Преди да забременея мислех, че да имам дете е нещо напълно естествено. Пет месеца по-късно осъзнах, че съм нямала идея за какво говоря. Бях се заблудила от няколко красиви снимки, на които майчинството изглеждаше като приятна почивка. Оказа се, че раждането е палитра от преживявания – бляскаво и чудно, но и много трудно. Нямам намерение да ви плаша, но ще бъда честна в отговрите си. Знайте само, че въпреки всичко, това е индивидуален процес, рачличен за всяка жена.

1. Мога ли е да правя секс по време на бременността? Странно ли е усещането?

Всеобщият съвет е, че ако няма някакви усложнения, то съвсем спокойно можеш да се наслаждаваш на близостта с любимия. Има теория, според която в последните седмици на бременността любовните ласки могат да предизвикат контракции, които да помогнат на бебето да излезе по-лесно. По мое мнение, когато се чувстваш уморена и неразположена – сексът не е добро решение. И да, странно е!

2. Какво представляват родилните мъки?

Моя позната ги описва като ритане и подбутване из цялото тяло. Аз бих го сравнила с гадене – точно онзи момент, в който все едно след малко ще повърнеш. Чувството е горе-долу същото. Ако си къмелийка, няма да те боли чак толкова много. В началото контракциите ще бъдат леки и периодични, но след това, малко по малко, честотата им ще започне да се удвоява. Точно тогава идва второто ниво на болка – усещането, че все едно някой натиска корема ти и не можеш повече. След това време за плацентата. Ако не стане от само себе си – ще се наложи в действие да влезе инжекцията.

3. Толкова ли е болезнено, колкото всички казват?

Да! Естесвеното раждане е болезнено, но има много методи, които могат да го улеснят. Комбинацията от правилно дишане и визуализация на приятни картини, всъщност могат да успокоят ума ти и съответно болката до някаква степен. Според теорията на този метод, страхът и стресът могат да станат причина за по силни родилни болки, тъй като адреналинът, който се покачва, става причина за стягане на мускулите. Така бебето излиза по-бавно и болезнено.

4. Какви са шансовете да имам разкъсване?

Според Британско списание по гинекология 90% от жените получават разкъсвания по време на раждането. Някои лекари съветват за масаж преди раждането, но аз лично смятам, че това не би помогнало особено. Просто едно доста голямо нещо ще излезе от теб и е много възможно да се случи.

5. Колко бързо ще се възсатновяви коремът ми?

Това е строго индивидуален процес. Зависи от това колко тренирана е мускулатурата ти, а също и дали е имало усложнения при раждането, колко правилно си се хранила по време на бременността и след това. Трябва да знаеш, че най-трудно се възстановяват коремната стена и тазовата част. Напълно възможно е да не можеш да възстановиш фигурата си и тя да стане точно такава, каквато е била преди да забременееш, но с упражнения и правилен хранителен режим можеш да си сигурна, че ще се чувстваш тонизирана и доста по-добре.

6. Какво ще се случи с бюста ми след кърменето?

Всъщност кърменето се оказа доста по-трудно, отколкото си мислех. Ако си решила да кърмиш – не забравяй най-важното - използвай изкуствени зърна! Най-вероятно гърдите ти ще увиснат, но това е абсолютно естествен процес, който започва още от бременността. Разбира се, можеш да използваш специален крем, който ще стегне кожата в тази зона, но все пак не очаквай чудеса.

7. Ще съжалявам ли?

Ако трябва да бъда честна... в някои моменти от първите месеци съм се питала дали си заслужава. Тогава бях толкова уморена, че ми се е случвало да влизам под душа с дрехите, без дори да осъзнавам, че съм с тях. Дали обичах толкова това малко същество, което постоянно ме будеше и нараняваше гръдите ми? Дали го обичах, когато бях отегчена до смърт от рутината на деня? Дали си заслужваше все пак? Да! Милиони пъти да! Ще има моменти, в които ще осъзнаваш това кристално ясно! Когато виждаш как това малко човече преоткрива света, когато те погледне и види целия свят – защото за него ти ще бъдеш точно това!

Каквото и да си си мислила преди да забременееш, по време на 9-те месеца и след това, едно единствено нещо ще има значение – ти си майка и имаш най-прекрасното същество, заради което си е струвало всичко това и заради което трябва да бъдеш готова на всичко! Каквото и да ти коства, защото то има само теб, а и защото това е твоята мисия – да бъдеш майка!