Кожата без съмнение е много важна част от тялото. Това всъщност е най-големият орган в човешкото тяло. Но въпреки този факт, все още остава малко загадъчен орган. Разбира се, всеки знае, че може да промени цвета си, текстурата и външния си вид, например след слънчеви бани. Но някои други реакции, като зачервяването или настръхването, разкриват как работи тялото ни.

За да научите повече за кожата, направихме бързо търсене в специализирани уебсайтове. И сме щастливи да кажем, че намерихме отговори на много въпроси за всички неща, които кожата ни прави всеки ден и не можем да спрем да мислим за това.

1. Kожата се обновява напълно всеки месец

Вероятно вече знаете, че кожата ви е изградена от милиарди клетки, така че тук няма тайни. От този изключително голям брой обаче около 30 000 до 40 000 клетки се губят под формата на люспи. И това е само за една минута. Така че, ако искате да съберете теглото на кожата, която сте загубили през последните 4 години и половина, ще получите около 18 килограма кожни люспи! Разбира се, едва ли забелязвате това в ежедневието си. Мъртвата кожа просто пада, без да издава звук или да остави следа. Тя просто се превръща в прах, подобно на този, който бършете, когато почиствате къщата. Това може да ви накара да се чудите какво се случва, когато загубим тази кожа. Както се оказва, кожата се регенерира изцяло. С други думи, повечето хора просто имат напълно обновена кожа след 2 седмици до месец. Това също означава, че по-голямата част от кожата, която е видима с просто око, всъщност е готова за сваляне. Ако смятате, че това е малко страховито, просто помислете за факта, че свалянето на толкова много кожа е и това, което позволява на раните ни да зараснат толкова бързо. От друга страна, това е и причината, поради която тенът ни не издържа много дълго...

2. Защо се изчервяваме

Изчервяването е естествен отговор, който не можем да контролираме. Това е начинът, по който телата ни реагират, без да можем да направим нещо, за да го предотвратим. Можете дори да кажете, че колкото повече искаме да скрием, че се срамуваме от нещо, толкова повече се изчервяваме. Когато изпитваме срам или съжаление, адреналинът в тялото се увеличава, сърцето бие по-бързо и човек диша тежко. Кръвоносните съдове се разширяват, така че допълнителната кръв, която се изпомпва, може да тече по-бързо. Разбира се, на лицето, вените по бузите ни се разширяват и това е, което прави лицето ни внезапно и за наше съжаление, безнадеждно зачервено. По някакъв начин, когато се изчервявате, признавате, че сте направили нещо, което не сте предполагали, и че се срамувате от него. Изчервяването може да бъде и неволен начин да кажете, че съжалявате, когато сте направили нещо, с което обществото не е съгласно.

3. Защо някои хора имат лунички

Меланинът е основният играч тук. Луничките са частите от кожата с по-висока концентрация на меланин, който не се разпределя равномерно, а вместо това в малки групи. Механизмът обаче остава същият - зоните на кожата с по-висока концентрация на меланин стават активни, когато са изложени на слънчева светлина. Ето защо някои лунички често се появяват през лятото и след това изчезват през зимата. Интересното е, че луничките изглежда се появяват по-бързо от обикновен тен най-вече, защото са групирани в малки участъци от тялото, което ги прави по-забележими. Но меланинът всъщност е активен при всички типове кожа по всяко време.

4. Защо кожата се зачервява, когато е изложена на слънце

Меланинът отново е отговорен за кожата с тен. Приятният цвят,целунат от слънцето, за който всички копнеем, е просто реакцията на кожата към това, което тя счита за атака на UV лъчи. Меланинът действа като вид бариера и повишава концентрацията си, поглъщайки тези лъчи, за да избегне непоправими щети. Ето защо виждаме тен като след умерено излагане на слънце. Но не всички типове кожа произвеждат еднакво количество меланин. Понякога произведеното количество не е достатъчно, за да предотврати попадането на UV лъчи в по-дълбоки слоеве на кожата ни. В такъв случай тези слоеве в крайна сметка се повреждат и ги наричаме слънчево изгаряне. Слънчевите изгаряния се случват, когато времето, което прекарваме изложени на слънце или начина, по който го правим, надвишава защитния капацитет на тази естествена бариера. По-светлата кожа вече може да изгори за около 15 минути, докато по-тъмната може да бъде изложена на едно и също лъчение за по-дълги периоди, без да се случи нищо.

