Понякога чуждите навици и действия ни карат да повдигаме вежди и да се чудим колко странен е светът... Но точно благодарение на малките ни особености ние сме толкова различни, забавни и интересни. Дори и кралица Елизабет II има своите странни навици, които не спират да ни учудват.

Днес сме подбрали няколко любопитни факта за кралицата. Някои от навиците ѝ имат съвсем логично обяснение, други са просто нейни чудатости.

1. Тя никога не пътува без нейна лична банка кръв

Когато пътува, кралицата винаги е придружавана от личния ѝ лекар, който трябва да знае разположението на всички болници в околността и да носи чанта, пълна с най-важното медицинско оборудване – лекарства за спешни случаи и дефибрилатор.

Освен това личният ѝ лекар държи под ръка и банка с кръвта на кралицата в случай на нужда.

2. Забранява отварянето на прозорци

Не на всички прозорци, разбира се, а само на някои прозорци в Бъкингамския дворец. Идеята е, че сградата винаги трябва да изглежда перфектно отвън. Ако се отвори дори един прозорец, това нарушава естетиката. Затова ако прозорците в двореца трябва да се отворят, те се отварят в точно определен час.

3. Тя мрази ледените кубчета

Кралица Елизабет II мрази звука от блъскащите се кубчета в чашата ѝ. Тя предпочита да пие питието си с ледени топчета, които според нея издават по-приятен звук.

Твърди се, че принц Филип сам е измислил машината, която да прави ледени топчета на съпругата му.

4. Носи кука в чантата си

В чантата на кралицата няма да намерите портфейл или пари, но със сигурност ще намерите кука, която се залепва за масата и на която кралицата окачва чантата си.

Интересното е, че кралицата изпраща сигнали на прислугата чрез чантата си. Ако чантата е на пода например, това означава, че кралицата иска да си върви. Ако е на куката – всичко е наред.

5. Кралицата не харесва бради и папийонки

Намирате ли мъжете с брада за по-привлекателни? Е, според кралицата брадата и мустаците са нещо много досадно и никак не ѝ се нравят. Затова всичките ѝ близки мъже са гладко обръснати. Единствено изключение прави нейният внук принц Хари, но се знае, че тя не е била във възторг от брадата му.

Друго нещо, което кралицата не харесва, са папийонките, които се закачат с кукичка или ластик. Тя веднага може да прецени кога един мъж се е постарал да си върже папийонката и кога е дошъл с „фалшива“.

6. Тя номерира всичките си тоалети

Всеки тоалет на кралицата се завежда под определен номер в каталог. Тъй като кралицата харесва ярките цветове и класическия стил, тоалетите ѝ лесно могат да се смесят и объркат. Освен това не е редно кралицата да се появява на официални събития с един и същ тоалет или един и същ цвят два пъти подред.

7. Тя не яде супа и картофи

Разбира се, тези ястия се сервират в Бъкингамския дворец, но когато кралицата вечеря сама, никой не би дръзнал да ѝ поднесе супа, защото тя мрази супите. Колкото до картофите – не че ги мрази, но предпочита да избягва всички храни с много нишесте в тях.

8. Тя обожава малини, но никога не ги яде пред други хора

Малините са един от любимите плодове на кралицата, но тя не може да ги яде на обществени места или официални събития, защото някое семенце може да заседне между зъбите ѝ, а това би било неприемливо. Къпините също са забранени на официални събития, а краставиците и доматите се сервират без семки.

9. Има специална прислужница, която ѝ разтъпква обувките

Когато кралицата се обзаведе с нов чифт обувки, тя първо ги дава на специална прислужница със същия номер, за да може тя да ги разтъпче и да ги отпусне. Иначе е известно, че кралицата предпочита една и съща марка обувки от години.