Има множество състояния, които могат да навредят на здравето ни, а един от проблемите, който причинява дискомфорт, са болките в ушите. Тази досадна болка се отразява на работата ни, както и в моментите на свободното ни време и почивка. За щастие обаче, има някои домашни средства, които могат да помогнат за намаляването ѝ.

Искаме да споделим с вас някои лекарства и съвети, които биха могли да облекчат болката в ушите. Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да ги приложите на практика.

Защо се появява болка в ушите

Най-честата причина за болка в ушите е остър среден отит (AOM). Това състояние засяга главно деца и възниква, когато евстахиевата тръба е блокирана. Запушването причинява натрупване на течност в ушната кухина, което води до възпаление и инфекция на средното ухо. Други причини за този вид болка са излишната ушна кал, зъбни проблеми, инфекция на синусите или гърлото, нараняване поради промяна на налягането и скърцащи зъби.

Въпреки че може да е изтощително и да пречи на ежедневието ни, антибиотиците невинаги са необходими за лечение на болката. Някои от източниците на дискомфорт не са от бактериален произход или се дължат на инфекции и има някои домашни лекарства или действия, които можете да използвате, за да се опитате да намалите дискомфорта.

1. Студени или топли компреси

За облекчаване на болката могат да се използват топли тампони или студени компреси. Поставете ги на ухото си за 10 минути, редувайки горещ и студен. Можете също така да използвате или само горещи, или само студени компреси, а не алтернативни температури. Този метод може да се използва при възрастни и деца, като внимавате да не прилагате лед директно върху ушите на децата. Топлината на нагревателната подложка също не трябва да се включва твърде високо или да се оставя за една нощ. Децата никога не трябва да използват този метод без наблюдение на възрастни.

2. Зехтин

Въпреки че няма научно доказателство, което да потвърждава, но средство, препоръчано от популярното мнение, е зехтинът. Текстурата му помага да се намали болката, причинена от натрупването на ушна кал, тъй като директното му приложение може да омекоти и елиминира излишъка от нея. Американската академия по педиатрия посочва, че поставянето на няколко топли капки зехтин в ухото може да има противовъзпалителен ефект, който може да намали болката.

3. Масаж

За болка, причинена от проблеми с дъвкателните мускули, опитайте леко да масажирате зоната, като натиснете и започнете зад ушите, движейки се към врата с движения надолу и след това към предната част. Този тип масаж може също да помогне за успокояване на болката, причинена от ушна инфекция и излишна течност, като по този начин предотвратява влошаването на дискомфорта.

4. Хомеопатични капки за уши

Тези капки могат да бъдат закупени в аптеките или онлайн. Те се правят с билкови екстракти и са полезни за намаляване на налягането, причинено от ушна кал и течности. Открито е, че тези видове капки са толкова ефективни, колкото антибиотичните лечения. Въпреки това се препоръчва да се консултирате с лекар преди да ги използвате при новородени.

5. Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за намаляване на болката благодарение на активните си природни свойства, както и на факта, че е антимикробен и противогъбичен. Просто нанесете топъл джинджифилов сок около външния ушен канал, без да го поставяте директно в ухото.

6. Чесън

Дълги години чесънът се използва като помощно средство за облекчаване на болката и предотвратяване на инфекции, благодарение на своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. За да успокоите болката и дискомфорта, накиснете счукан чесън в сусамово масло за няколко минути. След това го прецедете и нанесете върху ушния канал.

7. Пероксид

Друго широко използвано средство е водородният пероксид, популярен антисептик, който се използва за заздравяване на рани и наранявания. При болки в ушите се препоръчва да се поставят 3 до 5 капки в засегнатото ухо на всеки 3 до 4 часа. Важно е да го оставите да седи в ушния канал за няколко минути преди да го премахнете и да изплакнете с чиста вода.

8. Спете, без да оказвате натиск върху ухото

Обърнете внимание на позициите, в които спите, тъй като някои могат да влошат болката, причинена от инфекция. Вместо да легнете на засегнатото ухо, опитайте на другата страна. Също така можете да опитате да спите с повдигната глава, като използвате допълнителни възглавници. Тези позиции ще насърчат изтичането от ухото и ще намалят болката.

9. Женско биле

Проучванията са установили, че противовъзпалителните и антибиотичните компоненти на корена от женско биле могат да облекчат болката в ушите. Загрейте супена лъжица с корен от женско биле и супена лъжица рафинирано масло. Смесете всичко и изчакайте 5 минути, докато изстине. Поставете сместа от външната страна на ушния канал и оставете да престои 15 минути, след което внимателно изплакнете.

Бонус: Как да се предотврати болка в ушите при деца

Невинаги е възможно да се предотврати болката в ушите при деца, но могат да се вземат някои мерки, за да не се стига до инфекцията, която причинява тази болка. Сред тях са:

• Актуализиране на ваксините.
• Накарайте ги да мият ръцете си често, за да предотвратят предаването на микроби.
• Непълнолетните да не се излагат на тютюнев дим или друг източник на дим.
• Бебетата да не спят с шише.
• Избягвайте контакт с болни хора или деца.

Въпреки че тези мерки могат да ви помогнат да избегнете ушна инфекция, не забравяйте, че те не могат да заменят посещението при лекар. Консултирайте се с него преди да приложите някое от тези средства, тъй като ушният канал е много чувствителен и въвеждането на каквото и да е вещество в него може да причини алергии или да влоши дадено състояние.

Знаете ли за тези природни средства? Използвали ли сте някое от тях?