Цената невинаги отговаря на качеството, особено когато говорим за дрехи. Случва се да носим обикновени дрехи от евтин магазин с години, но тези от скъпия да се скъсат след 3/4 пранета. Ето защо е добре да знаем тайните на производителите.

Ние обичаме да пазаруваме, но и да сме сигурни, че покупките ни са качествени. Представяме ви няколко начина, по които да различите скъпите от евтините вещи и кои са по-качествените.

1. Подръжте ги в ръка

Ориентирайте се по плътността и теглото. В света на модата е известен фактът, че колкото по-тежко е нещо, толкова по-скъпо е.

Не ви е нужен специален предмет, с който да измерите плътността. Вземете дрехата в ръка. Тънкият материал се къса бързо и разтяга лесно. Ако погледнете дрехата на светлина и тя леко прозира, материалът е некачествен.

2. Погледнете подплатата

Вижте дрехата отвътре. Съвпада ли шевът? Ако не, то някой е решил да икономисва. Това касае външната страна на дрехата, както и подплатата.

За да изглежда добре една дреха, тя трябва да е направена с плътна, но мека подплата. При еластичните дрехи е важно тя също да е такава.

3 Разтъркайте тъканта

„Пелетите“, познати още като топчета, съсипват външния вид на тъканта. Те се образуват по синтетика или смесица между синтетика и естествени тъкани.

Обръщайте внимание на състава. Колкото повече синтетика има, толкова по-бързо ще се появят те. Ако искате на момента да разберете дали ще се появят, или не. Потрийте дрехата. Некачествената дреха веднага ще започне да ги образува.

4. Погледнете джобовете

За да не съсипе вида на дрехата, добрият производител зашива напълно джобовете на якетата и палтата. Той не рискува те да се разтегнат и да съсипят вида.

5. Вземете със себе си плат

Некачествената дреха ще съсипе не само останалите ви вещи, но и кожата ви. Това важи най-много за дънките. Само трябва да се изпотите леко или да завали дъж, за да разберете колко са качествени те.

Вземете бял плат и го намокрете. Разтъркайте плата на дрехата. Ако той се оцвети, не са качествени. Можете да го направите и с мокра салфетка.

6. Вижте ципа на дрехата

В магазините, в които дрехите са качествени, ципът е закопчан. Където и да е той, в повечето случаи е скрит, което защитава зъбчетата му да се развалят толкова лесно. Към дрехата трябва да има и резервно копче. 

Ако сте си избрали дреха с копчета, а не с цип, се уверете, че те не са достатъчно тънки и съвпадат с цвета на плата.

7. Помиришете

Забелязали ли сте, че в някои магазини мирише странно? Това е, защото дрехите се дезинфекцират с формалдехид. Той ги предпазва от появата на плесен. Не се притеснявайте за миризмата. Тя ще изчезне след някоклко пранета.

Качествените дрехи почти не се усещат или ухаят на нежен парфюм.

8. Погледнете шевовете

След като вече сте потъркали тъканта, погледнали на светлина и помирисали, е време да пробвате дрехата. Дънките, чийто шеф под коленете е крив, не са качествени. Има две причини - неправилна кройка и грешно ушит продукт. Това не само може да ни донесе дискомофт, но визуално изкривява краката и ни прави по-пълни. Дефектът може да се поправи при шивачка.

9. Запалете малка част от плата

Често производителите на дрехи скриват състава им. За да разберем от какво са направени, ни трябва само запалка и да сме у дома.

Вземете парчето плат, което обикновено върви с резервното копче и го запалете:

  • Ленът и памукът горят еднакво силно. В тях има висок процент целулоза.
  • Вискозата гори бързо и остава след себе си дим и пепел.
  • Вълната и коприната горят като запален косъм или перо. Правят го бавно и бързо изгасят.
  • Акрилът гори с жълт пламък.
  • Изкуствените платова горят със слаб жълт цвят, отделяйки черни сажди.