Понякога наистина е трудно да избереш точните дънки, защото има толкова много различни видове и модели, а не всеки от тях отива на всяка фигура.

Ето затова днес сме подготвили списък с основните видове дънки и наръчник как да изберете точния чифт за вас.

Според талията

С висока талия: Талията на тези дънки се намира на нивото на пъпа или по-високо. Те са изключително популярни през 80-те и 90-те години, а през последните години се връщат на мода. Най-добре е да се комбинират с тениска или риза, напъхана в дънките, или с къс топ. Тези дънки издължават краката, но могат да направят торса по-къс. Ако се комбинират със свободна риза, могат да прикрият коремчето.

Оригиналната тип талия: Талията при тези дънки е почти същата като при първите дънки и се намира на нивото на пъпа. Отново могат да се носят с напъхана риза или с къс топ. През есента може да ги носите с пуловер, а през пролетта – с класическа бяла риза и свободна тениска.

Средна: Това е талията, която ние възприемаме за „класическа“. Тя се намира малко под пъпа и ако изберете правилните дънки, този тип талия отива на абсолютно всички и може да се носи на практика с всякакви блузи и якета.

Ниска: Дънките с ниска талия са подходящи за дамите с плосък корем, защото те подчертават недостатъците в областта на талията. Обикновено тези дънки се комбинират с напъхана риза или голям, овърсайз пуловер, но реално могат да се носят с всякакви блузи, стига да не са твърде къси.

Свръхниска талия: Тези дънки бяха истински хит преди десетина години, а какви ли не поп звезди се надпреварваха до показват плоските си коремчета, съчетавайки тези дънки с къс топ. Днес обаче тези дънки не са чак толкова популярни, а комбинацията от свърхниска талия с къс топ се смята за проява на лош вкус. Ако все пак ви харесват такива дънки, може да ги съчетаете с напъхана риза или овърсайз блуза/пуловер.

Спрямо силуета

Прилепнали (Skinny): Скини дънките са известни и като дънки тип „цигара“. Те стоят прилепнали към крака и са доста тесни около прасците. През последните години са най-популярният тип дънки, защото ни прилепват като втора кожа и спокойно могат да бъдат наречени модерна класика. Те могат да бъдат комбинирани с абсолютно всякакви блузи.

Вталени (Slim): За разлика от прилепналите дънки, вталените също са доста тесни, но са малко по-свободни около прасците и изглеждат малко по-неглиже. Ако изберете такива дънки с класическа талия, може да прикриете някои несъвършенства около корема и в краката.

Джегинс: Те са хибрид между дънките и клиновете, което означава, че са по-прилепнали от скини дънките, но са от по-разтеглива материя. Станаха популярни още през 2010 г., когато бяха представени на модните подиуми. Може да ги носите в ежедневието и дори на работа, ако ги съчетаете със свободна риза. При избора на джегинс трябва да следвате две правила: 1. Те трябва да приличат повече на дънки, отколкото на клин. 2. Не бива да са прозрачни.

Прави: Тези дънки са универсални. Те подхождат на всяко момиче и могат да се комбинират с всякакви блузи и обувки – от класическото кожено яке с токчета до спортна тениска с маратонки. Освен това винаги са на мода.

Свободни: Тези дънки са подобни на правите, но обикновено имат по-ниска талия и по-широки крачоли. За офиса определено не са подходящи, но за по-свободен, ежедневен тоалет са идеални. Подхождат си с всякакви блузи, стига да не са супер елегантни и ефирни.

Като на гаджето: Вдъхновение за тези дънки, естествено, е почерпено от мъжките колекции. Обикновено крачолите им са 7/8, а талията им е ниска. Често са скъсани на коленете и са в светъл цвят, избледнял на бедрата. Те скриват недостатъците на краката, подчертават талията. Всички по-ежедневни блузи им подхождат добре, но не са много подходящи за офиса.

Широки: Най-широкият тип дънки обикновено се носят от рапъри и от почитатели на уличната мода. Те се комбинират с маратонки и гуменки.

Спрямо крачолите при прасеца

Стесняващи се към глезена: Те изглеждат добре на момичета, които имат стегнати крака. Повечето дънки днес имат тази кройка. Могат да се комбинират с всякакви обувки.

Прави: Тези дънки имат еднаква широчина на крачола от коляното до глезена. Те са истинска класика и са подходящи за всички дами. В зависимост от конкретния модел могат да се носят както с токчета, така и с маратонки.

Чарлстон: Този вид крачоли се носят още от хипи вълната през 60-те години и лесно се различават от всички други дънки, защото се разширяват от коляното към глезена. Този тип дънки стоят добре на момичетата с по-широки бедра, защото оптически балансират горната и долната половина на краката.