Знам от собствения си опит и поведение, и тези на моите приятели, че е много лесно да забравим кое отношение е добро за нас. Това е особено вярно, когато съм стресирана, уморена, развълнувана или извън обичайната ми среда. В моменти като тези, добрите навици и отношение към нас самите се отклоняват от правилния път.

Подозирам, че това се отнася за повечето хора, затова направих този списък, който да ни връща в правия път и да ни помага да подкрепяме сами себе си. Чрез практикуването на тези стъпки, можете да предотвратите „прегарянето си” и усещането за изтощение. Като резултат, ще се почувствате много по-отпуснати и ще се наслаждавате на свободното си време.

1. Как спя?

Повечето хора имат нужда от 6-7 часа качествен сън. Има изключения, но не много. Уверете се, че не се превъзбуждате преди да си легнете, не ядете тежка храна, не тренирате и не използвате електронни устройства два часа преди да се отправите към леглото.

2. Какво е храносмилането ви?

Ядете много мазнини и захар, пиете повече кофеин, диетата ви е високо-въглехидратната и изчерпва енергията ви. Малки порции качествен протеин, плодове, зеленчуци, семена и ядки – всички тези неща поддържат организма ни. Погрижете се за храносмилането си, дъвчейки бавно и отделяйки време за хранене, а не похапвайки на крак. И следвайте правилото 80/20 – през 80% от времето се хранете здравословно, а в останалите 20% можете да се поглезите.

3. Колко пиете?

Първо, хидратирани ли сте? Уверете се, че приемате достатъчно течности в горещите дни или когато сте много заети, като за предпочитане е това да е вода. Второ, колко алкохол пиете? Алкохолът намалява вашия имунитет и може да увреди черния ви дроб. Опитайте да не пиете три или четири дни и наблюдавайте как са чувствате. Също така, алкохолът разстройва естествените цикли на сън.

4. Какво е усещането ви за себе си? Имате ли самочувствие?

Харесвате ли себе си и мислите ли, че се справяте добре на работа и вкъщи? Можете да подобрите своето усещане за хубав живот, като разпознавате кога се справяте добре: Приключили сте с прането – седнете и изпийте чаша кафе. Приключили сте проект навреме? Наградете се с любимия си сандвич. А когато нещата не вървят така добре, бъдете своя терапевт. Какво мога да науча от това? Може би трябва да моля за помощ? Мислете главно в положителна посока.

5. Колко бързате?

Да бързате е естествено, когато сте под стрес. За съжаление, това казва на тялото и мозъка ви, че има някаква заплаха. Първоначално вие ще можете да реагирате на ситуациите по-бързо, но скоро ще се изчерпите и ще станете неспокойни. Забавете темпото и преценете ситуацията. Може би имате нужда от повече помощ, може би задачите, които трябва да приключите за един ден са твърде много или може би очакванията ви са нереалистични. Какъвто и да е случая, да бутате постоянно себе си напред не е отговора. Научете се да приоритизирате и да бъдете реалистични, и оставете останалото да се случва.

6. Редовно ли правите по няколко неща едновременно?

Постоянното правене на две или три неща едновременно означава, че не правите нито едно от тях с максимума на вашите възможности и не успявате да извлечете най-добрите резултати. Ако по време на училищния празник на детето ви вие пишете имейл, къде е фокусът ви? Колко се наслаждавате на себе си? Жонглирането не е нещо, което е добре да правите освен ако не работите в цирка. Има причина да не молим хирурзите да поправят покрива на къщите ни, водопроводчиците да преподават физика или професорите да са шеф готвачи в изискан ресторант. Сигурна съм, че има мултиталантливи хора, но да се специализира в една област е по-добре за нас (обикновено е по-добре и за тези около нас.)

7. Имате ли един или двама добри приятели, на които можете да разчитате и чувате ли си и виждате ли се с тях редовно?

Социалните контакти с хората, които ни познават и разбират ни вдъхват усещане за подкрепа и са релаксиращи. Хората са социални животни, които имат нужда да прекарват време сред природата, да контактуват помежу си и да усещат одобрение. Уверете се, че си осигурявате тези неща. Имаме нужда да бъдем с хора, сред които можем да бъдем себе си и да бъдем оценени именно заради това какви сме. Ако семейството ни не ви дава това, потърсете приятели, които ще го направят и се уверете, че се грижите за отношенията си с тях. Приятелите ви могат да ви държат над водата, когато нещо се обърка сериозно и да ви подкрепят, и да ви дадат устойчивост във всекидневния живот.

8. Колко време от деня си прекарвате „общувайки” с устройства вместо с хора?

Това е добре, но до един момент. Може би сте програмист и това е работата ви. Но хората се нуждаят от контакт с хора за подкрепа, вяра в себе си и забавления. Уверете се, че оставяте настрана телефона си, изключвате компютъра и телевизора сега и имате един „неелектронен ден”. Не сме устроени да имаме отношения от разстояние. Контактуването и взаимодействието усилват нашата човечност и усещането, че се чувстваме добре. Уверете се, че получавате вашето споделяне.

9. Какво правя ежедневно, което ме отпуска и ми доставя удоволствие?

Всички имаме нужда от време за отпускане. Имате ли хоби? Четете ли? Спортувате ли? Хората са устроени така, че да играят на нещо, така че опитайте се да намерите време за нещо, което ви доставя удоволствие и ви дава почивка от ежедневните задачи. В допълнение, изпитвате ли удоволствие от малките неща всеки ден? Това може да е просто чаша кафе по пътя ви за работа, да се насладите на гледката от прозореца в офиса или да сте благодарни, че има един човек, който всеки ден ви казва „Здравей“. Не приемайте тези неща за даденост – всекидневните малки удоволствия подобряват живота ни. Можете да стане част от това, като се усмихвате на хората и изказвате благодарност дори за малките прояви на любезност.

10. Колко сте благодарни?

Чувството на благодарност може да усили усещането ви за добър живот и дори да облекчи депресията. Предлагам ви в края на всеки ден да откривате най-малко три неща, за които да сте благодарни. Те могат да бъдат базисни, простички неща, като покрива над главата ви или здравите крака, които ви водят навсякъде. Това ни напомня какви късметлии сме. Не всеки има тези неща. Не забравяйте да благодарите за семейството си, партньора си и приятелите си също. Хората, които се чувстват късметлии и изразяват благодарност са по-големи оптимисти и гъвкави в реакциите си. Ако правите това всеки ден за месец, списъкът с позитивните неща, които забелязвате ще нарасне неимоверно, а нещата, които не са наред в живота ви ще намалеят и ще изгубят способността си да ви афектират.

Помнете, че това е моят списък, съставен от разговорите ми с приятели и наблюдавайки собствените ми лоши навици, така че може би не всичко изброено ще ви резонира. Ние сме устроени така, че да разпознаваме, когато нещата не са правилни за нас, така че доверете се инстинктите си и започнете да подпомагате себе си физически и ментално – ще видите, че усещането ви, че се чувствате добре ще нарасне.