Ако запитате няколко щастливи двойки какво е разковничето на дългата и здрава връзка, те вероятно ще ви дадат най-различни отговори, но един факт ще лежи в основата на всички тях – те общуват. И под тази дума имаме предвид истински, задълбочен разговор, а не празни приказки. Имаме предвид взаимно изслушване и взаимно уважение към другия.

Всекидневната комуникация е нещо, което ни изглежда толкова очевидно, че често забравяме да се стараем, когато заживеем с партньора ни. Тогава комуникацията често се свежда до злободневни проблеми и какво ще вечеряме. А понякога изобщо не си говорим.

За да запазите връзката си, трябва да се научите да говорите за тези три неща:

1. За нуждите и чувствата ви

Няма как половинката ти да знае какво искаш от една връзка, ако сама не му кажеш. И двамата трябва да се научите да изразявате чувствата си и да говорите спокойно за тях.

2. Бъдете напълно честни

Моментът, в който един от двамата почне да лъже, е началото на проблемите. Ако не можеш да бъдеш откровена с човека, когото обичаш и който те обича, то тогава има някакъв сериозен проблем във връзката ви. Може би се страхуваш да бъдеш себе си пред този човек? Опитай се да отвориш сърцето си пред него и говори за теми, които по принцип избягваш. За лошия ден на работа, за приятелката, която е наранила чувствата ти, за грешката, която си допуснала наскоро. Колкото повече преживявания споделяте, толкова по-близки ще ставате.

3. Изслушвайте се

Не е важно само да говориш за чувствата си, но и да изслушваш какво има да ти каже другият човек. Бъди добра слушателка, прояви разбиране и съпричастност. Ако половинката ти не е доволен от нещо във връзката ви, не реагирай отбранително, чуй го и обмисли думите му. Никой не е перфектен и няма нищо срамно в това да признаеш, че си допуснала грешка или че можеш да подобриш връзката ви, ако промениш нещо. Бъди отворена за промяната.

Ако общувате по този начин всеки ден, ще видите как връзката ви се заздравява. Понякога е трудно да бъдем открити и честни, защото се страхуваме да разкрием сърцето си, но точно така се градят щастливи връзки.