Този, който не иска да задържи нищо, има всичко!
                                                                                                            Е. М. Ремарк


Тръгнете си навреме. За дома – дори никой да не ви чака там, от купона - преди „последната чашка“, от неподходящите връзки, от глупавите навици. От депресията и мрачните мисли, от тежките спомени, от отношенията, които ви съсипват или от човека до вас.

Дайте му шанс (а може би и на себе си) да намери този, с когото ще се чувства по-спокойно и по-комфортно. Ако поради една или друга причина вече не сте способни да си дадете това, не лишавайте другия от опитите и надеждата да го намери в други отношения или в самия себе си.

Не отнемайте шанса на другите да бъдат щастливи по начина, по който те го разбират. Защото всеки от нас се намира в своя етап на еволюцията, движи се в своя ритъм, излъчва на своя честота и получава своя собствен опит.

И ако сте в резонанс с някого – вие сте се открили един друг и танцувате един общ танц. Ако пък сте в продължителен дисонанс – то вземете необходимия опит от връзката, подпишете се под него, поблагодарете... и си тръгнете навреме.

Не чакайте момента, в който ще ви притиснат обстоятелствата, в който ще сте принудени да взимате решение при условия неизгодни за вас, когато ще бъдете притиснати от обществени нагласи, когато се отдалечавате от вашите истински и искрени жизнени мотиви и просто се опитвате нещо да „спасите"...

Тръгнете си навреме, не оставяйте дълбоки белези в живота си, не заразявайте душата си с ненаситния вирус на вината, която упорито ви отблъсква от вашия уникален и единствен живот. Тръгнете си навреме.

Ценете живота си повече отколкото другите го ценят. Тръгнете си навреме, ако някой поставя своя живот над вашия. Никой не е дошъл на този свят, за да лежи на жертвения олтар. Животът не е даден на човек, за да го принася в жертва, него и най-великия дар –способността да обича.

Лесно е да изгубиш себе си, да се претопиш в нечий чужд живот и в нечия друга реалност.

Трудно е да намериш себе си. Само ние можем да определим мярката и да допуснем някой да ни използва. Да жертвате себе си или да отдадете своя живот участвайки в нечий друг, са напразно изгубени сили.

Всички отношения са плодотворни, когато в тях има взаимодействие – да даваш и да получаваш. Това е танц за двама. Но ако вече сте започнали да се настъпвате по краката до болка, трябва да прекратите този танц, да излекувате раните и да започнете нов, по-красив - с нов партньор. И това се отнася за всички взаимоотношения – семейни, приятелски и делови.

Научете се да си тръгвате навреме както в рамките на създадената ситуация, така и от самите ситуации и обстоятелства в живота си. Вие винаги знаете кога е настъпил този момент. Доверете се на себе си, не се залъгвайте, не лъжете себе си и другите.

Няма лоши хора, както понякога ни се иска да вярваме. Просто има хора, които са различни от нас. И в свещенодействието, наречено със сакралното име живот, няма друга отговорност освен пред самите нас.

Всичко, което се случва в живота ни, всичко, което се случва около нас. се случва с наше разрешение. Ние позволяваме животът ни да бъде такъв, какъвто е. Ние позволяваме да преобладават сивите нюанси в него, ние допускаме страха... ние позволяваме да бъдем аутсайдери в собствения си живот.

Огледайте се, може би е време да си тръгнете. Невероятно трудно е да зарежете всичко, което вече си е изживяло времето. Трудно е, но да си тръгнеш навреме е просто необходимо.

Тръгнете си навреме от оценките и мнението на другите, обърнете поглед към себе си. Къде е вашата опорна точка? Само така бихте могли да преобърнете света. Не я търсете у другите. Тя не е там! Както няма да намерите щастие в някого или в нещо, ако го няма в самите вас.

Тръгнете си навреме от илюзиите и натрапчивите страхове, но продължете да мечтаете, да опитвате и да се движите напред. Не се страхувайте от грешките – това означава, че все пак сте опитали. Не се страхувайте от реакциите на другите – така или иначе не можете да ги предвидите, докато не направите това, което сте намислили. Просто си тръгнете и продължете напред!

Истината е проста – всичко се случва навреме, дори чудесата. Затова си тръгнете навреме, не задържайте никого. Защото така пренаписвате сценария на своя и на нечий чужд живот.

                                                                                                  Автор: Татяна Барух