Когато ядем много зеле, може да имаме крампи и проблеми с газовете. Това се случва поради захар, която не може да бъде усвоена от стомаха ни. Но като правите определени йога пози или спите на лявата страна, можете да подобрите циркулацията и храносмилането. Нека не забравяме, че нашето емоционално състояние също има нещо общо с това. Всъщност високите нива на стрес или безпокойство могат да нарушат храносмилателната ни система, както показват проучванията.

Събрахме 9 прости, но ефективни начина за подобряване на храносмилането, които всеки от нас може да прави ежедневно, и телата ни със сигурност ще ни благодарят по-късно.

1. Спете на лявата си страна

Стомахът и панкреасът са разположени от лявата страна на тялото и са част от храносмилателната система. Лягането на тази страна позволява на храната от стомаха да преминава по-лесно в тънките черва. Той също така засилва освобождаването на панкреатични ензими, които са отговорни за разграждането на храната. Спането на лявата страна също намалява шансовете да страдате от киселини.

2. Яжте повече фибри и ферментирали храни

Повечето храни с високо съдържание на фибри също са с ниско съдържание на захар, мазнини и калории, така че обикновено са по-здравословни. Овесената каша, бобът или плодовете са добри източници на фибри. Можете също да добавите ферментирали храни към храненето си. Някои видове обикновено бяло кисело мляко съдържат пробиотици, които са полезни за червата бактерии. Най-често срещаните са бифидобактериите и лактобацилите, които могат да подобрят някои храносмилателни проблеми и да намалят симптомите на синдром на раздразнените черва.

3. Избягвайте храни, които са трудно смилаеми

Мазната храна като чийзбургери, пържени картофи или пица може да ви накара да се чувствате подути в продължение на много часове, защото им е необходимо повече време, за да бъдат усвоени от тялото. Този тип храна може също да увеличи стомашните газове, спазмите или лошото храносмилане. Това също може да повлияе на способността ни да се фокусираме, затова е добре да имаме добре балансирана диета, базирана на плодове, зеленчуци и крехко месо. Но бъдете внимателни - някои зеленчуци като зеле могат да причинят проблеми с газовете, тъй като съдържат рафиноза, сложна захар, която не може да бъде усвоена от стомаха. Пречените филийки са една от храните, които могат да помогнат за храносмилането поради съдържащото се нишесте, което помага при диария.

4. Не се разсейвайте и се опитвайте да ядете, докато седите

Когато се храним, докато ходим, сме склонни да консумираме повече, защото губим представа за порциите си и стомахът ни се изпразва по-бързо. Когато се храним седнали, кръвообращението ни се подобрява. Дори храненето с кръстосани крака има повече предимства, защото облекчава кръвното налягане около сърцето и дава възможност за правилното усвояване на храната.

5. Водата помага при констипация

Водата помага за разграждането на храната, която ядем, така че тялото да усвоява по-добре необходимите хранителни вещества. Въпреки общото убеждение, че не е добре да се пие вода по време на хранене, това всъщност не е вярно. Водата помага на храносмилането и е много полезна, ако страдате от запек. Пиенето ѝ по време на хранене също може да повлияе на размера на порциите ви.

6. Опитайте различни йога пози

Йогата увеличава нивото на циркулация в определена област, така че можете да вмъквате 15 минути разтягане всеки ден в ежедневието си, за да подпомогнете храносмилането. Например, поза Marichyasana, където повдигате едното коляно нагоре и извивате горната част на тялото, помага за усвояването на основните хранителни вещества от храната, стимулира коремни органи, като черния дроб и бъбреците и успокоява мозъка. Позата Uttanasana, която се състои в това да стоите изправени напред и сгънати и е много терапевтична позиция с много предимства. Тя компресира коремната област, като същевременно стимулира циркулацията на храносмилателните ни органи. Също така е много релаксираща за тялото. Сутрините са идеалното време за йога, но не се опитвайте да правите тези пози веднага след като сте се нахранили. В противен случай ще ви стане лошо.

7. Яжте в определени часове всеки ден

Това определя нашия вътрешен часовник и телата ни ще знаят точно кога трябва да се осъществи храносмилането. Храненето нередовно може да увеличи няколко рискове за здравето и да доведе до няколко излишни килограма. Ако графикът ви е прекалено натоварен, опитайте се да приготвите храната си предварително и да се храните в едни и същи часове в офиса.

8. Медитирайте и контролирайте стреса си

Ако сме стресирани, тялото усеща натиска и забавя храносмилането. Това води до подуване на корема, спазми, лошо храносмилане или запек. Също така може да има обратен ефект и да ускори храносмилането, причинявайки чести посещения до тоалетната. Когато сме подложени на силен стрес, може да имаме повишаване или намаляване на апетита. Нито едно от двете не е полезно за здравето, затова опитайте да медитирате или да давате приоритет на домакинските задължения от един ден до следващия. Не се опитвайте да бъдете Супермен и да правите всичко това - здравето е по-важно от всичко.

9. Опитайте с метода на дишане 4-7-8

Той може да управлява желанието ни за храна, да подобри съня, да намали нивата на тревожност и да контролира емоционалните реакции. Всичко, което трябва да направите, е да вдишате за 4 секунди, да задържите дъха си за още 7, след което да го освободите напълно, докато стигнете до 8. Препоръчително е да направите това общо 4 пъти. Не забравяйте да слушате нещата, които тялото ви се опитва да ви каже. Ако симптоми като лоши спазми, болки в стомаха или силно подуване продължават няколко дни, трябва да се консултирате с лекаря си.

Как се справяте с проблемите с храносмилането?