Ако попитате един мъж какво е първото, което забелязва в една жена, той може да каже нещо от сорта на усмивката, гърдите или като цяло фигурата ѝ. Всички тези отговори са дълбоко вкоренени в мъжкото съзнание от Майката природа и зад тях стои съвсем логична биологична причина, която на пръв поглед изобщо не се забелязва.

Днес ви представяме 9 физически черти, на които мъжете (под)съзнателно обръщат внимание и които направо ги подлудяват, без дори да си дават сметка за това.

1. Дългата коса

Според проучванията мъжете предпочитат жени с дълги и блестящи коси. Но защо? Всъщност дългата коса е признак за добро здраве, енергичност и дори плодовитост.

Според Алън Милър и Сатоши Каназауа единият признак за здраво тяло е косата – здравите жени винаги имат блестяща коса, докато тези с лошо здраве обикновено имат безжизнена коса без блясък. Мъжете го забелязват на подсъзнателно ниво и затова са привлечени от жени с обемни и красиви коси.

2. Специалният аромат

Повечето от нас са чували за феромоните – химически сигнали, които се отделят от тялото ни, но може би някои от вас не знаят, че по феромоните може да разберем дали сме генетично съвместими с някого.

Някои хора просто ни миришат по-добре от други, вероятно защото тяхната имунна система е в добро състояние и е съвместима с нашата. Както мъжете, така и жените подсъзнателно обръщат внимание на феромоните.

3. Симетрията на лицето

Симетрията на лицето играе голяма роля върху това колко красиво е нечие лице. Като правило симетрията е винаги по-привлекателна, въпреки че лицето никога не е напълно симетрично. Подсъзнателно асиметричните лица пък ни се струват не толкова красиви и ги свързваме с лоши гени.

Дори животните обръщат внимание на симетрията. Например женските лястовици предпочитат мъжки със симетрични опашка, защото тя е признак на добро здраве.

4. Зъбите

За да определят колко важна е усмивката за привлекателността на даден човек, учените показали множество снимки на мъже и жени доброволци. Учените променяли състоянието на зъбите и разстоянието между тях на заснетите модели, за да преценят как това влияе на доброволците. Оказало се, че състоянието на зъбите на жената е много важно за мъжете, защото отново се свързва с добро здраве.

За щастие, има много методи, чрез които да имате красиво подредена и бяла усмивка, но не е нужно да прекалявате. Същото проучване показало, че естествено белите зъби и т.нар „холивудска усмивка“ са еднакво привлекателни.

5. Дългите ръце

Едно проучване показва доста изненадващ резултат – мъжете обръщат повече внимание на дългите ръце, отколкото на дългите крака.

Проучването е проведено от Университета на Нов Южен Уелс и в него група мъже трябвало да изгледат видеата на 96 жени между 20 и 49-годишна възраст. След всяко видео те трябвало да оценят жената, която са видели. Резултатите показали, че жените с дълги ръце винаги били оценявани по-високо от тези с къси. Размерът на ханша и талията също бил много важен, както и теглото и възрастта на жените. В същото време дължината на краката, която много жени смятат за важна, почти не повлиявала на оценките.

6. Високият глас

Проучванията показват, че мъжете предпочитат жени с тънки и високи гласове, защото звучат по-младежки и по-женствено и освен това показват високи нива на естроген. Тънките гласове подсъзнателно се свързват с по-дребна фигура, докато по-ниските гласове са асоциират с мъжественост. Затова и жените предпочитат мъже с плътни и ниски гласове.

Учените са установили, че тембърът на гласа има значение и в животинското царство. Дълбокото ръмжене обикновено принадлежи на голям хищник, а по-тънките и пискливи тонове са присъщи на малките и беззащитни животинки. Може би това е още една причина мъжете да харесват жени с тънки гласове...

7. Извивката на гръбнака

Не е тайна за никого, че мъжете обичат жени с извивки, но проучванията показват, че нещата хич не са толкова прости. Извивките, както ги виждат мъжете, изобщо не се свързват с повече килограми, а с определено извиване на талията и гръбнака.

В едно проучване учените показали на мъжете доброволци серия от снимки на жени, чиито форми били променени с помощта на дигитален софтуер, за да може да се определи как се променя привлекателността на жените с промяната на извивката на гръбнака. Мъжете оценили най-високо извивка от 45 градуса.

Във втората част от проучването учените решили да проверят дали е важна самата извивка на гръбнака, или може би красотата на жените се покачва с пищността на дупето им. Учените установили, че точно извивката е важна, а големината на дупето в случая нямала значение.

8. Червеният цвят

Според проучванията мъжете харесват жени, облечени в червено, и това може да е заложено биологично в тях. Доказателство за това е, че в животинското царство червеното показва готовност за чифтосване.

Например при много примати червеното привлича вниманието на мъжките и повишава интереса им към женските. Учените са установили, че червеното влияе и на хората, но мъжете изобщо не съзнават, че този цвят им оказва чак такова въздействие. Проучванията са установили още, че червеният цвят не влияе на мнението на жените за другите жени, т.е. ако една жена се облече в червено, тя не става по-привлекателна в очите на другите жени.

9. Съотношението 7:10

Едно от нещата, на които мъжете обръщат най-много внимание, е ханшът. Според учените мъжете предпочитат съотношението на талията към ханша да е 7:10, защото показва, че жената е плодовита и ще роди лесно. Ако съотношението е по-ниско, това може да показва, че раждането ще бъде по-трудно, ако пък съотношението е по-голямо, причината може да е наднормено тегло, което намалява плодовитостта.

Разбира се, мъжете не търсят съзнателно перфектното съотношение. Всички тези предпочитания са напълно подсъзнателни и са свързани с биологичната ни функция да създаваме поколение.