Първите дънки са направени през 1853-та година от Леви Щраус. Те служат за облекло на фермерите.

Днес буквално всеки човек има поне 1 чифт, но универсалната дреха има своите тайни. Едни могат да ви превърнат в модел, а с други да изглеждате ужасно. Всичко по дрехата е от изключително значение – моделът, кройката, платът, джобовете.

Ние обожаваме дънките и искаме да споделим с вас всичко, което научихме в детайли.

Представяме ви 10 трика, с които ще откриете идеалните за вас дънки.

1. Плътността на плата

Някои хора избират дебели материи за зимата и есента, а за топлото време – тънки. Често платът се разтяга бързо и накрая изглежда ужасно. Запомнете, че дънките, които са тънки, подчертават недостатъците ни, докато дебелите ги скриват.

Хубавите и качествени дънки съдържат памук и малко еластан. Това пречи на дънките да се разтегнат. Дънките с повече еластан са като клин. Те изглеждат евтино и правят фигурата ни по-несиметрична.

2. Линията над задните джобове

Сякаш е направена да пасва идеално на извивките ни. За да повдигнем дупето, трябва да изберем тази с по-голям ъгъл. Колкото по-малък е, толкова по-плоско ще е то.

3. Предните джобове

Дълбоките предни джобове ще направят бедрата ни по-широки. Ако имате модел, чиито джобове са над таза, то те ще са по-малки. 

Широчината им също е важна. Колко по-широки са джобовете, такава ще е и дадената част от тялото. За щастие много дънки вече нямат джобове и нямаме проблем.

4. Задните джобове

Те влияят много на вида на дупето ни. Дългите и прави джобове го правят плоско. Колкото по-отдалечени са те, толкова по-добре изглежда. Внимавайте при избора.

За да направите дупето по-малко, изберете дънки с обикновена големина на джобовете и точно под талията. Ако искате повдигащ ефект, имате нужда от малки джобове. 

5. Моделът

Дънките с ниска талия правят краката по-ниски, а тези с висока – дълги. Има и хора, които изглеждат по-добре с дънки от първия вид. Друго важно е, че дънките правят корема по-малък.

Запомнете, че е важно да запазите пропорциите на тялото, защото иначе изглеждат странно.

6. Подгъвът

Ако имате го имате, то той обикновено намалява височината ви. Ако не, тялото ви ще изглежда по-късо. 

Използвайте следния трик: Носете дълги боти на токове, които са точно под дънките. Нека цветът им е различен от тези на дънките.

Дънките с ниска талия изглеждат по-добре без подгъв долу. В противен случай се объркват пропорциите на тялото.

7. Цветът

Тъмните дънки ни правят по-слаби, докато светлите цветове увеличават долната част на тялото. Ако ги съчетаете с тъмни обувки, краката ви ще изглеждат по-къси. 

Много от нас харесват светлите модели. За да избегнете нежелания ефект, сложете и такива дрехи нагоре.

8. Декоративните елементи

Светлите линии и другите акценти ще ви направят по-големи. Хоризонталните линии около бедрата, ще придадат илюзията, че тазът е по-голям. Ако имате вертикални линии към коленете, ще изглеждате по-слаби.

9. Страничният шев

Страничният шев на дънките винаги трябва да е по цялата дължина на краката и да е по средата. Ако не е така, краката биха изглеждали странно. Видът ви ще е много разбъркан.

10. Размерът

Невинаги правилният избор са супер тесните дънки, но ако пазарувате по-широки, не прекалявайте. Пробвайте дънки, които са 2-3 размера по-големи. В противен случай ще изглеждате по-пълни. Те не бива и да са тесни около талията.

Ако искате да проверите размера: Можете ли да сложите 2 пръста отстрани, те са идеални. 

Една блогърка има също съвет за избора на дънки: Ако можем да поберем ръката си от китката до лакътя, то те са идеални.