Студено, влажно и неприятно. Да, такова е времето през есента. Омръзнало ви е да върви в комплект с досадните хреми, нали? Разбираме ви! Кой ще се осмели да спори, че ни превръщат в подсмърчащо хлапе, което едвам поема въздух и има чувството, че целият свят се блъска в главата му и в нещастните му синуси. Извън тази картина, която рисуваме в съзнанието си при мисълта за настинките и вирусните инфекции, сега ще си поговорим за хремите от съвсем различна гледна точка. Така че отхвърлете негативните чувства и отворете съзнанието си за твърдението, че хремата може да ви бъде полезна! Нека заедно да видим защо е така.

Капанът за слуз

Хремата няма нищо общо със стомаха ви например. А дали е така? И защо е важен този въпрос? Храненето на съвременния човек може накратко да бъде определено именно като генератор на огромни количества слуз, които затлачват тялото и са добра среда за развитието на редица микроорганизми. Слузта се образува заради големите количества храни от животински произход, които ежедневно са основна част в менюто ни. Много често посягаме към тях във вечерните часове, а последното ни ядене за деня е далеч след 19 часа. По това време на денонощието стомахът, според китайския часовник на органите, си почива. Големите количества белтъци не могат да бъдат преработени, остават в тъканите, тялото реагира с образуването на слуз, защото не може да ги отстрани. Черният дроб се натоварва. Така порочният кръг се затваря. Тестените и сладки храни също носят короната на слузообразуващи. От малки ни учат, че трябва да ядем много млечни продукти, за да имаме повече калций. А месото е предпочитаната силна храна. Целта не е да ви убеждаваме в предимствата не вегетарианската диета. А само да покажем, че начинът на живот превръща тялото в капан за слуз и тогава естествено възниква въпросът – а къде да отиде тя? И кой да я изчисти от лигавиците? Срещата с вирусите решава този сложен ребус. Спасителната хрема е с вас, за да ви помогне и да отърве организма от развъдника на болестотворни микроорганизми.

Вода и отново вода!

Когато възникне някое простудно заболяване, организмът започва мощно да чисти своите лигавици и особено онези, които имат защитни функции. Такива са лигавиците на носа, които ежедневно филтрират въздуха от прахови и вредни частици, не позволяват различни микоорганизми да проникнат навътре в тялото. На практика те са една от първи бариери за развитието на различни заразни болести. Ето защо е от ключово значение именно те да са в добра форма, за да могат да ни пазят ефективно. За тази важна мисия имат нужда първо от много вода, за да са добре овлажнени и кръвоснабдени. Не забравяйте, че при хрема се губят сериозни количества от животворната течност и затова лекарите съветват при настинки и вирусни инфекции да сме на топло и да поемаме много топли течности (като чай и вода).

За чудодейните капки за нос

От друга страна лигавиците на носа нямат нужда от капки за нос! Да, правилно сте прочели! Наистина нямат. Носът се запушва, защото тъканите там набъбват поради притока на кръв и защитни вещества (имуноглобулини). Така тялото слага препятствие срещу болестните микроорганизми да не навлизат навътре, а с образуването на секрета (слузта) и неговото изтичане ги изхвърля и почиства лигавиците. Какво става, като си капнете от любимите капки за нос? Те имат съдосвиващи вещества, които отбъбват засегнатите тъкани, вие започвате да дишате по-леко и сте обзети от измамното усещане, че хремата си отива. Ксилометазолинът, който често се съдържа в тях, блокира работата на ресничестия епител, изграждащ лигавиците на носа. Именно ресничките се движат ритмично и изтласкват навън секретите и вредните частици, поети през носа. А облекчението от капките трае кратко време, след което трябва да ги впръскате пак и пак. Организмът привиква, те спират да му действат и затова не бива да се ползват повече от 5 до 7 дни. Честата им употреба изсушава лигавиците, с времето те атрофират и не могат да изпълнят важните си защитни функции. Тогава какви са вариантите?

На заем от йога

Макар да считаме, че за носа трябва да се грижим само при заболяване, оказва се има как да му помагаме всеки ден. Така че приемете тази очистваща практика от йога не само за дните с хрема. Трябва да използвате ежедневно, сутрин и вечер, чайничето Нети. Практиката се нарича Джала Нети. В специалното чайниче се слага приятно топла вода, в която разтваряте 1 чаена лъжица морска сол. Когато тя се разтвори напълно, изсипвате последователно в едната и другата ноздра течността, като главата е под наклон, така че водата да изтече през свободната ноздра. По този начин се почистват изцяло лигавиците и малките отвори към синусите. Добре е да знаете, че задържането на слуз в носа може да доведе от банална хрема до неприятно възпаление на синусите (синузит). И макар да ви уверяват от телевизионния екран, нито едни капки не могат да почистят синусите ви, както тази лесна и безопасна практика от йога.

Хомеопатичните оръжия срещу хремите

Ако с Джала Нети сте почистили лигавиците, трябва да действате и срещу секретите, така че те да не се потискат, но и да не доведат до усложнения като отити, синузити др. Тоест важно е секретите да изтичат, да са течни, а не гъсти и лепкави, за да се разделите по-бързо с тях. Вече знаете, че при хрема трябва да пиете много вода. Това улеснява отделянето на слузта. Заедно с водата е добре на всеки час при остри симптоми да използвате хомеопатичния препарат Цинабсин. Той не потиска хремата, а благоприятства изчистването на секретите, незадържането им в синусите и има отбъбващо действие, тоест започвате да дишате по-леко. Важно е също, че в състава му влизат препарати, които подобряват локалния имунитет на лигавиците. Така че не само се справяте с острите симптоми, но в дългосрочен план подобрявате имунитета. Комбинирайте приема на Цинабсин с Инфлуназал, който е спрей за нос с растението луфа. Той бързо повлиява възпалението на лигавиците и отпушва носа. Цветът на секрета, който изтича, също е важен признак за състоянието на тялото. Обикновено бистрата и водниста хрема е най-лекият вариант, но секретът може да премине в бял, гъст или жълто-зеленикав. Добре е да знаете, че с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз можете да се справите както с началните признаци на хрема, така и при по-упоритите симптоми.

При прозрачен секрет заедно с Цинабсин и Инфлуназал добавете соли №3 и №8. №3 железен фосфат подобрява защитните функции на тялото, а №8 регулира отделянето на течности. При бели секрети към №3 и №8 добавете №4 калиев хлорид, а при жълто-зелени секрети или при упорити, хронифициращи хреми трябва сол №6 калиев сулфат. Основното е да запомните, че при остри симптоми хомеопатичните препарати се приемат на всеки час за възрастни и на 2 часа за деца. Като острата фаза премине, продължете с по 3 таблетки от всяко поне още 10 дни.

Вече знаете как да имате по-мъдро отношение към хремата. А щом хомеопатичните препарати влязат в домашната ви аптечка, не забравяйте, че те са подходящи за цялото семейство. Еднакво ефективни са и за малки, и за големи!

Желаем ви есен и зима с по-малко хреми, а носът ви да надушва отдалече всички поводи за щастие!