Типологията на Майерс-Бригс е психометричен въпросник, който разкрива как хората възприемат света около тях. Създателите на тази типология са Катрин Кук Бригс и дъщеря ѝ Изабел Бригс Майерс, които се уповават на типологическите теории на Карл Густав Юнг. Двете дами започват работа по въпросника през Втората световна война. Те се надявали, че с него ще помогнат на хората да си намерят най-подходящата работа, която отговаря на личността им.

Някои компании на Запад все още използват типологията на Майерс-Бригс, за да изберат най-подходящите кандидати за свободните си позиции.

Днес ви представяме една кратка версия на теста, която включва само четири въпроса. Изберете един от отговорите и запомнете буквата, която му съответства. Когато отговорите и на четирите въпроса, ще получите комбинация от четири букви, които ще ви разкрият същността ви.

Въпрос №1: Направо сте скапана след една изтощителна седмица, пълна с проблеми. Как предпочитате да прекарате уикенда си?

Е. Ще се обадя на приятелите и ще ги питам дали искат да излезем. Ще им предложа да посетим новия ресторант, за който съм чула добри отзиви / да отидем да гледаме някоя приятна комедия на кино / да отидем да играем пейнтбол (дартс, билярд и т.н.).

I. Ще сложа телефона си на режим „Не ме безпокойте“ и ще си остана вкъщи, за да релаксирам. Ще изгледам няколко епизода на любимия ми сериал / ще наредя пъзел / ще си взема дълга гореща вана / ще прочета някоя приятна книга.

Въпрос №2: Кое от тези описания отговаря повече на вашата личност?

S. Най-важно е това, което се случва тук и сега. Винаги логично преценявам ситуацията, в която се намирам, и обръщам внимание на детайлите.

N. Фактите не са ми особено интересни. Предпочитам да си фантазирам и наум да разигравам бъдещи ситуации. По-често се уповавам на интуицията си при взимането на решения.

Въпрос №3: Пряк конкурент на сегашния ви работодател ви предлага работа. Колебаете се дали да приемете, защото заплащането е много по-високо от това на сегашната ви позиция, но пък сегашните ви колеги са страхотни. Освен това началникът в отдела, който сте в момента, ви е намекнал, че ще ви препоръча на шефовете, когато дойде време да се пенсионира. Как ще вземете решението?

Т. Ще науча всичко за конкурента, ще попитам хората от отдел „Човешки ресурси“ за съвет и ще начертая таблица с плюсовете и минусите на всяко решение. В такива ситуации най-важното е да погледнеш ситуацията от всички страни и да вземеш хладнокръвно решение, базирано на логика и факти.

F. Ще послушам сърцето си и ще взема решението, което чувствам за правилно.

Въпрос №4: Остават само 2 седмици преди сватбата на една от най-добрите ви приятелки. Как върви подготовката ви?

J. Още преди месец съм поръчала специално изпълнение от саксофонист, който ще изсвири любимата ни песен / направила съм албум на двамата с най-сладките им снимки / написала съм стихотворение по случая / вече съм си купила роклята / имам записан час при фризьор и гримьор. Предпочитам да съм напълно подготвена за събитието.

P. Защо да се подготвям още отсега? Има време. А на партито възнамерявам просто да се забавлявам. Ще импровизирам речта си в движение. Най-хубавите неща се случват спонтанно.

Събрахте ли буквите? Тогава е време да разберете какъв е характерът ви според типологията на Майерс-Бригс.

ESTJ — МЕНИДЖЪР

Вие сте практични и последователни, обичате в живота ви да има ред, затова планирате всичко, но най-вече държите да убедите останалите, че вашето мнение е правилното. Искате останалите да мислят като вас. На живота гледате трезво и се доверявате изцяло на фактите.

Отворени сте към нови познанства, обичате да общувате и да прекарвате времето си по купони. Никога не забравяте близките си хора и умеете да изразявате любовта.

11% от мъжете, 6% от жените

ENTJ — КОМАНДИР

Животът за вас е борба и низ от крайности. Обичате да поемате рискове, не ви липсва смелост и лесно се вдъхновявате, за да започнете нещо ново. В същото време много правилно преценявате кои са силните и слабите ви страни, за да реагирате най-адекватно в дадена ситуация.

