Когато започнем сериозна връзка с някого, ние искаме да знаем определени неща за половинката ни, отчасти за да проверим дали сме съвместими, отчасти за да си станем по-близки. И все пак много двойки избягват най-неудобните въпроси или пазят в тайна нещата, които партньорът им не би харесал.

Но ако се обичате, няма от какво да се притеснявате – нормално е да имате различия и е напълно възможно да ги преодолеете, ако работите върху комуникацията и взаимното уважение.

Ето кои са тайните, които не съществуват при щастливите двойки:

1. Финансовите различия и проблеми

Имате ли заеми? Може би сте много пестеливи? Нямате нито лев в банката? Уволнили са ви? Тези въпроси не са толкова важни в самото начало на връзката, но много скоро финансовите проблеми ще усложнят неща помежду ви.

Според проучванията парите са в основата на повечето скандали на женените двойки, затова е важно да поговорите за финансите ви и за мнението ви по този въпрос още преди годежа, а може би и преди да заживеете заедно. Дали ще имате обща сметка? Единият от вас изкарва ли значително по-малко от другия и ако да – как това променя нещата? Колко често можете да се храните навън и да ходите на почивки? По-добре да знаете, че сте невъсместими още от самото начало, отколкото нещата да завършат с грозен развод.

2. Религията

Важна ли е религията за вас? Колко ревностни за възгледите ви? Ако имате деца един ден, искате ли да ги възпитате в тази религия? Любовта не познава граници и религията често не е пречка за възникването на любов между двама души с различни вярвания, но убежденията ни са неизменна част от нас и от нашата същност и различията ни могат изведнъж да се превърнат в проблем, когато се появят децата.

3. Децата

Преди нещата да се задълбочат, трябва да разберете какво мисли другия за децата. Искате ли да имате деца? Кога? Колко? Какви са основните ви убеждения по въпроса за възпитанието на децата? Как си представяте ролята на майката и бащата във възпитанието?

4. Кариерата

Амбиция. Отдаденост. Финансова стабилност. Талант. Все прекрасни думички, но ако сте женени за работата си, дали можете да сте женени и един за друг? Обърнете внимание дали партньорът ви поддържа здравословен баланс между работата и личния живот, защото трудно се живее с работохолик.

5. Желанието за пътешествия

Харесва ли ви да живеете на мястото, на което сте в момента? Мечтаете ли да се преместите в друг град или в друга държава? Ако на единия му предложат невероятна работа в друга страна, какво ще направите? Тези въпроси също са причина за раздялата на много двойки.

6. Здравословните проблеми

Някой от двамата има ли сериозни заболявания? Заразни ли са? Ще засегнат ли децата ви? Най-добре е да обсъдите тези неща, вместо да се надявате, че другия няма да забележи или че няма да се предадат на децата ви. Вместо да пазите болката в себе си, можете да водите борбата заедно с партньора ви.

7. Сексът

След парите, сексът е втората най-честа причина за скандали между двойките. Много дори се развеждат заради проблеми в брачното ложе. Затова е важно да прецените дали си подхождате още в началните етапи на връзката. Разбира се, в началото повечето двойки са много страстни, така че първите месеци изобщо не са показателни. Но след като нещата малко се уталожат, е хубаво да обсъдите колко често ви се прави секс, какви сексуални игри ви възбуждат,  какво искате да изпробвате и какво изобщо не ви харесва.

8. Социалните навици

Да, противоположностите се привличат, но много често интровертите и екстровертите не могат да се нагодят едни към други. Важно е да уважавате разбиранията на другия и да знаете докъде се простира зоната му на комфорт, а след това да обсъдите как ще подхождате към различни социални ситуации – например колко често ще излизате по клубове, приятно ли ви е да излизате с приятелите му/ѝ, колко често ще каните гости в дома ви и т.н.

Ако поговорите за тези неща, можете да откриете, че мнението ви коренно се различава, но досега единият е прикривал истинските си чувства по много въпроси.