Нека си го признаем, в днешния забързан и развиващ се със скоростта на светлината свят, често ни се иска да имаме още няколко допълнителни часа, за да свършим всичките си задачи. Времето не достига на никого, а то е най-ценният ни ресурс. В опитите си да свършим всичко, бързаме и =живеем живота си, все бързайки за някъде. Нямаме време да се погрижим за себе си, храним се с нещо "набързо", за физически упражнения дума не може да става. 

А колко хубаво би било да спрем. За момент да се огледаме. Да видим заобикалящия ни свят. Да му се порадваме. Бавно. С цялото си същество. Без излишно бързане и препиране. Да се насладим на малките удоволствия, които ни поднася животът. Със сигурност след това завръщането към скоростното влакче на ежедневните задачи ще бъде нещо, което категорично ще откажете да направите.

А ето и 9 малки радости, на които да се насладите, които не струват нищо, освен частица от времето ви.

1. Смейте се на глас

Често, приемаме смеха за даденост, но според стотици проучвания, той е едно от най-полезните неща, които можем да правим за себе си. Чрез смеха се освобождава напрежението и стреса, чувствате се добре и заредени с позитивна енергия. Става въпрос за истински, звучен смях, а не просто кикотене или кискане. Пуснете си любимата си комедия и се посмейте на воля. 

2. Отделете време да си поиграете с домашните любимци

Домашните ви любимци са едни от най-добрите терапевти. Те са чисти, неопетнени от злоба и изпълнени с любов към вас животинки, готови да си поиграят във всеки един момент. Затова, не губете време, а отделете 10 минути да се погушкате с котката си или да поиграете с кучето. Ще се почувствате като след терапия - заредени и отпочинали. 

3. Танцувайте 

Танците не са само за клубовете и дискотеките. Пуснете любимите си песни и потанцувайте вкъщи, докато чистите, докато простирате прането си или просто ей така, защото ви се танцува и животът е прекрасен. Музиката ще ви накара да се отпуснете, да избягате от мислите за задачи и крайни срокове. Ще можете просто да се отдадете на ритъма на любимата си песен. 

4. Подръжте ръката на любим човек

Да се държите за ръка с друг човек показва загриженост и обич. Така напомняте на човека до вас, че не е сам. Това е начин да се свържем с близките си, без да ни се налага да говорим. Показва обич, комфорт и чувство на свързаност, което не може да бъде описано с думи. Само с жестове. Така ставаме свързани. Така сме заедно. 

5. Наблюдавайте залез или изгрев

Това е едно от най-красивите и изумителни неща, които природата ни поднася. Да наблюдаваш как слънцето се появява или си отива, предизвиквайки със себе си цветна феерия, която обхваща небето, е нещото, което може да те накара да забравиш всички лоши неща и да се радваш на момента. 

6. Споделете история или спомен

Често, в бързането си напред-назад, забравяме, че ние, хората, трябва да споделяме чувствата, емоциите и спомените си. Често това става с най-близките ни хора. Да споделиш спомен или чувство, създава връзка между двама души, по-силна от всяка друга. Връзка, издържала натиска на времето, свързваща поколения, минало и настояще. 

7. Заслушайте се в звуците на живота

Без значение дали става въпрос за шума на дъжда, песента на птиците, смеха на децата, просто спрете. Послушайте ги за миг. Без да мислите за работа, задачи и крайни срокове. Чуйте колко са прекрасни, колко зареждащи с позитивна енергия. 

8. Усмихнете се

Усмивката е един от най-лесните начини да комуникираме с останалите. Когато изненадаш свой близък, кое е първото, което виждате у него? Усмивката му, разбира се. Тя е най-лесният начин да кажете на някого "радвам се да те видя". Затова се усмихвайте. Винаги, на всеки. Без значение дали става въпрос за познат, любим, близък или някого, с когото се разминавате на улицата. Така не само ще донесете позитивизъм на своя ден, но можете и да зарадвате друг човек. Все пак усмивката е заразна! 

9. Кажете "Обичам те!"

Колко често казвате на близките си, че ги обичате? Често, забързани и притиснати от липсата на време, започваме да ги приемаме за даденост и забравяме да им напомним колко много значат за нас. Затова, направете го! Кажете на всеки, към когото изпитвате това велико чувство, какво означава за той за вас. Не само ще се почувствате изпълнени с емоция, но и ще направите тях щастливи.