Бебетата, родени през май, са наистина специални и днес ще ви дадем 8 причини за това.

1. За произхода на името

Месец май е кръстен на Мая – най-голямата от гръцките Плеяди, седемте дъщери на Атлас и Плейона. През гръцките текстове Мая навлиза и в древноримската култура, където Мая започва да се свързва с пролетта и плодородието. Древните римляни ѝ принасяли жертви на 1 май и оттук дошло името на месец май в римския календар.

Старото славянско име на този месец е било трѣвенъ т.е. тревен, буквално „тревен месец“ – месец, през който пониква тревата.

2. Те имат страхотна зодия

Ако се интересувате от астрология, то тогава сигурно знаете, че и Близнаците, и Телецът са страхотни зодии. Децата, родени от 20 април до 20 май, са Телец, а децата, родени от 21 май до 20 юни, са Близнаци. И двете си имат своите положителни страни.

Близнаците са чаровни и комуникативни, а Телците са много земни и елегантни личности, които ценят малките радости в живота.

3. Техният камък е изумрудът

Величественият и стилен изумруд (познат още като смарагд) е камъкът на хората, родени през май. Заради своя наситен и пленяващ зелен цвят този камък се добива още през IV в. пр.Хр. Според историческите документи Клеопатра е обожавала този камък, а инките и ацтеките са го смятали за камък на боговете. Изумрудът се свързва с любов, прераждане, здраве и плодородие.

4. Тяхното цвете е момината сълза

Цветето на хората, родени през май, е момината сълза. Научното наименование на момината сълза е „Majalis“ или „Maialis“, което означава „принадлежност към май“. Цветето е символ на духовната чистота, на невинността и скромността. Според някои народи това цвете носи щастие в любовта, затова те украсяват сватбите с букетчета от момина сълза. В нашите и руските легенди момината сълза е символ на несподелената любов и цветето е поникнало от сълзите на нещастно влюбена девойка.

5. Те са родени под щастлива звезда

Според едно шотландско проучване, в което участие са взели над 40 хил. души, хората, родени през май, са най-големите късметлии... или поне така се чувстват! Като цяло хората, родени през топлите месеци, са по-слънчеви и весели хора в сравнение с тези, родени през студените.

6. В този месец са родени много звезди

Много е вероятно детето, родено през май, да дели общ рожден ден с някоя звезда или знаменита личност. Ето някои от хората, които са родени през май: Одри Хепбърн, кралица Виктория, Джордж Клуни, Дуейн Джонсън – Скалата, Кейт Бланшет, Донатела Версаче, Зигмунд Фройд, Кайли Миноуг, Дейвид Бекъм, Боб Дилан, Адел, Енрике Иглесиас, Иън Маккелън, Колин Фарел и много други. Какъв звезден месец, нали?

7. По-вероятно е да бъдат нощни птици

Според проучванията хората, родени през пролетта и лятото, си лягат по-късно от хората, родени през есента и зимата. Вероятната причина е, че слънчевата светлина влияе на нашия вътрешен часовник и на циркадния ритъм на съня ни още от съвсем ранна възраст.

8. Силата ще бъде с тях

Ако сте почитатели на „Междузвездни войни“, то ще ви зарадваме с факта, че 4 май е официалният празник на франчайза.