Ако искате да имате щастлива връзка, и двамата ще трябва да полагате усилия. За съжаление, идиличната любов, без никакви грижи и проблеми, е резервирана само за филмите и книгите. В реалността щастливите двойки също имат проблеми, но по-важното е, че знаят как да ги разрешават.

Как да имате щастлива връзка? Поработете върху тези качества, които са присъщи за всички щастливи двойки:

1. Те се смеят заедно

Много двойки попадат в капана на ежедневните задължения и с времето все по-рядко намират време да се забавляват заедно. Разговорите им са ограничени до размяна на информация за това какво трябва да купят от магазина и какво ще вечерят. Сякаш във връзката им вече няма място за смях, вместо това двамата пазят забавните си и интересни истории за срещите с приятелите. За съжаление, психолозите предупреждават, че двойките, които са спрели да се смеят, едва ли ще останат още дълго време заедно.

2. Целуват се, когато се видят и когато се разделят

Хората в нещастни връзки често не могат да си спомнят кога е бил последният път, в който са се целунали за здравей. Според експертите много хора в дълги връзки не си правят труда да спрат и да покажат любовта си към другия, дори с нещо толкова дребно като една целувка. А да се прегърнете, да се целунете, да си пожелаете приятен ден отнема само няколко секунди! Правете го по-често и ще бъдете по-щастливи.

3. Те не очакват другият да чете мислите им

Хората в щастливи връзки умеят ясно да заявяват какво искат. Те не разчитат на това, че партньорът им ще им прочете мислите и ще се досети за нуждите им. Колкото и да ни се иска, останалите хора не са длъжни да отговарят на нашите очаквания, особено пък когато нямат представа какви са те. Просто бъдете по-открити!

4. Правят си комплименти

Всеки обича комплиментите! Особено когато са изречени от любимите ни хора. Когато нещо у партньора ви ви направи положително впечатление, кажете му го!

5. Те се фокусират върху положителното

Щастието всъщност зависи от нашата нагласа. Хората в щастливи връзки се фокусират върху положителните качества на партньора, а не върху отрицателните му черти. И това не означава да се примиряваме с нещата, които не харесваме, но трябва да мислим по-положително, когато става дума за дребни недостатъци. В крайна сметка никой не е съвършен.

6. Те показват привързаността си

Според проучванията двойките, които нямат никакъв шанс за успех, са онези, които никога не показват чувствата си. Хората с провалени бракове споделят, че онова, което биха направили различно в следващата си връзка, е да показват повече емоции – те биха правили повече комплименти, биха прегръщали и целували, биха казвали „обичам те“ по-често.

7. Те се карат... но културно

Спорове възникват и при най-щастливите двойки, но по-важното е, че сплотените двойки знаят как да спорят. Вместо да нажежават обстановката допълнително и да се борят кой е по-прав, те търсят решение.

8. Могат да говорят спокойно за пари

Според експертите неспособността да се говори за семейните разходи и финанси се среща при много нещастни двойки. Опитайте се да поговорите спокойно по този въпрос. Какво означаваха парите за вас, докато растяхте? Как са постъпвали родители ви? Какъв е личният ви подход при харченето и спестяването? Трябва да разберете какво мисли другия и заедно да съставите общ план за семейните ви финанси.