Да направиш смути сигурно ти изглежда като най-простия начин да започнеш деня – слагаш любимия си плод в блендера, добавяш малко лед и мляко по твой вкус и готово! Имаш бърза и здравословна закуска. Но не бързай толкова, дори такива просто начинания крият опасност от грешки, които могат да развалят вкуса на смутито ти и дори да го превърнат в нездравословна напитка.

1. Бързаш с блендера

Смутитата стават бързо, но това не означава, че три секунди са достатъчни, за дa срежат всички съставки. Имай търпение, дай време на блендера си. В смутито ти не трябва да има бучици, затова остави блендера да работи поне 1-2 минути. Една минута е достатъчна, ако е мощен.

2. Смутито не е достатъчно гъсто

Смутито има характерна гъста и кремообразна консистенция, иначе можем просто да го наречем „сок”. За да получиш правилната текстура, използвай месести плодове – праскови, кайсии, манго, банани. Можеш да добавиш и лъжица от предварително накиснати ленени семена или чия, те ще те заредят с нужните омега-3 мастни киселини. Киселото мляко също подхожда на смутитата.

3. Прекаляваш със здравословните прахчета

Невсички протеинови прахчета са полезни. Много често те съдържат изкуствени подсладители и ГМО, затова чети внимателно етикетите.

4. Прекаляваш със сладостта

Със сигурност недей да добавяш захар към смутито ти. Горските плодове и бананите са достатъчно сладки, а фурмите са идеално решение, ако искаш по-сладко смути. Е, ако все пак си почитателка на сладките напитки – използвай натурален мед. Ако плодовете, които си използвала, са твърде сладки, можеш да използваш малко лимон или лайм, за да балансираш вкуса.

5. Слагаш всичко налично в кухнята

При смутитата по-малкото е повече. Може да ти се струва изкушаващо да добавиш кейл, авокадо, горски плодове, банан, кълнове и спирулина, но се успокой малко, недей да слагаш в блендера всяка суперхрана, позната на човечеството. Трябва да избереш 3-4 съставки най-много. Иначе вкусът става странен и неприятен, особено ако си добавила зеленолистни зеленчуци. Маката на прах например е страхотна суперхрана, която подхожда на всякакви плодове и семена.

6. Използваш твърде много лед

Ако сложиш твърде много лед, това пречи на полезните мазнини в смутито от кокосовото масло, лененото семе или ядките да се смесят добре в напитката. Затова първо се увери, че всичко е добре пасирано, преди да добавиш лед. Друг вариант е да замразиш мляко във форми за лед и да използваш него, вместо вода.

7. Слагаш всички течности наведнъж

Ако веднага сложиш в блендера млякото, сока или кокосовата вода, накрая може смутито ти да се окаже твърде течно. Първо разбий зеленолистните зеленчуци, плодовете и ядките с половината предвидената течност, след това сложи лед и ако не ти харесва консистенцията – добави още течности.

8. Слагаш неузрели плодове

Не би яла неузрели плодове, нали? Тогава защо ще ги слагаш в смутито си? Те ще придадат неприятен вкус на напитката. От друга страна, узрелите плодове с натъртвания са подходящи, защото все пак при смутито красотата не е най-важното.

9. Разчиташ само на рецепти

Не че не можеш да почерпиш малко вдъхновение от рецептите, но спокойно можеш да бъдеш креативна и да направиш смутито по свой вкус. Трябват ти плодове, нещо, което да придаде гъстота на смутито, и качествено мляко. Наздраве!