Когато една жена е бременна, тя би направила всичко, за да е добре бъдещото ѝ дете. Ще се изненадате, като разберете колко всъщност неща могат да повлияят на бебето в утробата. Ето защо трябва да сме внимателни с навиците, за да няма лоши последствия за плода.

Решихме да съберем съвети, които ще ви помогнат. Споделяме с вас 9 неща, които правите или не бива да правите.

Ако имате проблеми, не забравяйте, че трябва да се консултирате с лекар първо.

1. Не се стресирайте

Мозъкът е един от първите органи, които се сформират в бебето. Малките количества стрес няма да повлияят толкова на детето, но огромните ще. Това може да доведе до депресивни състояния, когато то порасне, както и да не позволи на мозъка му да се развие достатъчно, че да има добра памет, например.

2. Не консумирайте месо и морска храна

Да, добре е да хапвате, за да е добре плода, но внимавайте какво точно.

Недопеченото или сурово месо, както и морските деликатеси, могат да вкарат в утробата ви токсини. Те могат да предизвикат някакви усложнения, проблеми със зрението и слуха.

3. Не се крийте от слънчевите лъчи

След шестия месец очите на бебето започват да се развиват. Макар и то да вижда много размазано, може да реагира на светлина. Внимавайте с топлината, за да не му навредите.

Ако ще излагате тялото си на слънце, нека е преди 10 сутринта и след 3 следобед. Естествено е необходимо да се мажете със слънцезащитен крем. Ще успеете да си набавите нужните количества витамин D, ако не се криете от слънчевите лъчи непрекъснато. Този витамин е от голямо значение за развитието на детето.

4. Тренирайте

Тренировките по време на бременност могат да повлияят положително на детето. Ако сме активни, то то има по-голям шанс да има добра памет, например. Има специални програми за бременни, не се притеснявайте.

5. Масажирайте корема

Това действие ще повлияе на настроението на бебето. Да, в първия триместър може да ви влияе негативно, но след това ще имате само позитиви.

Така ще изградите и емоционална връзка между вас и бебето. Бащата също може да се включи.

6. Не се излагайте на силен шум

Бебетата реагират добре на музика. Това би довело до добра памет в бъдеще.

Не забравяйте колко силна е музиката. Ако тя е прекалена, това може да повреди слуха, а понякога и до раждане на бебе с тегло под нормата.

7. Говорете на корема си

Още в началото на третия триместър бебето започва да разпознава гласа на майка си. Това би допринесло до бързото проговаряне му след раждането. Така ще изградите и добра връзка с него.

8. Не почиствайте след домашните любимци

Гушкането на котката, например, е безопасно, но почистването на тоалетната ѝ, може да ви навреди. Има данни за жени, които дори губят плода.

Съставът ѝ съдържа бактерии и паразити, които са вредни за бременните и плода им.

9. Не ходете на сауна и не си взимайте гореща вана

Да, отпускащо е, но и вредно. Високата температура увеличава шансовете за загуба на плода или бебето да се роди с дефекти.