5. Кожата ни е пълна с бактерии

По време на живота си в зряла възраст в кожата ви могат да бъдат открити до 1000 различни видове бактерии. Тези организми, които са създадени от нашето собствено тяло, обикновено са добри и често са необходими. Те помагат в борбата с други патогени, които могат да бъдат вредни за нас и сме изложени на тях всеки ден. Но при определени условия като фактори на околната среда, стареене, стрес, тревожност и прекомерно излагане на слънце, тези добри бактерии могат да се обърнат срещу нас и да причинят различни кожни проблеми. Дерматит, акне и розацея са сред най-честите проблеми.

6. Защо кожата ни настръхва

Можете да ги проследите до животните. Наследили сме това от тях като защитен механизъм за борба със студа. Всеки косъм е свързан с кожата от мъничък мускул, който може да бъде свит. Когато това се случи, косъмът „се изправя“. Колкото повече козина има животното, толкова по-ефективен е трикът. Козината на животните също се наежва, когато се чувстват застрашени. Ето защо котка с наежена козина и извит гръб например изглежда по-голяма и това може да бъде полезно, когато трябва да изплаши врага. Настръхването може да се появи и по време на физически натоварвания, дори и при малки занимания. Това е така, защото физическото натоварване активира инстинктивната нервна система. Понякога настръхването може да се появи безпредметно.

7. Кожата и мозъкът са едно, що се отнася до емоциите

Хората имат много кожни рецептори, които ни помагат да осъзнаем какво се случва както отвън, така и вътре в телата ни. Повечето от тези рецептори се намират върху кожата. Отчасти са отговорни за това, че изпитваме студ, топлина и много други неща, които изпитваме всеки ден. Тази връзка може да се види, когато например кожата ни настръхне. Както споменахме в предишна точка, втрисането може да се възприема като приятно, когато стимулът е ласка, или като заплашително, когато се плашим от нещо. Това може да е свързано с нашата способност да различаваме двете ситуации. Мозъкът ни позволява да рационализираме ситуацията и да я преживеем по този начин.

8. Защо върховете на пръстите ни се набръчкат във водата

Най-външният слой на кожата е покрит от специално масло, което освен че овлажнява и защитава кожата, я прави водоустойчива. Когато мием ръцете си, лесно можем да видим, че водата не прониква през кожата, а вместо това се изплъзва. Това е така, защото маслото работи като бариера, която не позволява на кожата да действа като гъба, която веднага абсорбира всяка течност. Но когато накисваме пръсти във вода за дълго време, когато плуваме или вземаме релаксираща вана, това масло изчезва. Тогава водата може лесно да проникне в най-външния слой на кожата и в резултат на това започва да я абсорбира. Има няколко теории, които биха могли да обяснят защо кожата се набръчква, когато абсорбира вода, но все още няма ясно заключение. Една теория казва, че това е начин да се адаптираме към околната среда. Мокрите предмети са трудни за улавяне, а набръчканата кожа може да направи задачата малко по-лесна.

9. Кожата, ноктите и косата са част от един и същи „екип“

Косата и ноктите всъщност са само 2 различни типа кожа. По-скоро приличат на продължение на кожата и имат за цел да защитят някои части от телата ни. Космите растат навсякъде по тялото, с изключение на устните, задните части на ушите, дланите на ръцете, ходилата на стъпалата, пъпа и белезите. А ноктите осигуряват защита на чувствителните върхове на пръстите на ръцете и краката. Изненадващо, нито косата, нито ноктите са живи клетки, така че може би се чудите защо все пак растат всеки ден. Но факт е, че всъщност не го правят. Когато се създаде нова кожа (която е жива), тя изтласква мъртвите клетки. Между другото, тези мъртви клетки са били кожа. Това е този процес, който прави косата ви „по-дълга“, въпреки че просто се изтласква. Подобен процес се случва с ноктите. Кожните клетки растат и се натрупват по краищата на пръстите ни, което води до дебел слой кератин. Това са нашите нокти. Фактът, че косата и ноктите са направени от мъртви клетки, обяснява защо не чувстваме болка, когато ги режем.