задача, вместо да губиш време. Освен това, когато имаш собствен бизнес, не можеш да приемаш отказите лично. Този подход ми помага да гледам напред и да не губя време в тревоги.”

Мария Хатзистефанис

Мария е на 45 г. и е президент на известна козметична компания. Тя живее в Лондон, заедно със съпруга си и двамата им синове. Мари постоянно пътува из целия свят, за да ръководи своята компания.

Мария основава компанията си през 1999 г. Тогава тя води колонката за красота в известно дамско списание и осъзнава, че има свободна ниша сред козметичните продукти, от която тя може да се възползва. Почти 20 години по-късно тя притежава две компании на стойност 100 млн. долара, които са предназначени за по-млади клиентки с ограничен бюджет. Някои от нейните звездни фенове са Ели Голдинг, Ел Макферсън и Кайли Дженър.

„Да започна моя собствена компания беше предизвикателство в началото, но мисля, че много жени могат да успеят като предприемачи, ако не са щастливи от работата си.”  

Отначало невсичко вървяло гладко – в началото не намерила инвеститор или заем, затова трябвало да заложи всичките си спестявания на карта. Но по-късно това се оказало положително, защото компанията бързо започнала да печели и не била затънала в дългове.

Мария споделя, че се сблъсквала с дискриминация в началото на кариерата си, докато работела в сферата на финансите: „Никой не ме приемаше сериозно на съвещанията, защото бях една от малкото жени и бях много млада. Но това не е никак изненадващо, имайки предвид, че работех в типично мъжка сфера. Затова реших да натрупам опит и да продължа напред в друга посока.”

Мария става в 5.30 ч. всяка сутрин – тренира, а след това изпраща децата си на училище.

Дали Мария смята, че една жена може да има всичко? „Смятам, че всяка жена трябва да подреди приоритети си, за да е щастлива. За някои най-важното е успешната кариера, за други това са децата и да не пропускаш нито един ден с тях. Трябва да избереш приоритети си и да бъдеш щастлива от решението си. Не мога да кажа, че можеш да имаш абсолютно всичко, но можеш да имаш всичко, което ти самата смяташ за важно. Жените сме умни и можем да правим няколко неща едновременно и това е страхотно."

Джем Миса

Джем Миса е на 37 г. Тя е съосновател на компанията Cauli Rice, която предлага здравословна и нисковъглехидратна алтернатива на ориза. Тя живее със съпруга си и 5-годишната им дъщеря.

Джем основава компанията си тъкмо навреме. Преди няколко години идеята за ориз от карфиол би отвратила мнозина, но днес, в бума на здравословното хранене, това не е така, а напротив – превръща се в огромен успех.

Джем е работила за компания на храни и напитки във Филипините, но миналата година печели бизнес състезание и след това основава собствената си компания.

Относно дискриминацията Джем споделя, че основаването на компании обикновено се счита за мъжка работа, но тя никога не е чувствата някакви граници, защото вярва, че успехът се базира на добрата идея и на продуктите ти, а не на пола на собственика на компанията.

Въпреки успеха си, тя не вижда ежедневието си като бляскаво и съвършено. Сутрин изпраща дъщеря си на училище, отива на работа, следобедите прекарва отново с дъщеря си до 20 ч., след това продължава да работи и към 22 ч. отделя внимание на съпруга си, докато не си легнат към полунощ. Джем тренира 2-3 пъти седмично, иначе се чувства без енергия.

Дали Джем смята, че една жена може да има всичко? „Вярвам, че можеш да успееш в областта, която избереш, но това отнема много време и концентрация. Това означава, че трябва да избереш приоритетите си. За мен най-важното са времето със семейството ми и успешния ми бизнес, това означава, че нямам много време за социален живот и сън. Но жените притежават всички нужни качества, за да успеят, не позволявай на никого да те убеди в противното. Фокусирай се върху това, което искаш да постигнеш, работи усилено и накрая ще изпълниш целите си.”

Холи Скарсела

Холи Скарсела е на 27 г. Тя е основателка на собствена модна компания, от която пазаруват Оливия Палерма и Блейк Лайвли. Холи живее със съпруга си и планират скоро да имат дете.

Холи Скарсела е доказателството, че предприемаческият усет няма възраст. Тя е едва на 27 г, а вече притежава една от най-бързо разрастващите се модни марки.

След завършването на университета, тя работи като пиар на различни модни марки. Холи решава да напусне корпоративната си длъжност, за да основе своя марка, след като се вдъхновява от стила на жените в Сан Тропе, където живее тогава. Програмата на Ричард Брансън за млади предприемачи веднага я забелязва и ѝ помага да развие компанията си.

