Ако се чувствате изтощени през повечето време и нямате мотивация за нищо, не сте сами. 1 от 5 души чувства постоянна умора, а непрестанното изтощение вече се превръща в норма, в нещо, с което започваме да свикваме, защото ритъмът на модерния свят включва големи количества работа, стрес, напрежение и липсата на достатъчно сън и движение. Всичко това се отразява не само на тялото, но и на душата ни.

Решението не е да спите повече през уикенда, а да надникнете в душата си – може би точно тя има нужда от почивка. Ето какви са признаците за това:

1. Чувствате се уморени дори след 8 часа сън

Ако ви е трудно да ставате сутрин, дори и да сте спали достатъчно дълго, това е един от основните признаци за емоционално изтощение. Физическата умора може да премине след дълъг сън, но не и душевната. Ако не обърнем внимание на този симптом, това води до появата на хронична умора, която ни измъчва по цял ден и ни пречи да вършим дори най-елементарните неща.

2. Често потъвате в мечти, защото искате да избягате от реалността

Нормално е от време на време да си помечтаете, да си представяте бъдещето, дори да рисувате други светове във въображението ви, но ако това се случва почти всеки ден и пречи на работата ви, душата ви иска да ви покаже, че нещо не е наред с вашето настояще, затова по всякакъв начин искате да избягате от него.

Ескейпизмът обаче по никакъв начин няма да ви помогне. Първо, заради него изоставате със задълженията ви, което води до по-голям стрес, когато в крайна сметка трябва да се върнете в реалността. Второ, сравнението между реалността и мечтите ви със сигурност няма да е в полза на реалността и ще ви направи още по-недоволни от живота.

3. Безразличие и липса на мотивация

Тъй като постоянно сте уморени, нямате желание да правите нищо, към всяко предложение подхождате с безразличие, може дори да загубите интерес към нещата, които преди сте харесвали. Струва ви се, че това, което правите, е безсмислено и безполезно. Изпадате в състояние на пълна апатия, което предизвиква още по-голям стрес в душата ви, въпреки че не го осъзнавате.

4. Резки промени в настроението

Недоволството, умората и апатията влияят на емоциите ви. Колко често се ядосвате, колко често се обиждате от нещо малко и колко лесно се разплаквате? Ако емоциите ви са нестабилни, а настроението ви твърде рязко и често се променя, това може да е признак за хронична емоционална умора.

Тъй като в душата ви съществува постоянен конфликт, това се отразява и на поведението ви. Вашето недоволство рисува живота в твърде неприятни краски, затова ви е трудно да сте в хармония и мир с околните. По-скоро всичко ви изнервя.

5. Преструвате се, че всичко е наред

Не си мислите, че ако се преструвате, че всичко е наред, това ще реши проблема. Може да лъжете останалите и себе си, но вътре във вас всичко се руши. Опитвате се да се усмихвате постоянно, публикувате весели снимки в социалните мрежи и твърдите, че сте добре, но душата ви плаче.

6. Чувствате се самотни

Негативизмът ви и резките промени в настроението могат да изострят отношенията с приятелите и семейството ви. А ако в същото време се преструвате, че всичко е наред, няма как останалите да знаят какво се случва с вас. Това пък ви кара да се чувствате страшно самотни, защото не знаете към кого да се обърнете, за да излеете мъката си. Дали ще ви разберат? Дали няма да ви се смеят? Дали след това няма да се чувствате неудобно? Всички тези въпроси ви спират да бъдете открити с приятелите ви.

7. Не искате да виждате никого

Ако нямате никакво желание да се виждате с когото и да било и постоянно предпочитате да сте сами, това е сигурен знак, че душата ви има нужда от почивка. Ограничавате се само до най-необходимите разговори на работното място и чакате другите да ви пишат или да ви се обадят, но вие не ги търсите.

8. Мислите негативно

Наново преживявате лошите и срамни моменти от миналото ви, често си представяте бъдещето в неприятни краски и мислите какво може да се обърка. Чуждите постижения ви дразнят, щастието на останалите пробуждат у вас завист, положителните новини ви предизвикват да откриете нещо негативно в тях, изпитвате нужда да злословите. Всичко това показва, че в живота ви липсва положителна енергия, а колкото по-негативни сте, толкова по-трудно ще се измъкнете от капана на емоционалното изтощение.

Как да излекувате душата си?

  • Отървете се от токсичните връзки, които вгорчават живота ви. Заобикалящата ни среда оказва огромно въздействие върху нас. Ако партньорът ви или някой приятел ви влияе по лош начин, това ще се отрази на душата ви. Няма смисъл да отричате реалността и да удължавате агонията си.
  • Споделете с близките ви приятели какво ви тревожи. Нали затова са приятелите? Те ще ви изслушат и ще ви помогнат да се справите с проблема. Може би и те самите преминават през нещо подобно.
  • Променете ситуацията, в която се намирате. Вземете си ваканция, пътувайте. Това със сигурност ще подобри настроението ви. Ако след това изобщо нямате желание да се връщате на работа и самата мисъл за офиса вгорчава настроението ви, е време активно да си потърсите друга работа.
  • Опитайте се да се концентрирате върху положителните спомени и преживявания. Напишете за какво сте благодарни и си записвайте постиженията и хубавите неща, които ви се случват, защото понякога наистина не осъзнаваме колко сме богати всъщност.
  • Консултирайте се с лекар първо за физическото ви здраве, а след това и със специалист за психическото ви здраве.