В последните години се появяват нови и нови козметични продукти за грижа за тялото, но дали наистина имаме нужда от всичките? Оказва се, че харчим огромно количество пари за безполезни продукти, които не могат да свият порите, да изгладят бръчките или да помогнат на кожата ни.

Време е да приемем истината за тези продукти, от които всъщност не се нуждаем и които лесно можем да заменим с нещо друго.

1. Маските за лице

Маските за лице са типичен пример за продукт, след който се чувстваме страхотно, но всъщност е безполезен и не може да ни помогне в дългосрочен план. Експертите твърдят, че ако се нуждаете от маска на лицето веднъж седмично, значи нещо не е наред с цялостната ви грижа за лицето.

Какво да използвате: Ако усещате, че кожата ви е много нежна и приятна след йогурт маска или такава с ензими, вероятно киселините в нея премахват мъртвите клетки и улесняват хидратацията на кожата. В такъв случай по-често трябва да използвате нощен крем за лице. Ако мазната ви кожа се подобрява след маска с глина, пробвайте продукти със салицилова киселина, които ще поддържат порите ви чисти.

В общи линии нямате нужда от тези маски, ако почиствате кожата си старателно и използвате правилните продукти за вашия тип кожа.

2. Тоалетното мляко

Днес има много продукти, които почистват лицето и в същото време премахват грима, затова тоалетното мляко е напълно безсмислен продукт.

Какво да използвате: Мицеларната вода не само премахва грима, но и излишния себум. С един продукт ще постигнете повече.

3. Околоочен крем

Околоочният крем е рекламиран като продукт, предназначен специално за чувствителната зона около очите. Да, кожата около очите е по-тънка, но под микроскоп не се отличава от другата кожа на лицето ви. Затова и околоочните кремове обикновено съдържат същите съставки като останалите хидратиращи кремове за лице, просто за по-малко количество плащате много повече. В същото време тънката кожа на клепачите и под очите страда повече от слънчевите лъчи, но околоочните кремове обикновено не съдържат слънцезащитни съставки.

Ако пък обикновеният крем, който използвате, дразни кожата около очите ви, той ще дразни и останалата кожа на лицето ви, дори това да не си личи така ясно, затова просто трябва да изберете друг продукт.

Какво да използвате: Добър хидратиращ крем за кожата на лицето. Ако имате подпухнали очи, тъмни кръгове и зачервяване около очите, обърнете се към дерматолог или към личния ви лекар, за да намерите причината за проблема.

4. Ексфолиантите

Горният слой на кожата е съставен от мъртви клетки и почти всеки вярва, че тези мъртви клетки са безполезни и мръсни, затова трябва да бъдат премахвани всекидневно, но тези мъртви клетки служат като защитен слой. Ексфолирането оставя новите клетки незащитени. Освен това мастните жлези започват да произвеждат дори повече секрет, за да компенсират нарушения баланс от ексфолирането.

Правилото при ексфолирането е да не се прави често и в никакъв случай всекидневно. Един път седмично е много повече от достатъчно.

Какво да използвате: Ексфолирането със суха четка с естествен косъм може да подобри работата на лимфната система, а масажът с нея е доста приятен. Във всеки случай не прекалявайте с ексфолирането.

5. Кремовете против стрии

Стриите са вид белег и не могат да бъдат премахнати току-така. Кремовете, които обещават, че ще ги премахнат, само хидратират кожата, заради което стриите изглежда по-малко видими, но за кратко.

Какво да използвате: За съжаление, няма средство, което да премахне стриите, но с времето те стават по-малко видими. С хидратиращи кремове ще постигнете същия ефект както с кремовете специално против стрии.

6. Тоник

Работата на тоника е да изчисти остатъците от тоалетното мляко, да премахне остатъците от мръсотия по кожата, да я подготви за нанасянето на нощен крем и да затвори порите.

Истината е, че тоникът не може да затвори порите ви, а ако продуктът за почистване на лице, който ползвате, не почиства мръсотията от лицето ви – трябва да го смените. Освен това тоникът с алкохол изсушава кожата.

Какво да използвате: Почистете грима и лицето с мицеларна вода, измийте го с обикновена вода и го подсушете с много мека кърпа. Това е достатъчно, за да почисти кожата и да премахне мръсотията.

7. Водоустойчивата спирала

Първо трябва да кажем, че водоустойчивата спирала определено е по-дълготрайна и няма спор, че ако се измокрите до кости от неочаквания дъжд, ще изглеждате много по-добре с такава спирала, отколкото с обикновена. Но има едно голямо НО. Много жени използват водоустойчивата спирала всекидневно, защото издържа по-дълго. Така правят много лоша услуга на миглите си, които с времето се изсушават и започват да падат по-лесно. Освен това махането на такава спирала е по-трудно и при процеса също може да откъснете някоя мигла или да раздразните кожата около очите.

Какво да използвате: Обикновена спирала почти всеки ден. Запазете водоустойчивата спирала за наистина специални поводи (например за сватбата ви или за друго голямо събитие) и за дните, в които знаете, че ще се поизмокрите.

8. Лосион за тен под душа

Този продукт се рекламира с мултифункционалност и удобство – влизате под душа, нанасяте лосиона, т.е. хидратирате и освежавате кожата си, и после излизате от банята със страхотен тен. Истината обаче е, че тези продукти не са толкова ефективни, досадни са за нанасяне (всъщност трябва да спрете водата, да нанесете лосиона и да почакате, преди да го отмиете) и миришат просто отвратително.

Какво да използвате: Ако искате да постигнете тен по такъв начин, купете си от класическите спрейове или кремове за тен.

9. Дневен крем

Дневните кремове са измислени във времена, в които жените са носели слънчеви чадъри, не са се пекли редовно и не са използвали слънцезащитен крем. Днес няма причина да използвате дневен крем, защото той не може да предпази кожата ви от ултравиолетовите лъчи.

Какво да използвате: Ако ще стоите дълго време навън, намажете се със слънцезащитен крем. През нощта използвайте хидратиращ крем, който ще подхрани кожата ви по-добре от дневния.