Когато една жена е на път да стане майка, винаги трябва да е психически готова да получава множество съвети от едва ли не всички, които срещне, веднъж щом коремчето ѝ започне да расте и да се вижда. В един момент това може да стане малко досадно (особено ако жената не е бременна за първи път), но все пак има няколко човека, в съветите на които бъдещите родилки трябва все пак да се слушат – това са техния доктор, майките им и бабите им.

Естествено, понякога тонът им може да звучи малко назидателен и заядлив или да изглежда, че говорят небивалици, но имайки предвид, че много от по-възрастните дами са минавали през това неведнъж и вече имат богат опит зад гърба си, те остават най-добрия източник на информация, когато са нужни съвети за бременност и раждане.

Споделяме с вас 10 от неостаряващите съвети, които са били най-разпространени в миналото и въпреки че звучат фантасмагорично, са истина:

1. Не яжте банани, ако искате да имате момиченце

Ако сте споделили, че се надявате да станете майка на момиченце, и баба ви възкликне: „Недей да ядеш банани повече, защото ще имаш момче!“ , не се стряскайте. Жената може би има право.

Учени доказват връзката между по-големия шанс да родите мъжко дете и яденето на банани преди и по време на бременността – разковничето е съдържанието на калий в бананите и оттам – колкото повече ядете банани, толкова повече калий се натрупва във вашия организъм и шансът ви за момче е по-голям.

2. Гравитацията няма да ви помогне

Често срещано погрешно схващане е, че ако наклоните тялото си в определена посока след полов акт, ще ви помогне да вземете нещата в свои ръце – дали да забременеете, или не. Макар и едно време някои от сегашните баби да са вярвали на този съвет, то в днешни дни е най-вероятно просто да се посмеят и да ви кажат, че това е просто куп небивалици.

3. Бебетата с повече коса предизвикват много киселини

Когато сте бременни и споделите пред баба ви, че имате доста киселини в последно време, вероятно ще чуете заключението ѝ, че бебето ви ще се роди с много коса. Макар и възрастните често да не могат да си обяснят причината за някои неща, случващи се в човешкия организъм по време на бременността, те просто знаят, че ако нещо е така от край време, значи е така и точка по въпроса. Има истина в горното твърдение обаче, тъй като при някои процеси в женското тяло участват хормони, отговарящи за растежа на космите и косата – те отпускат мускулите, които обикновено трябва да стегнати и да потискат стомашните киселини.

Така че ако имате киселини и споделите това на вашата любяща баба, тя ще очаква бебе с буйни гъсти коси.

4. Пресмятането на овулацията не е всичко

Докато се опитвате да забременеете, може би ще мислите че математическите изчисления по календара са вашият най-добър приятел в това начинание, и че ако изчакате точно 14 дни след като цикъла ви свърши, вече ще сте в овулация и ще може лесно да забременеете.

Едно време, когато не са се ползвали контрацептиви (хапчета против забременяване), вероятно е било възможно. В днешни дни тялото ни често не успява да се движи по часовник и нивото на хормоните в женското тяло могат да варират от жена до жена. Най-сигурно е да се опитвате да разчитате сигналите, които тялото ви ви дава или да си купите тест за овулация.

5. Сутрешното гадене е много по-неприятно, когато сте бременни с момиче

Все още докторите не могат напълно да докажат защо това се случва, но проучвания показват, че жените, които изпитват силно гадене и прилошаване сутрин (най-вече през първия триместър), имат по-голям шанс да си имат момиченце, когато дойде време бебето да излезе на бял свят.

6. Не ходете на погребения, ако сте бременни

Въпреки че това е по-скоро старо поверие, препоръчително е за бъдещи родилки да не присъстват на погребения, тъй като те така или иначе са вече доста по-емоционални, заради променящите се нива на хормоните им в тялото. По-добрият вариант би бил да се изпратят съболезнования писмено, придружени от букет цветя, особено ако покойникът е починал от болест, която го е държала на разстояние от близките.

7. Не взимайте горещи вани

Отпускаща топла вана или няколко блажени минути в сауната могат да звучат като правилното решение на проблема с хилядите болежки, предизвикани от малкото човече, което се е настанило в тялото ви. Все пак обаче, някои научни изследвания доказват, че баба ви е права да размахва пръст осъдително – не се препоръчва да вдигате температурата на тялото си прекалено много, защото това може да нанесе вреди на плода ви.

8. Раждането на момчета е дълго и мъчително

Естествено, че раждането зависи от бебе до бебе, дори щом става дума за братя и сестри, но баба ви е права да ви предупреди следното: да родите мъжка рожба изисква много усилие, болка и трудности, скъпи бъдещи майки!

9. Яжте повече риба

Може да ви се стори, че баба ви е в грешка, но всъщност има логика в този съвет – стига рибата да е сготвена така, както трябва и да съдържа минимално количество живак, е доста полезно да хапвате точно риба по време на бременност- помага за високия интелект на детето ви дори още преди да се е родило.

10. Стойте си вкъщи няколко седмици след раждането

Това старо схващане може би е малко прекалено, защото е изключително важно. Ако искате да защитите детето си от бактерии и микроби може би не е добра идея още в първите седмици да рискувате и да го срещнете с тях, за да може да гради имунитет.

Познати ли са ви някои от горните съвети? Вярвате ли им и бихте ли ги споделили с ваша бременна приятелка или роднина?