Красивият грим може да направи една жена по-уверена, да подчертае добрите ѝ страни и да скрие нейните несъвършенства, освен това правилните продукти и точната прическа могат да отнемат поне няколко години от възрастта ни.

Днес сме подбрали няколко съвета от професионални гримьори и фризьори, с които ще изглеждате по-млади от възрастта, посочена на личната ви карта.

1. Боядисайте косата си в светли и топли тонове

С възрастта много жени изрусяват косата си, за да прикрият белите косми, което е добра идея, защото по-светлите тонове по принцип свалят години от възрастта ни. Все пак има няколко неща, които трябва да вземете предвид:

Първо, изберете топли тонове на русото или светлокафявото. Ако боядисате косата си платиненоруса, това по-скоро няма да ви помогне, а ще ви състари. Второ, не е нужно да боядисвате цялата коса – може да си направите няколко по-светли, но естествено изглеждащи кичура, които пак ще освежат визията ви.

Ако не искате да ставате блондинка, заложете на шоколадово кафяво. И преди да боядисате цялата си коса, уверете се, че този цвят подхожда на кожата ви, иначе прическата ви няма да изглежда много естествена.

2. Запълнете веждите

По-наситеният цвят на веждите също ни подмладява. Такова мнение застъпват не само гримьорите, но и учените. В едно проучване участниците трябвало да разгледат снимките на две групи жени – първата група имала по-бледи вежди и устни, докато устните и веждите на втората група били с по-наситен и ярък цвят. Повечето участници сметнали, че жените от втората група са по-млади, отколкото всъщност са.

Затова не е лошо да запълвате веждите си с молив. Ако косата ви е много светла, вежди с 2 нюанса по-тъмни от косата ви ще изглеждат по-добре от вежди със същия цвят като косата ви. Жените с черна или кестенява коса имат по-малко проблеми, защото техните вежди са вече достатъчно тъмни. Само трябва да намерите правилния молив и да запълните веждите.

3. Направете устните по-сочни, но не прекалено

С възрастта устните ни изтъняват и няма как да предотвратим тази промяна, но с помощта на грима може да подобрите положението.

Изберете молив със същия цвят като червилото ви и вместо да очертаете устните съвсем точно, очертайте контура с 2-3 мм извън техните граници – по този начин ще уголемите визуално устните, без да изглеждат смешно и нелепо.

4. Заложете на по-обемна прическа на пластове

Според стилистите всяка прическа с прекалено прави линии ни състарява, докато прическите на пластове и с малко по-небрежни линии ни правят по-млади.

Ако предпочитате къдрици – заложете на по-простите и естествени къдрици. Ако имате права коса – разгледайте прическите на Дженифър Анистън и Рийз Уидърспун. По-късите кичури около лицето също заглаждат контура му и свалят няколко години.

5. Избелете си зъбите

С възрастта зъбите губят белотата си, но белите зъби са винаги красиви и според изследванията свалят 5 години от възрастта ни, затова обръщайте особено внимание на усмивката ви.

Винаги избелвайте зъбите си при професионалист и недейте да прекалявате – твърде белите зъби изглеждат неестествени.

6. Направете си бретон, който да не е много плътен

Дългият бретон ще скрие първите признаци на остаряване, защото омекотява контурите на лицето, подчертава очите и скрива бръчките на челото. Най-добрият избор за целта е да изберете дълъг, но не плътен бретон. Асиметричният и лек бретон ще придаде закачливост на прическата и също ще спомогне да изглеждате по-млади.

7. Използвайте правилния грим, за да скриете прихлупените клепачи

С възрастта горният клепач може да увисне, но може и просто да сте родени с прихлупени клепачи. Чрез грим обаче можете да повдигнете клепача. Върху основния клепач, покриващ окото, сложете грим в телесен цвят, в краищата на очите и върху областта под веждите нанесете по-светли сенки. За да отклоните вниманието от падналия клепач, може да очертаете очите си с молив, като е най-добре да не избирате черен молив, а кафяв или сив.

8. Изберете фондьотен с топъл нюанс

Кожата в по-топъл цвят изглежда по-млада и естествена, а според проучванията кожата с лек прасковен оттенък изглежда най-привлекателно. Затова, когато избирате фондьотен, заложете на такъв с топъл или дори жълтеникав подтон. Разбира се, трябва да вземете предвид и естествения цвят на кожата ви – фондьотенът не трябва да е много по-тъмен и ярък от кожата ви, защото ще стои много неестествено.

9. Заложете на спирала с удължаващ ефект

Спиралата е просто задължителен елемент от грима, но ако целта ви е да изглеждате по-млади, трябва да изберете спирала с удължаващ ефект –  с нея миглите ви ще изглеждат по-големи, но без да са твърде тежки и кукленски.

Друга опция е да изберете изкуствени мигли, но те трябва да имат по-естествен вид и да не са твърде гъсти и обемни.