Всички сме чували много за позитивното мислене. Въпреки това то не е от отличителните характеристики на нашата народопсихология. Огледайте се! Колко хора ви се усмихнаха днес на улицата, колко шофьори ви направиха път, докато отчаяно се опитвахте да се престроите с колата в съседната лента, кога за последно някой хукна по петите ви, защото разсеяно си забравихте вещ на обществено място... Живеем в агресивен свят и за да оцелеем сред настървено препускащите себеподобни и ние се превръщаме в част от тях. Вечното състезание кой ще изпревари другия за съжаление е без печеливши. Стресът да се стремиш все да си с едни гърди напред изтощава, разочарованието, че пак си от последните - обезверява. И знаете ли цената е еднакво неприемлива и в двата случая. Защото е от онези, за които не съществуват финикийски знаци. Плащаме, като се нагълтваме с гняв, негативни емоции, раздразнение и ярост. А те не просто се изпаряват след минути. Остават в нас и тихо и упорито рушат доброто настроение. Превръщат ни във вечно кисели и мрънкащи същества, които бленуват добрата оценка на другите и пренебрегват вътрешния си глас. Ако видяхте себе си в горните редове, ето какво може да промените.

Здравето е лична отговорност

За да сме здрави, трябва да сме щастливи! Тази истина е по-стара от света! А е така трудно постижима. Ето ви пример. Срещате се със заболяване. Как реагирате? Запазвате спокойствие, търсите информация, за да вземете най-правилното решение или... Реалността показва, че при такъв проблем започваме да се лутаме между съветите на един, два, а понякога и повече лекари. Обвиняваме тях за неуспехите, слагаме етикети, че са безчувствени, че явно нещо не са научили, щом не могат да ни излекуват. Но чакайте малко! Не забравяйте, че всяка болест е знак, специален сигнал, който идва от самите нас, за да променим нещо. Заболяванията са най-добрите учители, стига да сме добри ученици. Или по-простичко казано – важно е желанието да бъдем излекувани, защото когато то е искрено, никакви препятствия не могат да ни спрат. Лекарите могат да помогнат, могат да ни направляват, но съхраняването на здравето е наша отговорност, не тяхна. Нали не очаквате да получите няколко вълшебни хапчета и всичко да се оправи? Ако системно пренебрегвате себе си, като не се храните правилно, не си почивате, не се зареждате с хубави емоции, няма лекар, който да го направи вместо вас. Така че, щом искате, стиснете здраво живота си в ръце и му се насладете без да изневерявате на вътрешния си глас. И не обвинявайте другите за собственото си бездействие, това не помага!

Изхвърлете неудобните обувки

Позната ситуация за всяка дама, която е пленена от неустоимо красиви обувки от лъскава витрина. Формата е прекрасна, но удобството го няма. Краката се уморяват, появяват се червенини, мазоли, рани... Същото е с неприятните хора и ситуации, които продължаваме да търпим в живота си. Първо тялото се справя с негативните емоции, запазва баланса. Но в случай, че месеци и години средата ни потиска, разстройва, дразни... неприятните „червенини“ по душата могат да се превърнат в упорите рани. И така нарушаването на психоемоционалнато ни равновесие да получи израз под формата на болест. Затова не е никак преувеличено да помислите да изхвърлите от живота си взаимоотношения, които ви натоварват, работа, в която се чувствате недооценени. Друга стратегия е да промените вашето възприятие за дразнителите около вас. Това важи особено силно за роднини и кръг от познати, които получаваме в комплект например с половинките си. Колкото и неприятна да е например свекърва ви, приемете, че тя не е ваш избор и няма да може да я промените. Бъдете над нещата и помнете, че вашето щастие е основното условие за здравето ви. Нямате оправдание да не го следвате.

Изметете киселото настроение

Разочарованието, раздразнението ни правят кисели и то съвсем буквално. Негативните емоции променят тялото на биохимично ниво. Със сигурност сте чували за важното pH на тялото (алкалното-киселинно равновесие). Въпреки че може да остане незабелязано години наред, небалансираното pH (твърде киселинено или алкално) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, подагра, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камъни, в бъбреците и пикочния мехур. Киселинната среда се провокира от начина на хранене (много сладко, бяло брашно, газирани напитки, животински мазнини), токсично претоварване (алкохол и цигари). В такива случаи тялото ще се опита да компенсирас помощта на алкални минерални вещества и ако храната не съдържа достатъчно минерали, се получава натрупване на киселини в клетките. Проблемът е, че храните са все по-бедни на минерали и затова е необходим приемът им под формата на Шуслерови соли. От полза ще ви е сол №9 натриев фосфат. Неслучайно я наричат Шуслерова сода. Тя помага за преработването на мазнините и засилва метаболизма. В комбинация със соли №5 и №10 има детоксикиращо и отслабващо действие. А №5 калиев фосфат ще ви върне доброто настроение и спокойствие, така че да не се впечатлявате от неприятните ситуации в ежедневието. Необходими са по 5 таблетки от трите соли всеки ден поне 3 месеца.

И не пропускайте да изхвърляте лоши емоции всеки ден като неудобните обувки. Страхувате се, че ще останете боси? Не, няма такава опасност. Ще свикнете все по-често да посягате към най-подходящите за вас. И ще държите далеч от себе си хората, които ви изнервят!