Всеки родител иска по-добър живот за децата си и се опитва да ги научи на това, което смята за правилно. За съжаление, възрастните понякога правят грешки и насърчават напълно ненужни и дори вредни нагласи в своите наследници.

Искрено се надяваме, че сте успели да избегнете следните проблеми.

1. Щастието трябва да бъде спечелено

Щастието е толкова естествено, колкото болката, радостта, тъгата, смехът и всичко останало, така че е достъпно за абсолютно всеки. Но често хората си мислят, че все още не са работили достатъчно добре върху живота си, така че не заслужават нищо добро. След това неволно започват да саботират собствените си опити да станат по-щастливи. Първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от някои митове, като това че парите носят щастие; щастието намалява с възрастта; някои хора са по-щастливи от други и нищо не може да се направи по въпроса; или че щастието изисква силна, здравословна връзка с любим човек. Второто нещо е да се научите как да се чувствате щастливи тук и сега. За да направите това, достатъчно е да следвате прости правила - искрено благодарете на другите хора за помощта, инвестирайте време в комуникация с щастливи хора, правете комплименти, радвайте се на късмета на другите и се наслаждавайте на всеки момент от живота си. Не забравяйте, че можете да се чувствате щастливи, дори ако просто наблюдавате как вятърът люлее дърветата.

2. Трябва да слушате възрастните, защото са по-умни

Уважаваната възраст изобщо не е синоним на висока интелигентност, така че невинаги си струва да слушате съветите на по-възрастни колеги или роднини. Разбира се, това трябва да става по учтив начин, тъй като по-голямата възраст заслужава уважение. Но уважението и подчинението са съвсем различни неща. Основният проблем е, че послушното дете ще израсте в послушен възрастен. Такъв човек е отличен изпълнител, но едва ли ще може да взима собствени решения. Изключително вероятно е да бъде избутван и използван и няма да може да се отстоява, защото е свикнал да се подчинява.

3. Винаги трябва да сте любезни и някой ден някой ще ви се отплати с доброта

За съжаление, нашият свят често е несправедлив. В реалния живот правилото „Бъди мил с хората и те ще бъдат добри с теб“ рядко работи във всяка ситуация. Детето трябва да знае това от детството си, тъй като по някакъв начин ще се сблъска с този проблем в зряла възраст. Колкото по-скоро малкото човече научи, че неприятни неща се случват в света, дори и на мили хора, толкова по-лесен ще бъде животът му по-късно. Несправедливостта ще бъде навсякъде - човек е спечелил повишение с честен труд, но синът на шефа му го е получил; бедствие е разрушило къщата на съседа отдясно, докато тази отляво е невредима; и така нататък. Детето трябва да разбере, че в живота ще има много такива несправедливи неща и трябва да се научи да ги приема и преодолява.

4. Добрата съпруга трябва да готви добре

Сигурно сте чували истории за мъже, които живеят сами и дори не могат да си сготвят пържени яйца или да варят кнедли. Този проблем произтича от детството - родителите учат децата си, че жената трябва да готви и че мъжът трябва да може да върши работа с ръцете си, като да поправя и изгражда неща. Крайно време е да възприемаме и момчетата, и момичетата като обикновени хора, които се нуждаят от основни умения за оцеляване. Всеки, независимо от пола си, трябва да може да почисти жилищното си пространство и да знае да готви основни неща, за да се храни.

5. Трябва да сте „нормални“ и да не се различавате от останалата част от тълпата

Да бъдете „нормален“ за много родители означава редица различни неща, като използването на дясната ръка вместо лявата; носенето на дрехи, които се считат за прилични и подходящи; хоби, които съответства на пола или възрастта; и още много. И докато определят какво е „нормално“, възрастните се ръководят по правило от това как изглеждат и се държат другите деца, които познават. Вероятно поне веднъж сте били сравнявани с някой от детството ви - съседът от петия етаж, който е имал само шестици по математика, или братовчедка ви, която е усвоила бални танци, тенис и пеене. Поради подобни сравнения и желанието да гарантират, че детето им отговаря на „средните” стандарти, родителите буквално унищожават уникалността му, въпреки че всеки е различен. Единственото правилно сравнение е това, което правите със себе си. Ако преди година едно дете може да чете 20 думи в минута, а днес чете 40, то се справя отлично, дори ако всички останали отдавна четат по 50.

6. „Нормалните“ хора ядат всичко, което имат в чинията си

Принуждаването на детето да изяде цялата си чиния храна, ако не иска, е вредно. Ясно е, че желанието да се контролира количеството и качеството на храната се случва, защото родителите искат да са сигурни, че детето е здраво, но това може да доведе до цял куп проблеми от преяждане до ядене на любими храни тайно. На човек, дори и да е малък, трябва да му бъде позволено да чувства кога трябва да яде, в противен случай ще загуби чувството си на глад и ситост и може да напълнее. Техниките за изнудване, като да кажем: „Яж малко броколи и ще ти дам бисквитка“, обикновено водят до същите ужасни резултати. Много хора се плашат, ако детето изяде цяла чиния месо за обяд и само малко хляб на вечеря и от страх ще се опитат да му дадат „нормална“ храна в устата. Но за малчуганите внезапната промяна във вкусовите предпочитания и случайната загуба на апетит са нормални.

7. Трябва да избягвате конфликти на всяка цена

Избягването на конфликти не е най-добрият начин за решаване на проблеми. Всяко дете трябва да знае какво да прави, ако е в разногласие с някого, особено с връстниците си. Тези знания ще имат голямо влияние върху живота му на възрастен, тъй като почти всеки ден се сблъскваме със спорни ситуации. Разбира се, по никакъв начин не предлагаме да научите децата си да се бият. Най-добрият начин за решаване на проблема е постигането на компромис с противника.

8. Ако човек притежава скъпи неща, е постигнал много в живота

От детството ни учат, че луксозните стоки са маркери за успех - като големи апартаменти, летни вили, частни басейни, готини устройства, автомобили и т.н. Въпреки че в действителност присъствието им означава само, че собственикът им има пари за „играчки“, а някои дори вземат заеми, за да ги купуват. Въпреки че хората около тях все още автоматично мислят, че човек с луксозни стоки е успял в живота, всеки трябва да има свое собствено разбиране за успеха. Някои хора мечтаят да имат силно семейство, други искат повишение на работното си място, а някои просто обичат да пътуват на стоп по света и изобщо да не притежават нищо. Най-важното нещо, което трябва да направите, е да не лъжете себе си. Наистина ли искате да постигнете успех или искате всички около вас да мислят, че сте успели?

Научихте ли нещо като дете, което ви пречи в зряла възраст?