Да имаш в живота си същество, което винаги ще се радва, когато те види, което ще те гледа с безрезервна любов и ще те обича независимо от всичко, е огромна радост.

Грижиш ли се добре за кучето си? Време е да ти разкрием кои са 10-те вредни навика на лошите стопани, които никога не трябва да допускаш.

1. Да оставиш кучето само в колата

Рисковете са много – кучето може да бъде откраднато или пък да получи топлинен удар. Не си мисли, че дори и температурите да не ти се струват прекалено високи, то и кучето ти мисли така. По-добре остави четириногия приятел у дома.

2. Показваш любовта си в грешния момент

Кучето ти никога няма да научи кое е правилно и грешно, ако го обсипваш с ласки, дори когато направи някоя пакост. Трябва да му покажеш къде са границите и кога се е държал лошо.

3. Прехранваш го

Домашните любимци обожават лакомства и на теб ти доставя удоволствие да гледаш с какво удоволствие поглъщат храната си. Но ако прекаляваш с количеството, може да изложиш кучето на риск. Ти трябва да прецениш какво е правилното количество храна и лакомства на ден.

4. Не се грижиш за зъбите му

Препоръчително е да четкаш зъбите на четириногото всеки ден. Непочистените зъби носят много проблеми за кучетата. Ето защо е най-добре да помолиш ветеринаря да преглежда редовно зъбите на твоя любимец.

5. Използваш неподходящ нашийник

Всички кучета са различни, което означава, че нашийниците трябва да бъдат съобразени спрямо нуждата на твоето куче. Най-добре е да попиташ ветеринар, който ще те насочи към най-добрия нашийник за твоя най-добър приятел.

6. Оставяш кучето да те води

Когато сте на разходка, не позволявай кучето да върви пред теб. Възможно е да се озове на улицата или да реши, че е настъпил моментът да завърже нови приятелства. Покажи кой е шефът.

7. Не споделяй храната си

Седиш на масата, похапваш сладко и установяваш, че любимецът ти те гледа умолително. Знаем, че е наистина трудно да устоиш на милия поглед, но много от храните, които ние обожаваме, всъщност не са полезни за кучетата.

8. Никога не удряй кучето

Със сигурност знаеш за трика с вестника през муцуната. Но по този начин няма да постигнеш абсолютно нищо за дисциплината на четириногото. Строгият тон в гласа ти е достатъчен, за да го накара да разбере, че не се държи добре.