На всички ни се е случвало вечер преди да си легнем да отлагаме съня, защото имаме неотложни задачи, детето не си е написало домашното, искаме да прочетем поне още една глава от любимата си книга или пък просто, защото дават нещо много интересно по телевизията. Истината обаче е, че качественият сън има много по-голямо значение отколкото можем да си представим, той влияе върху абстрактното ни мислене, върху здравето ни и дори върху отношенията ни с най-близките. Въпреки това повече от половината от българите страдат от безсъние, като по-засегнати се оказват дамите.

Тук сме събрали някои от най-ценните съвети, които ще ти помогнат да се справиш с този наболял проблем:

1. Регулирай температурата в спалнята си, може би ще те изненадаме като ти споделим, че най-добрата температура за перфектен сън е между 18 и 20 градуса.

2. Не използвай никаква техника поне 30 минути преди да си легнеш.

3. Не зареждай телефона си до своето легло и не се буди с него - използвай будилник. 

4. Не пренасяй работата си в леглото, така мозъкът ти ще остане на работна вълна и ще ти е много трудно след това да си отпочинеш.

5. Ако имаш желание да четеш в леглото избери носител, който не излъчва синя светлина или просто се спри на добрата стара книга.

6. Направи си чай от лайка или лавандула преди лягане. 

7. Не забравяй, че тялото ти има свой собствен часовник и е от изключителна важност да се съобразяваш с неговите биоритми. Опитай се да се придържаш максимално към следната схема, препоръчана от Графиня Ангелика Волфскийл - ставай възможно най-рано, оптималното време е 6 ч. Тогава организмът се настройва за работа поради нахлуването на специфични хормони. В 7 ч. е време за закуска, тогава храната се усвоява най-добре и се превръща в енергия. За да имаш по-добър сън, е важно да вечеряш възможно най-рано, като Графинята препоръчва това да се случи не по-късно от 19 ч., когато започва да се отделя хормонът на съня. Да! Той наистина започва да се синтезира толкова рано. Оказва се, че стомахът е най-малко активен в часовете след 19 ч., тоест ако приемаш храна след този час, тя няма да бъде добре усвоена, сънят ти ще бъде накъсан и непълноценен. Има опасност да се появят и други оплаквания като газове, стомашни болки и тежест. Най-подходящото време за сън е 22 ч., като е добре да заспиш най-късно в 23 ч. Ако ти е трудно да заспиваш толкова рано, започни приема на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Разтвори си 10 таблетки от солта в гореща вода и преди лягане ги изпий на малки глътки. Остави шишенцето на №7 на нощното си шкафче, защото ако се събудиш през нощта, с 2-3 таблетки под езика ще заспиш отново. №7 релаксира цялото тяло, отпуска мускулите и нервите и ти помага неусетно да се отдадеш на съня.

8. Стреми се всеки ден да прекарваш поне 20 минути на естествена слънчева светлина, за предпочитане е това да се случи сутрин. Така мозъкът ти започва да отделя химикали, които регулират цикъла на съня. 

9. Направи ревизия на мислите си преди да заспиш. Повечето от нас използват минутите преди да заспят, за да обсъдят със себе си нещата, които не са им се получили през деня, за да се притесняват за бъдещето и за да мислят в негативна посока. За да подобриш качествено си на живот, стреми се да бъдеш максимално позитивна преди сън. Така Вселената ще се настрои на твоя страна и ще започне да ти помага. Д-р Уейн Дайър доктор по философия, е известен в целия свят писател и лектор в областта на самоусъвършенстването. Той преди време сподели какви са утвържденията, които лично използвал преди лягане - Аз съм в мир със себе си, Аз съм доволен, Аз съм любов, Аз съм силата на Вселената, Аз привличам към себе си само хора, които ще ми помогнат да осъществя своите идеи. Мислите ти наистина създават действителността, в която живееш и те уверяваме, че една подобна малка промяна в настройката ти преди сън, може да направи чудеса.