Може да ви се струва, че искате да сте плахи с определен човек или да започнете да хълцате точно преди важна среща. Подобни ситуации могат да се случат на всеки и могат да предизвикат много стрес. Но с някои прости трикове можете да си помогнете и да избегнете да се чувствате неловко.

Любопитни сме как да избегнем някои често срещани неудобни ситуации и намерихме 8 съвета, които могат да ви помогнат.

1. Почешете ухото си, за да спрете гъделичкането в гърлото

Гъделичкането в гърлото може да изглежда малко неудобство, но щом започне, това чувство може да бъде много досадно и да ви попречи да се концентрирате върху други неща. Ако това се случи, почешете ухото си, така че нервите му да се стимулират. Това помага да се предизвика мускулен спазъм, който облекчава гъделичкането.

2. Притиснете езика към зъбите, за да предотвратите нежелано кихане

Може да сте на среща и изведнъж да почувствате, че искате да кихнете. Ако не искате да привличате вниманието към себе си, използвайте езика си. Погъделичкайте горната част на устата си с език за 5 до 10 секунди и желанието за кихане ще отшуми. Като друга опция можете да опитате силно да притиснете езика си към двата си предни зъба.

3. Ако не се чувствате уверени, следвайте правилото „3 секунди зрителен контакт“

Превърнете неудобството в увереност по време на моменти на срамежливост или нервност сред другите хора. Използвайте езика на тялото си. Вместо да гледате надолу или настрани, дайте на всеки от групата поне 3 секунди зрителен контакт. Ако някой ви обяснява нещо, можете да му заложите дори повече от 3 секунди зрителен контакт, за да покажете, че сте инвестирали в разговора

4. Ако ви се завие свят, натиснете средата на дланта си

Ако се чувствате замаяни или тревожни, опитайте този трик. Едно проучване установява, че точка на натиск в средата на дланта може да спре позива за гадене.

5. Поставете палеца си в устата и духайте, за да спрете хълцането

Друго решение, което можете да опитате, включва бутилка вода. Просто запушете ушите си и започнете да пиете вода. Но внимавайте да не погълнете твърде много. Друг метод, който можете да опитате, е да приведете коленете си до гърдите си и да ги прегърнете за 2 минути. Освен това оказвайте лек натиск от всяка страна на носа, докато преглъщате.

6. Стегнете всичките си мускули, ако започнете да изпитвате безпокойство непосредствено преди важно събитие

Чувството за стрес непосредствено преди важно събитие е нормално, но може да ви накара да сте разсеяни. Стиснете всички мускули на лицето, раменете и ръцете си. Стиснете ръце в юмрук. Сега се отпуснете. Поемете дълбоко въздух и сте готови да действате.

7. Погледнете нагоре и задръжте дъх, за да спрете сълзите

Това е полезен съвет, когато се чувствате чувствителни, но не искате хората да виждат сълзите ви, като например в киносалон. Погледнете нагоре и задръжте дъха си за няколко секунди. Сега бавно издишайте. Трябва да се чувствате по-добре.

8. Отделете 15 минути за притеснение, за да победите тревожността

Управлението на притесненията може да ви бъде полезно. Няма нужда да се превръщате в безчувствен човек, но можете да отделите определен интервал от време за притесненията си, казват психолозите. Всеки ден отделяйте 15 минути за това и го направете последователно. Само не забравяйте, че е най-добре да не избирате час точно преди лягане.

Имате ли свои собствени необичайни трикове за това как да предотвратите някои неудобни ситуации като хълцане или чувство на безпокойство?