Всяка нас харчи стотици левове годишно за козметика, така че е важно да оползотворим тези продукти възможно най-правилно.

Различните типове кожа изискват различно отношение и специални грижи. Ако не знаем как точно да подходим към кожата си, това може да съсипе визията, към която се стремим. Затова днес искаме да ви представим 12 съвета от експертите – по 4 за всеки тип кожа. Те ще ви помогнат да изглеждате безупречно!

Преди това нека се спрем на основните правила, които се отнасят за всеки тип кожа:

  • Почиствайте и хидратирайте лицето си.
  • Използвайте само продукти, които са предназначени за вашия тип кожа.
  • Изберете правилния цвят фон дьо тен – той може да е малко по-светъл, но не и по-тъмен, защото разликата се забелязва много по-лесно.
  • Нанасяйте праймър (основа за грим), преди да нанесете фон дьо тена. С него гримът ще издържи по-дълго, а някои дребни неравности ще бъдат изравнени.
  • Нежно разнасяйте фон дьо тена с подходящ аксесоар (четка или гъба за грим). Използвайте пръсти само ако имате напълно здрава кожа и сте достатъчни внимателни, за да разнесете продукта равномерно.
  • Използвайте коректор за червените петна, пъпките и тъмните кръгове.
  • Контурирайте лицето си, ако знаете как да го направите и ако е необходимо.
  • Завършете грима с фиксиращ спрей за грим или полупрозрачна пудра.

А ето какви са и съветите за всеки отделен тип кожа:

За мазна кожа

Мазната кожа е предразположена към появата на акне и освен това може да е доста чувствителна. Най-важното е да прикриете прекаленото лъщене на кожата, да покриете зачервяванията и да се гримирате така, че кожата ви да изглежда гладка. Ето и няколко съвета за всички дами с мазна кожа:

1. Първо почистете кожата и след това нанесете лек овлажняващ крем

Никога не бива да пропускате почистването на кожата, преди нанасянето на грима. Почистването на кожата премахва мъртвите клетки и изглажда кожата, а така ще ви е по-лесно да нанесете фон дьо тена.

Това, че имате мазна кожа, не означава, че тя не се нуждае от хидратиране. Преди гримиране може да нанесете много лек крем или спрей.

2. Използвайте правилните аксесоари

Ако имате мазна кожа или такава, предразположена към акне, използвайте гъба, а не четка за нанасянето на фон дьо тена. Козметичните гъбки нанасят по-тънък слой фон дьо тен и по този начин кожата изглежда гладка, а гримът е по-лек. Четките могат да раздразнят чувствителната кожа и по този начин да направят петната и зачервяванията по-видими.

Ако обаче имате разширени пори, е добре да използвате меки четки в тези области на лицето, за да ги прикриете по-добре.

3. Не прекалявайте с пудрата

Някои жени с мазно лице нанасят много пудра върху фон дьо тена, за да придадат по-матов оттенък на грима си. Това обаче е доста грешна тактика, тъй като по този начин лицето изглежда много неестествено, а порите започват да произвеждат повече течности и лицето става още по-мазно. Препоръчваме ви да използвате полупрозрачна пудра, за да фиксирате фон дьо тена и да минимизирате лъщенето, без гримът ви да изглежда тежък.

Мазната кожа не се нуждае от допълнителна лъскавина, така че избягвайте пудрата с блестящи елементи. Ако обаче смятате, че имате нужда от малко повече блясък, нанесете хайлайтър в областите, които искате да подчертаете.

4. Как да оправите грима

Ако трябва да си оправите грима, никога не нанасяйте допълнителни слоеве фон дьо тен. Първото, което трябва да направите, е да използвате матираща кърпичка за лице. Този тип кърпички отнемат от допълнителното омазняване на лицето. Ако забелязвате някое червено петно на лицето си, използвайте една капка коректор и я нанесете нежно в този участък. Полупрозрачната пудра също е позволена в областите, които са най-мазни.

За сухата кожа

Изключително трудно е да създадете безупречен грим върху суха кожа, защото тя е доста чувствителна и често се лющи. Фон дьо тенът може само да влоши нещата, подчертавайки сухите участъци. За щастие, с тези съвети можете да се справите с подобни проблеми.