Относно дискриминацията тя споделя, че трябва да работи по-усилено, за да се докаже, защото, когато влезеш на бизнес среща с дизайнерска чанта и високи токчета, хората веднага решават, че си несериозна и витаеш в облаците, но Холи обожава да им доказва точно обратното. „Всеки, който притежава собствен бизнес, знае, че е трудно. Много трудно. Не просто трябва да мислиш за бизнеса си, но трябва и да балансираш работата с личния си живот. Това е нещо, на което трябва да поработя – да превключвам и да забравям за работа”, споделя Холи.

Въпреки че балансира между работата, тренировките, личния си живот и плановете за скорошно дете, Холи смята, че жените могат да имат всичко: „Пълното щастие идва отвътре. Мисля, че ако си доволна от себе си и си щастлива в личния си живот, всичко останало е само бонус.”

Теа Грийн

Теа Грийн е на 40 г. Тя е основателка на изключително успешна компания за лак за нокти, която продава по един лак за нокти на всяка минута. Тя живее със съпруга си и трите им деца.

Още една дама в козметичната индустрия. Теа Грийн основава компанията си през 1999 г., докато е моден редактор на списание. Когато посещава САЩ, тя забелязва, че във Великобритания липсва голям избор сред лаковете за жени с малко свободно време и създава свой бизнес план. Днес сред клиентите ѝ е самата Виктория Бекъм.

Теа шокирала пазара, когато пуснала лак под формата на спрей, но идеята ѝ се оказва успешна. Тя съветва всички работещи майки да очакват много дълги дни и да се научат да разграничават работата от личния живот: „Питайте децата си какво е важно за тях и какво искат от вас, вместо ти да гадаеш какво смятат за важно.”

Според нея жените могат да имат всичко, но работещите майки трябва да се научат да си почиват и да приоритизират заниманията си, за да намалят количеството на работата, която трябва да свършат.

Джули Чакраверти

Джули е на 44 г. Тя е най-младият директор в брокерска компания, когато решава, че това не е достатъчно и основава своя собствена технологична компания. Тя живее със съпруга си и дъщеря им.

Джули започва кариерата си в банковата сфера, в която доминират мъжете, но създава свой финансов продукт, който печели множество награди за иновация и ѝ помага да изгради добра репутация.

Нейните бизнес приоритети се променят, когато се ражда дъщеря ѝ. Тогава тя е заредена от енергия и ентусиазъм и иска да създаде своя компания. Тя избира съвсем различна сфера от досегашната – технологичната.

Джули смята, че ключовото за успеха ѝ е подкрепата от съпруга ѝ и майка ѝ: „Много работещи хора се нагърбват с повече задачи, отколкото могат да свършат. Това се отнася с пълна сила за работещите родители. Да жонглираш с всичките си задължения е истинско предизвикателство. Затова ти трябва подкрепа и ти е нужно да си поставиш приоритети. Също така е много важно да съхраниш чувството си за хумор, каквото и да ти предложи живота. Моят съвет е да осъзнаеш какво искаш в различните етапи от живота си – успешната кариера може и да е твоя цел, а може и да не е. Никога не се извинявай, защото си различна, независимо дали си млада, от малцинство или защото си жена – накрая това може да е твоето предимство.”

Джесика Херин

Джесика Херин е на 43 г. Тя е основател на компания за бижута и козметика, автор е на бестселъри. Често дарява големи суми чрез личната си фондация. Джесика живее със съпруга си и двете им малки деца.

Първата компания, която основава, е за планиране на сватби, която днес е една от най-големите онлайн компании за такава дейност. След това Джесика започва работа в компютърна компания, докато планира следващата си стъпка.

През 2007 г. основава компания, която се превръща в една от най-бързо развиващите се за тази година. Тя продава собствена линия бижута и козметика.

Как се справя ли? „Трябва да балансирам между компанията си и най-важната роля в живота си – тази да бъда майка. Мисля за себе си като майка, която работи, а не като работеща майка. Аз преди всичко съм майка”.

Тя се събужда в 5 ч. сутринта и започва деня си с тренировки, които я зареждат за натоварения ден.

Въпреки че днес съпругът ѝ я подкрепя, това невинаги е било така: „Невинаги ни е било лесно. И двамата сме израснали в семейства, които смятат, че жената трябва да се грижи за децата, докато мъжът работи. Трябваше някак да намерим баланса. Сега съпругът ми много ме подкрепя и се оказа един страхотен, грижовен баща.”

„Трябваше да се откажа от представата си за „супер майка”, която прави всичко за всеки постоянно. Трябваше да се отърся от вината, която сама си насаждах, за да направя повече място за любовта, радостта и личните ми постижения.”