Напълно възможно е да спестите значителна сума пари, докато сте все още млади, с което да подсигурите бъдещето си.

Един потребител в онлайн платформата Reddit задава следния въпрос: „Искам да попитам хората под 30 години, които са успели да съберат 100 хиляди – как го направихте?“ Дори и да се целите по-ниско от тази сума, отговорите на този въпрос могат много да ви помогнат, ако не сте родени в богато семейство.

Ето какви са най-популярните съвети:

1. Живейте с родителите ви

Много млади хора мечтаят бързо да се изнесат от родния си дом и да заживеят самостоятелно, но ако останете да живеете при родителите си за още няколко години, ще спестите много от наеми и сметки.

Ако не искате да живеете с родителите си, намерете си съквартиранти или заживейте заедно с половинката ви.

2. Автоматично прехвърляйте част от заплатата ви в спестовен влог

Според едно проучване 40% от хората нямат никакви спестявания и живеят от заплата до заплата. Обаче не е толкова трудно да спестите. Един от начините е да наредите автоматично прехвърляне на 5-10% от заплатата ви в спестовен влог, който да харчите само в най-крайни случаи.

„Още преди да навърша 30 години имах над 100 хиляди долара в банката. Тайната за това са автоматичните трансфери от заплатата ми – няма как да ти липсват пари, които никога не си виждал“, казва един от коментиращите.

3. Не бързайте да си купувате кола, особено пък скъпа

Още с купуването на колата се вкарвате в сериозни разходи, защото поддръжката на всеки автомобил е доста солена. Докато все още нямате финансова стабилност, можете да използвате градския транспорт или да карате колело. В Холандия например 36% от хората предпочитат да се придвижват с велосипед.

4. Не си купувайте маркови вещи

Според проучванията броят на кредитите расте с всяка година, а хората, които искат заеми, нерядко харчат отпуснатите пари за скъпа техника и маркови дрехи, а накрая нямат какво да ядат...

Ако не искате да попаднете в този капан – не теглете заеми и не си купувайте тривиални неща, от които нямате нужда.

5. Не използвайте фразата „Мога да си го позволя“

Материализмът и прекомерната консумация са едни от пороците на днешното време. Колкото по-голяма заплата имате, толкова по-голямо ще е желанието ви да си угаждате и да си купувате вещ след вещ. Пазаруването ни доставя огромно удоволствие, но е сериозна пречка за спестяването.

„Познавам много хора, които мога да нарека „бедни богаташи“. Например най-добрата ми приятелка. Трябва да кажа, че двете с нея имахме равен старт в живота – дипломирахме се заедно от колежа, без да имаме студентски заеми, и двете получихме като подарък по една кола втора употреба от родителите си и след това си намерихме работа на сходни позиции. Тя и нейният съпруг правят общо по 135-145 хиляди долара на година. Аз и съпругът ми заедно изкарваме по 105 хиляди. Тя обаче постоянно е разорена и живее на кредит, докато аз и съпругът ми имаме спестени 150 хиляди в банката. И двете сме на 27 години. Основната разлика е в стила ни на пазаруване. Двамата постоянно се хранят в ресторанти и си купуват най-новата техника... Много е лесно да харчиш повече, отколкото изкарваш, когато нямаш самоконтрол.“

6. Купете си жилище

Стига да не теглите заем (а понякога и въпреки него), една недвижима собственост бързо се изплаща, независимо дали живеете в нея или я отдавате под наем, тъй като цената на имотите постоянно расте.

„Реших да инвестирам в недвижими имоти. Работих нощна смяна в една верига за бързо хранене, докато успея да си позволя къща за 40 хил. долара. Нощите работех в ресторанта, през деня ремонтирах къщата. 8 години по-късно тази къща струва 140 хил. долара, а хората, които живеят в нея, ми плащат по 1100 долара на месец. Благодарение отчасти на този наем си купих моя къща на стойност 190 хиляди.“

7. Сменете си работата

Ако заплатата не ви удовлетворява, не се страхувайте да пробвате нещо ново, докато сте все още млади. Ако пък усещате, че кариерата ви е в застой, потърсете друго работно място, на което повече ще ценят познанията и опита ви.

„Имаме 120 хиляди в банката. И двамата сме на по 24 години. Започнах да работя като сватбен фотограф, а след това организирах мой онлайн курс. Оказа се, че да обучавам хората как да правят снимки, е много по-доходоносно. Но трябва да ви кажа, че аз и съпругата ми водим съвсем простичък начин на живот – не си купуваме скъпи дрехи и нямаме луксозна кола.“

8. Научете се да готвите

Ходенето по ресторанти е много скъпо, спор няма, затова се хранете навън по-рядко. Научете се да готвите, носете си обяд в офиса и вечеряйте домашна храна – така много бързо ще спестите.

9. Не търсете лесни пари

Хазартът и особено търкането на лотарийни билетчета са сигурни начини да загубите доста пари. Дори купуването на акции изисква щателни проучвания, за да ви донесе печалба – нищо не опира да късмет.