Бил Гейтс дава своя отговор за 20 секунди, випускниците на Харвард се справят за 40 секунди, а на хората, определени като гении, им отнема по-малко от 10 секунди. Готови ли сте да проверите за колко време ще се справите вие? Коя е излишната фигура на картинката? Ако времето е в рамките на 2 минути, то вие принадлежите към онези 15% от най-надарените хора в света. Останалите 75% не са способни да решат тази задача. Но все пак, ако не сте напълно сигурни в отговора си, то не се притеснявайте. В следващите редове ще ви разкрием кой е той. Да започваме.

Като за начало да започнем оттам, че много хора си мислят, че верният отговор се крие във фигурата, която няма нищо общо с останалите. По тази логика фигура № 2 би трябвало да бъде излишна, тъй като тя няма допирни точки с никоя от другите. Съгласни ли сте с това твърдение? Ако да, то изчакайте още малко и продължете да четете. Тук се случва и най-интересното!

  • Вижте, че фигура № 2 е единствената, която няма бяла рамка...
  • Но какво ще кажете за № 3? В края на краищата тя е единствената кръгла, нали така?
  • № 4 пък е единствената зелена (всички останали са червени). 
  • Но ако се замислим, виждаме, че № 5 е значително по-малка от другите...

Оплетохте ли се? Няма да ви мъчим повече. Ето къде се крие правилният отговор.

Логиката на задачата се крие в това, че единствено фигура № 1 не съдържа явни отличия от останалите. И в това е главната й разлика. Така, правилният отговор и излишна фигура, се оказва № 1!

Поздравяваме тези, които са намерили отговора.