1. Ексфолирайте и хидратирайте

Повечето хора знаят колко важно е да хидратират кожата си, но много от тях забравят за ексфолирането. Всъщност е изключително важно да премахваме мъртвата кожа с нежни и специални козметични продукти. И все пак никога не ексфолирайте преди самото нанасяне на грима, защото кожата ще бъде зачервена и това само ще усложни задачата ви.

Овлажняващият крем е абсолютно задължителен за сухата кожа. Фокусирайте се върху най-сухите участници – носа и зоната между веждите. Ако кожата ви е много суха, можете да използвате маска за лице, преди да нанесете крема. Въпреки че е важно да хидратирате кожата, не нанасяйте твърде много от продукта, защото така ще направите кожата твърде мазна.

2. Използвайте кремообразни продукти

Кремообразните продукти са най-добрият избор за дамите със суха кожа. Пудрата абсорбира влага и с нея кожата ви ще изглежда още по-суха. Препоръчваме ви да използвате гъба за грим, за да нанасяте фон дьо тена, за да изглежда възможно най-гладък и равномерен.

3. Не забравяйте за хайлайтъра

Хайлайтърът ще направи кожата ви сияйна. Изберете течен хайлайтър и нанесете една капка точно под веждите, на върха на скулите и в ямката над горната устна. Ако искате да направите носа си по-тънък, можете да сложите и върху него, в средата.

Имайте предвид, че качественият хайлайтър има съвсем лек блясък и частици, които отразяват светлината, той не трябва да се откроява на лицето ви, а по-скоро да наподобява естествен блясък.

4. Как да обновите грима

Ако имате суха кожа, ви препоръчваме да държите овлажняващ крем в чантата си. Ако видите, че гримът ви сякаш се лющи и не изглежда гладък, махнете го, сложете от хидратиращия крем и нанесете отново фон дьо тена. Ако нямате време и възможност да го направите, можете да нанесете малко хидратиращ продукт в най-сухите зони, но тогава има възможност да развалите целия грим особено ако сте нанесли няколко слоя козметични продукти.

Нормална или комбинирана кожа

Нормалната или комбинирана кожа изглежда добре с фон дьо тен особено ако следвате основните правила. Въпреки това има някои трикове и препоръки, които не бива да забравяте.

1. Дръжте Т-зоната под контрол

Въпреки че дамите с нормална или комбинирана кожа имат най-малко проблеми, за които да се тревожат, те също имат грижи с прословутата Т-зона, която се омазнява повече от другите части на лицето. Можете да използвате специални балансиращи кремове, с които да предотвратите появата на твърде много лъщене, да нанасяте пудра само в тази област или да държите матиращи кърпички в чантата си при необходимост.

2. Избор на правилните аксесоари

Ако нямате акне или места със суха кожа, можете да изберете както гъба за грим, така и четка. Имайте предвид, че е по-лесно да нанесете фон дьо тена с гъба, но ако имате големи пори може да използвате специална заоблена четка за фон дьо тен, която ще ги прикрие по-добре. Ако не страдате от кожни проблеми, можете да нанасяте фон дьо тена и с чисти ръце, но трябва да бъдете внимателни, за да го разнесете равномерно.

3. За нанасянето на праймъра и фон дьо тена

Нанасяйте праймъра от горе надолу, по този начин ще натиснете всички мъхчета на лицето и те ще прилепнат към кожата ви. Ако нанасяте праймъра от долу нагоре или с кръгови движения, косъмчетата ще се изправят. Препоръчително е да нанасяте и фон дьо тена по този начин, защото така порите се запушват по-рядко, а и гримът изглежда по-равномерен. Винаги изчаквайте праймърът да изсъхне, преди да нанесете фон дьо тена.

4. За по-дълготраен грим

Ако искате гримът ви да издържи цял ден, пробвайте този трик: нанесете пудра между праймъра и фон дьо тена. Звучи малко странно наистина, защото повечето гримьори не препоръчват да нанасяте пудра върху течните продукти, но полупрозрачната пудра запечатва праймъра и така гримът ви ще издържи още по-дълго. Внимавайте да не нанесете твърде много пудра, защото гримът ви ще изглежда неестествен и наслоен.