Сигурни сме, че за повечето шефове печалбата е по-важна от щастието на персонала им. На тези мениджъри можем да само да кажем, че не знаят разковничето на успеха, а именно: просперитетът на една компания зависи от щастието на служителите ѝ.

Доказателство за това са тези девет компании, които не спират да се развиват и в които с радост бихме работили.

Чатри Ситиодтонг похарчи 400 хил. паунда, за да заведе своите 100 служители на почивка на Малдивите

Основателят на Evolve – школи по карате в Сингапур, реши да покаже признателността си към служителите си с този феноменален жест. И това не е първото такова пътуване - и преди Ситиодтонг е водил служителите си на подобни ваканции, а всеки път дестинацията остава в тайна. Единственото, което знаят служителите е датата и това, че ще спят в 5-звезден хотел.

Пивоварната BrewDog дава едноседмична отпуска на всеки служител, който осинови куче

Когато семейството ви се разрасне с още един четириног член, моментът винаги е много емоционален, а в следващите няколко дни можете да мислите само за новия ви домашен любимец. В шотландската пивоварна BrewDog много добре знаят какво изпитвате. Ето защо мениджърите на компанията позволяват на служителите си да водят новите си домашни любимци на работа и им дават едноседмичен отпуск, ако осиновят кученце.

Дан Прайс раздели печалбата си със своите служители

Дан Прайс, основателят на Gravity Payments, решава да благодари на служителите си като раздели своята печалба между него и персонала. Така заплатите на всички скочили на 70 хил. долара годишно.

Неговият жест също е възнаграден. Като знак на благодарност за най-страхотния шеф в света, служителите му събирали пари тайно в продължение на 6 месеца, за да му направят подарък.

Тъй като Дан отказал да прибере милионите си и започнал да печели по 70 хил. като всички останали, той не можел да си позволи електрическия автомобил, за който мечтаел. Ето защо служителите събрали пари и му го купили!

Савжи Долакия обещал на служителите си коли и апартаменти в рамките на 5 години

Hare Krishna Exports е огромна индийска компания със стотици служители, която изнася диаманти за световния пазар. Така че не е изненадващо, че нейният мениджър има пари за такива щедри жестове. През април 2016 г. Савжи раздаде първите 1260 автомобила и 400 апартамента на най-продуктивните си служители.

Интересно е да се отбележи, че този щедър шеф много държи на това да не разглезва сина си. Той го изпратил в едно малко градче, където да събере опит, и където заплатата му щяла да бъде само 7000 рупии (около 180 лева).

Щефан Сагмайстър дава на служителите си едногодишен отпуск на всеки 7 години

Известният графичен дизайнер и собственик на Sagmeister & Walsh смята, че всеки творец се нуждае от такива дълги ваканции понякога, иначе ще загуби вдъхновението си и ще пропилее потенциала си.

Самият той се отдава на такава ваканция, в която пътува из света, а след това се връща зареден с нови идеи, които реализира в следващите 7 години.

Лий Макатиър превърна офиса в игрална площадка

Всеки добър шеф се старае да направи работното място възможно най-удобно и приветливо, за да може служителите му да са продуктивни, но собственикът на английската компания Invasion отива дори по-далеч. Той изненада служителите си, като превърна офиса в гигантска игрална площадка, пълна с гумени топки.

Лий и неговите асистенти пълнили офиса с разноцветните топки от 3 през нощта до 8 сутринта. Ако мислите, че това не е толкова впечатляващо, колкото да ви подарят апартамент – съгласни сме, но жестът му е достатъчно впечатляващ – Лий е подарил на служителите си един ден, изпълнен с щастие, който ще помнят цял живот.

Hime & Co дават еднодневен отпуск, ако скъсате с гаджето си

Сега ви представяме една изцяло женска компания, ориентирана към дамите. Маркетинговата компания Hime & Co се отнася с разбиране към любовните проблеми на служителките си и им дава еднодневен отпуск, ако са се разделили с приятеля си. Ако са над 25 г. – получават 2 дни, а ако са над 30 – три дни. Друг бонус, който получават служителките е, че могат да работят само половин ден по време на най-големите намаления.

Asana глези служителите си с изискани ястия и шоколад

Компанията, основана от създателите на Фейсбук, смята, че ключов елемент за щастието на служителите е вкусната и здравословна храна. Ето защо мениджърите са наели първокласни готвачи, които приготвят изискани ястия всеки ден. Освен това запасите на шоколад в офиса също никога не свършват, защото, както знаем, шоколадът също е в основата на щастието!

Алекс Риос купил кола на готвачката си, която закъсняла за работа

В продължение на години Вероника Солис доказвала на шефа си Алекс Риос, че е прекрасен готвач. Тя била отговорна и трудолюбива, а децата в детския център я обожавали.

Вероника, която е победила рака, била извор на вдъхновение за всички около нея. Един ден обаче жената се обадила на шефа си разплакана, че не може да дойде на работа заради проблеми с градския транспорт. Въпреки че от нейното отсъствие бизнесът щял да пострада, Алекс не се разсърдил. Не я смъмрил, нито се ядосал. Вместо това той й купил кола. „Не всеки ден можем да правим такива подаръци на хората, но ако можем – защо да не го направим?“, казва Алекс.

Май е време да си сменим работното място...