Всекидневните малки навици, които двойките споделят, ни се струват незначителни на фона на голямата картина, но всъщност са изключително важни за щастието на двойката.

Искате ли да имате щастлива и дългосрочна връзка? Време е да обръщате повече внимание на тези няколко навика:

1. Вашите собствени ритуали

Всяка двойка трябва да си има ритуали, които спазва. Например да закусвате всеки ден заедно. След време обаче такива навици могат да се превърнат в скучна рутина и така един ден се усещате, че вместо да се наслаждавате на компанията си, повечето ви внимание е насочено към телевизора или към прегледа на сутрешните новини. Ако усетите, че това се случва и на вас, променете рутината – изменете ритуала, за да го направите по-вълнуващ. Например сгответе нещо нестандартно, яжте на балкона или пък на пода, все едно сте на пикник. Хубаво е от време на време да разнообразяваме любимите ни ритуали по този начин.

2. Глезете се

Защо пък да не се поглезите? Вие напълно го заслужавате, особено след тежък работен ден, а дори и през уикенда. Щастливите двойки често си правят изненади или си купуват малки подаръци, с които да се зарадват. Например, ако приятелят ви е трябвало да остане до късно на работа, пригответе му страхотна вечеря или напълнете ваната с мехурчета, където ще може да релаксира. След това и вие се присъединете във ваната и забавлението може да започне! Такива малки жестове веднага оправят настроението на другия и е сигурно, че той ще иска да върне жеста.

3. Интимността

Ако двама души се обичат, те не би трябвало да полагат усилия, за да правят любов, да се целуват или да се прегръщат – то просто им идва отвътре. Дори и да сте уморени, пак бихте се прегърнали, ако се обичате. Според психолозите интимните и приятни моменти оказват влияние върху настроението ни дори и на следващия ден. Интимността намалява стреса и ви прави по-спокойни и щастливи. Така че щастливите двойки не пренебрегват интимността.

4. Целувките и милите думи

Интимността не се свежда само до секса и прегръдките вечер, преди да заспим. Целувките при среща и раздяла също са много важни, както и комплиментите. Сигурни сме, че можете да се сетите за много неща, които харесвате у партньора си – споделете му ги! Е, не наведнъж, но от време на време му ги казвайте.

5. Усмихвайте се и се смейте по-често

Вероятно знаете, че смехът намалява стреса и напрежението, освен това сплотява хората. А за да се позабавлявате не ви е нужно много – някоя комедия по телевизията, дълга приятна разходка или просто разговор, изпълнен с шеги и закачки. Щастливите двойки знаят, че не бива винаги да са сериозни, понякога отново трябва да се държат като деца, за да преоткрият щастието.

6. Споделените интереси

Според експертите щастливите двойки имат поне едно общо хоби. Общите занимания ви предоставят още теми за разговор, а и много споделено удоволствие. Хобитата могат да варират от тичане и туризъм през фотография и рисуване до гледане на хорър филми заедно. Важното е и двамата да сте запалени по това нещо, а не единият да принуждава другия.

7. Позитивното мислене

Никой не е перфектен и е много важно да го осъзнаем. Партньорите в една щастлива двойка са приели другия такъв, какъвто е, и все още го обичат. Те знаят, че е важно да се фокусират върху позитивните черти на любимия. И не се колебайте да му казвате какво харесвате в него. Това ще повдигне самочувствието му, ще го направи по-щастлив, а и ще го накара да ви обича още по-силно, защото се чувства оценен и спокоен с вас. Разбира се, тук не говорим за случаите, в които малтретираните жени и мъже отказват да приемат истината. Нищо не може да извини тормоза и агресивното поведение.

8. Разговорите

За да имате успешна връзка, трябва да сте и приятели, не само любовници. Трябва да знаете и как да общувате, да проявявате съчувствие и разбиране и да обичате да водите дълги разговори с другия. Ако усещате, че има някакъв проблем, трябва да го споделите и заедно да се опитате да намерите решения, а не да си мълчите и нещата да ескалират. В щастливите връзки има честност и откритост. Освен това всички знаем, че в основата на всяка здрава връзка стои комуникацията.

9. Близо, но и далеч

Прекарвате ли много време заедно, имате ли много общи интереси? Да? Това е чудесно! Само че не можете да бъдете винаги заедно и само двамата. Да, такова желание е особено силно и съвсем нормално в началото на връзката, когато за нас съществува само нашия любим и никой друг, но не е реалистично да поддържате такъв ритъм цял живот. Първо, това ще доведе до еднообразие. Второ, сигурни сме, че това ще дотегне на приятелите ви, те, колкото и да харесват вашата половинка, понякога ви искат само за себе си. Какво да направите? Позволете на вашия приятел да отиде да гледа мача с приятели, а вие не пренебрегвайте хобитата и приятелите ви. Не е нужно да взимате половинката ви навсякъде с вас, всъщност е много полезно всеки да си има и свой живот – хем ще си залипсвате и следващата ви среща ще е два пъти по-приятна, хем ще имате много повече теми, на които да си говорите.