Има филми, в които обстановката не играе главна роля, а служи по-скоро за декор на заден план. Но има и шедьоври, които ни карат да се влюбим не само в сюжета, но и в града, в който се развива действието.

Ню Йорк – “Закуска в Тифани” (“Breakfast at Tiffany's”)

Всичко се случва в Ню Йорк и макар филми като “Сексът и градът” и “Когато Хари срещна Сали” да ни представят града в пълния му блясък, никой от тях не успява да улови магията на великия град. Ето защо ако все още търсите причина, за да посетите Ню Йорк, изберете “Закуска в Тифани” и неповторимата Одри Хепбърн.

Рим – “Талантливият мистър Рипли” (“The talented Mr Ripley”)

Звездният състав на филма, начело с Мат Деймън, Джъд Лоу, Кейт Бланшет и Гуинет Полтроу, ни показват красивия живот в Рим. Разбира се, трябва имате предвид, че ще бъде нужен определен бюджет, за да повторите лудориите на актьорите, но важното е, че ще бъдете във вечния Рим.

Венеция – “Туристът” (“The Tourist”)

Актьорите Джони Деп и Анджелина Джоли не получиха ласкави оценки от критиците за представянето си. Но Венеция не разочарова никого – красива, непристъпна и много цветна.

Дъблин – “Веднъж” (“Once”)

Чешка емигрантка и уличен музикант – срещата им е неочаквана, красива и романтична. Точно такъв е и Дъблин. Историята им се развива, двамата разкриват страховете и разочарованията си.

Париж – “Полунощ в Париж” (“Midnight in Paris”)

20-те години на миналия век изглеждат най-подходящото време, за да бъде представен Париж – изгледът от Айфеловата кула, среднощните разходки по бреговете на Сена, въздухът и светлините в Париж винаги ще пленяват.

Флоренция - “Стая с изглед” (“A Room with a View”)

Филмът отново ни дава възможност да се насладим на великолепната игра на Хелена Бонъм Картър, Маги Смит и Джуди Денч. Той е номиниран за 8 награди Оскар, като печели 3 от тях. И най-хубавото е, че Флоренция е представена точно такава, каквато е – неподражаема, невероятна, неповторима.

Ливърпул – “Младият Джон Ленън (“Nowhere Boy”)

Филмът представя ранните години от живота на Джон Ленън. Градът е Ливърпул, който изглежда като идеалната снимачна площадка за заснемане на част от живота на легендарния музикант.

Единбург – “Винаги в същия ден” (“One Day”)

Ако все още не сте посетили Единбург, то гледайте “Винаги в Същия ден” и ви гарантираме, че няма да имате търпение да тръгнете на път. И макар действието на филма да се премества в Лондон, то Единбург печели сърцата на зрителите.