Знаем много за котките и кучетата, поназнавайме нещо и за други популярни животни, като лъвовете и конете, но често не обръщаме внимание на едни от най-невероятните създания на нашата планета.

А светът и животинското царство са пълни с изненади, които могат да учудят не само обикновения човек, но и учените. Доказателство са следващите 8 животни, които са много по-интересни, отколкото изглеждат.

1. Медният язовец

Ако трябваше да направим хорър филм само с животни, медният язовец спокойно можеше да е главният злодей. Ето 5 причини за това:

  • На медния язовец не му пука кого ще нападне – дали ще е някое бодливо прасе, голям лъв или огромен бизон – за него няма значение! Медният язовец е много агресивен, а в същото време притежава много твърда и дебела кожа, която зъбите на другото животно не могат да пробият. Затова и от „Рекордите на Гинес“ го обявяват за най-безстрашното животно.
  • Освен че е много дебела, кожата на язовеца е и много еластична, което го прави много гъвкав и подвижен и му позволява да се измъкне от лапите на противника.
  • Медният язовец има остри зъби и нокти, както и силна челюст, което му позволява да яде други животни направо с костите и черупките. Зъбите му лесно могат да пробият корубата на костенурка с неговите размери.
  • Той има и много силна имунна система. Учените още не са сигурни как тялото на медния язовец толкова бързо успява да неутрализира чуждата отрова. Например когато медният язовец бива ухапан от отровна змия, той се унася, получава леки гърчове и заспива. Можете да го помислите за умрял, но след 20 минути той се събужда все едно нищо не се е случило и продължава да похапва змията, която е убил.
  • А откъде идва името му? От една популярна история за сътрудничеството между язовеца и едни птички. Предполага се, че  язовецът следи за песента на малките птички с показателното име медопоказвачи. Когато тези птички открият пчелен кошер, те започват да чуруликат. Язовецът дочува техният призив и отива да разбие кошера. Той изяжда ларвите, които успява да докопа, и когато се нахрани, птичките се спускат да доизядат останалите ларвите. Всъщност няма доказателства за такова сътрудничество, въпреки че язовците наистина нападат пчелни кошери.

2. Бодливата мишка

Суперсилата на бодливата мишка е регенерацията. Ако тя бъде заловена от хищник, мишката може да отдели кожата си и да избяга. След това успява да възстанови цялата си кожа, козината си и дори потните си жлези. Тя може да възстановява и хрущяла на ушите си. Това е доста впечатляващо качество за един бозайник.

3. Монголският мармот

Това сладко животно е по-впечатляващо от камилите в едно отношение – монголският мармот не е нужно да пие вода, за да оцелее. Той си набавя всичкото необходимо количество течности от храната. Мармотите обикновено се хранят с трева, но могат да живеят на сухи ядки и без вода в продължение на години.

4. Птицечовката

Сякаш когато природата е създавала това очарователно животно, тя самата не е била наясно какво иска да направи – птицечовката има човка като на патица, опашка като на бобър, ципи на краката като на водна птица и козина като на къртица. Освен това има отровна слюнка, снася яйца, отделя кърма, но няма сукални зърна и живее само в Австралия.

5. Портджаксъновата акула

  • Тази акула отделя отрова, когато е в опасност, но отровата не е смъртоносна, а само парализира нападателят.
  • Интересното е, че някои видове акули съзряват сексуално доста късно в сравнение с много други риби. В случая мъжките на портджаксъновата акула съзряват на около 10-годишна възраст, а женските – на 11-14 години. В същото време те живеят само 30 години.
  • Най-отличителната им особеност са странните зъби. За разлика от тези на другите акули, зъбите им са различни отпред и отзад. Предните зъби са малки и остри, докато задните им зъби са плоски и тъпи. Предните зъби разкъсват мекото тяло на рибите, а задните зъби служат за чупенето на твърди черупки.
  • Хората не ги привличат, трябва много да ги подразните, за да ви ухапят. Хората също не се интересуват от тези акули, защото месото им не е вкусно.

6. Дългоопашат плужек (Ibycus rachelae)

Този вид плужеци имат интересен начин за „ухажване“. Това необичайно животно притежават т.нар. „любовни стрели“. „Стрелата“ е направена от калций и служи като любовен харпун, който се забива в тялото на друг плужек и инжектира хормони, които увеличават шанса за любовен успех.

7. Безсмъртната медуза

Медузата turritopsis nutricula започва живота си като полип, а по-късно, като възрастен организъм, се превръща в медуза, но като медуза тя във всеки един момент може да се превърне отново в „дете“.

Например след тежка травма медузата пада на дъното, превръща се отново в полип и след около 2 месеца отново се превръща в медуза, като по този начин значително увеличава продължителността на живота си. Броят на трансформациите не е ограничен, така че учените са наблюдавали как медуза се превръща в полип и обратно общо 12 пъти.

8. Кашалотът

Кашалотът определено е едно от най-интересните животни на нашата планета. Ето защо:

  • Кашалотът може да се гмурка на изключително голяма дълбочина и дълго време да живее без кислород. Учените смятат, че кашалотът може да се гмурка на 4000 м дълбочина. Не се знае как дробовете му издържат на това налягане.
  • Тези животни са и много ценни за парфюмерийната индустрия, защото произвеждат веществото амбра, което се използва като фиксатор на есенции. Името звучи много красиво, но това всъщност е твърда сива субстанция, която се образува в стомаха на кашалота. Нужни са години, за да се формира едно парче амбра. А след като животното отдели това вещество, могат да минат още няколко години, докато парчето попадне на брега и бъде намерено от хората.
  • В главата на по-големите кашалоти има още нещо, което вълнува парфюмерийната индустрия. В главата на кашалота се съдържа над 5 тона от желеподобно, восъчно вещество, наречено спермацет. Някого от него са се правили свещи, затова кашалотите масово са избивани. Днес ловът им е регулиран.
  • Кашалотите се нуждаят от само 15 минути сън на ден. Ако се налага, могат да живеят и 3 месеца без да спят.
  • Кашалотите имат най-дебелата кожа в животинското царство – цели 48 сантиметра!
  • Кашалотите са и най-големите активни хищници на планетата. Те понякога ловуват за... гигантски сепии! И без проблем успяват да ги глътнат.