Учените са доказали, че лицето и целият ни външен вид е продукт на гените, хормоните и начина ни на живот, затова и човешкото лице може да е огледало на характера и душата ни.

Днес сме подбрали 7 интересни проучвания, които доказват, че лицето издава част от характера ни.

1. Формата на лицето

Учените са открили връзка между формата на лицето и шансовете ни за успех.

До такова заключение е достигнал Кийт Уелкър, след като проучва Световното първенство по футбол през 2010 г. Той е установил, че съотношението между широчината и височината на лицата на футболистите може да предскаже колко гола ще отбележат.

Обикновено съотношението е около 2. Ейбрахам Линкълн е имал съотношение 1.93.

Ако искате да прецените къде попадате вие, измерете разстоянието между ушите ви, а след това измерете разстоянието между горната устна и горния клепач. Съотношението между двете показва колко високи са шансовете ви за успех – колкото по-малко е числото, толкова по-високи са шансовете ви.

2. Изпъкналите скули

Британско проучване показва, че мъжете с високи нива на тестостерон имат изпъкнали скули, а нивата на този хормон са пряко свързани с агресивността, бунтарското поведение и желанието да доминират над останалите. Жените подсъзнателно са привлечени от мъже с такива лица, защото от еволюционна гледна точка те са по-пригодни да бъдат ловци и да защитят семейството си.

Този трик се използва често от филмовите режисьори, които избират мъже с груби лица и изпъкнали скули за ролите на мъжкарите, бунтовниците или злодеите.

3. Бръчките

Бръчките разкриват не само вашата възраст, но и характера ви. При различните мимики на лицето – смях, плач, намръщване, повдигане на веждата – вие използвате различни мускули и с времето най-често използваните емоции се отпечатват на лицето ви под формата на бръчки, които си личат дори когато не мислите за нищо и лицето ви е отпуснато.

Бръчките в ъгълчетата на устните ви показват, че имате весел нрав и сте много емоционални. Бръчките на челото, особено ако са точно между веждите, показват, че сте сериозен човек и сте преживели много.

4. Накъде накланяте глава?

Когато застанем пред обектива, най-често накланяме глава на една и съща страна, разкривайки онзи профил, който смятаме за по-привлекателен. Австралийски учени са установили, че този наш навик има много по-дълбоки корени и обикновено е напълно подсъзнателен. Оказва се, че инженерите, математиците, химиците и хора с подобни професии обръщат дясната си буза към фотоапарата, а хората на изкуството и психолозите завъртат левия си профил към обектива.

Открити са разлики и между половете – жените по-често обръщат главата си надясно, показвайки лявата си буза. Учените смятат, че лявата страна на лицето обикновено се приема за по-привлекателна, тъй като се контролира от дясното полукълбо, което контролира емоциите ни.

5. Селфитата и характерът

Китайски учени са анализирали стотици селфита и са открили връзка между тях и характера ни. Дружелюбните хора предпочитали да се снимат от по-нисък ъгъл. Тези хора били отворени за нови преживявания, обичали да се забавляват и не се притеснявали да изглеждат смешни на снимките си. Невротиците, от друга страна, се снимали основно отвисоко и често издавали устни напред.

6. Размерът на носа показва колко сте амбициозни

Американски учени са анализирали 1700 снимки на хора, съсредоточавайки се върху носовете им. Те са открили 14 различни форми, които се свързват с различни черти на характера. Оказало се, че колкото по-голям е носът на човек, толкова по-амбициозен е той. Хората с големи носове по-често са перфекционисти.

Учените са установили още, че ако имате месест връх на носа, то вие сте отличен финансист и предприемач, а ако върхът на носа ви е малък и деликатен, парите за вас не са от значение.

7. Ефектът на Дориан Грей

Дори еднояйчните близнаци започват да се различават с времето, защото външният ни вид не зависи само от гените, но и от начина ни на живот. Лошите навици оставят своите следи върху лицата ни и разкриват какъв живот водим.

Подпухналото и зачервено лице веднага може да ни подскаже, че най-вероятно човекът срещу нас обича чашката, но дали можем да познаем кога срещу нас стои престъпник или добър човек“

Бонус: Красота = добрина?

Може би сте чували за българския учени Александър Тодоров, който е професор по психология в Принстън. Той е установил, че ни трябват само части от секундата, за да си съставим мнение за новите хора, с които се запознаваме, но това първо впечатление често е напълно погрешно. Нашето първо впечатление обикновено се базира на стереотипи, като например този, че красивите хора са добри и умни.

За да демонстрира своята теория, Тодоров помолил студентите си да направят кратки профили на няколко различни лица. Резултатите показали, че хората с детски черти, като кръгли лица и големи очи, били възприемани като наивни, крехки, сговорчиви, искрени и мили. Докато мрачните, грозни и асиметрични лица се свързват с неприятен и недружелюбен характер.

Просто си спомнете колко пъти първото впечатление ви е подлъгвало. Понякога усмихнатите и мили хора накрая ви разочароват, защото любезността е била просто маска, докато хора, които са ви направили лошо първо впечатление, накрая се оказват чудесни хора. Просто сме си такива – обичаме да съдим книгата по корицата.

В статията ни използвахме снимки на трима известни престъпници (не, Линдзи Лоън не е от тях). Забелязахте ли ги? Направиха ли ви лошо впечатление?

Тези хора изглеждат съвсем обикновени, а са истински престъпници: Тед Бънди е убиец и изнасилвач, Роузмари Уест е една от най-известните жени серийни убийци, а Джеръми Мийкс е извършил въоръжен грабеж. Интересно е да отбележим, че след това той беше обявен за най-красивия престъпник в САЩ и започна успешна кариера на модел. Надяваме се той наистина да се е променил.