Франция почете с официална церемония писателя и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери по повод 70-годишнината от издаването на книгата му "Малкият принц" в страната, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Сент-Екзюпери (1900 - 1944) бе почетен на церемония в Пантеона - монумента-гробница на личности, белязали историята на Франция. Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан нарече Екзюпери защитаващ важна кауза хуманист, а министърът на културата г-жа Одре Азуле каза, че той е писател, за когото ангажирането в полза на родината му е нещо очевидно.

Продадоха автентична илюстрация от "Малкия принц" за 133 000 евро

"С годините творчеството на Сент-Екзюпери стана универсално, като оказва влияние върху младежта в целия свят, а ангажимента на писателя в полза на родината му е източник на вдъхновение за сегашните и бъдещите поколения", отбеляза Льо Дриан.

Одре Азуле припомни призива на Сент-Екзюпери от Ню Йорк през Втората световна война - "Французи, нека се помирим, за да служим на родината си".

"Той бе сред онези творци, за които ангажирането в полза на родината им бе нещо очевидно", каза министърът на културата.

Сент-Екзюпери изчезна по време на полет на 31 юли 1944 г. над морето край френския средиземноморски бряг, докато участваше в мисия във връзка с десанта на Съюзниците в Прованс. Останки от самолета му "Лайтнинг" бяха намерени през 2004 г.

Книгата "Малкият принц" е преведена на 270 езика. От нея са продадени над 145 милиона екземпляра в целия свят.