Предусещате зараждащите се тенденции и сте отворени за нови идеи. Вие сте позитивни личности, които обичат спорта и всичко, свързано с активния начин на живот.

3% от мъжете, 1% от жените

ESFJ — УЧИТЕЛ

Разбирате се с околните много добре и често сте душата на компанията. Вие сте внимателни, учтиви, грижовни и винаги готови да се притечете на помощ, дори да потъпчете собствените си интереси в името на другия.

В същото време вие сте много независими в личните ви дела и предпочитате да не търсите чужда помощ. Емоционална подкрепа търсите само от най-близките ви хора.

17% от жените, 8% от мъжете

ESTP — НАЧАЛНИК

„Участието е по-важно от победата“ определено не е вашето мото. Вие се стремите да постигнете целите си на всяка цена, дори и с помощта на физическа сила и саморазправа. Предпочитате да се придържате към вече установен план, не обичате да зависите от някого или да правите компромиси.

Вие сте родени за борба, много сте активни и организирани. Справяте се добре дори в най-напрегнатите ситуации и бързо достигате до адекватно решение.

6% от мъжете, 3% от жените

ENFJ — МЕНТОР

Вие сте емоционални и приказливи личности, които обичат да жестикулират и да говорят разпалено. Проявявате съчувствие към останалите и много лесно разпознавате и най-малката неискреност в думите на околните. Често изпитвате ревност и трудно се доверявате в любовта.

Обикновено сте подготвени за предизвикателствата, които ви отправя живота, защото имате шесто чувство за такива неща.

3% от жените, 2% от мъжете

ENTP — ИЗОБРЕТАТЕЛ

Вие имате купища идеи и винаги измисляте нови и нови. Лесно се приспособявате към нови ситуации и с лекота усвоявате нови умения или методи на работа.

Тъй като мразите рутината и консерватизма, често сменяте професията и хобитата си. Искате да бъдете иноватори и пионери в това, което правите. За вас е важно не само да измисляте нови идеи, но и да ги осъществявате на практика и по тях да запалите и околните.

4% от мъжете, 2% от жените

ESFP — ШОУМЕН

Умеете да забелязвате възможностите около вас и често използвате това умение, за да манипулирате околните. Вие обичате да се забавлявате. Живеете за момента и обожавате новите изживявания. Не обичате сухите факти и безличните анализи, предпочитате да работите с повече хора и често сте в центъра на вниманието.

Имате развито логическо мислене и сте практични.

10% от жените, 7% от мъжете

ENFP — ВДЪХНОВИТЕЛ

Вие сте енергични и любопитни, кипите от творческа енергия. В себе си комбинирате качества както от интровертите, така и от екстровертите, което означава, че се разбирате добре с околните и сте много състрадателни. Умеете да давате добри съвети.

На живота гледате като низ от възможности. Имате богато въображение и много висок коефициент на интелигентност. Обичате хармонията и затова търсите баланс в живота си. Лесно се приспособявате към нова обстановка.

10% от жените, 6% от мъжете

INFP — ЛЕЧИТЕЛ

Всички с такъв резултат са поети и мечтатели по душа. Вътрешната ви хармония е на първо място. Повечето решения взимате на база вътрешно усещане, но в същото време умеете да предвиждате ситуациите, в които попадате, и с лекота разбирате околните. Вие сте идеалисти, обикновено се занимавате с благородни каузи и сте изключително лоялни към приятелите ви.

Обичате да изглеждате представителни във всяка ситуация. Често губите представа за времето и реалността.

5% от жените, 4% от мъжете

ISFP — ТВОРЕЦ

За вас радостта се крие в малките неща. Умеете да се наслаждавате на сегашния момент и откривате красота дори в ежедневната монотонност. Обичате да се чувствате нужни, затова винаги помагате на околните, но не стигате до крайности и не навлизате в личната им зона на комфорт. Мразите конфликтите. Обичате да забавлявате околните и да ги карате да се смеят.

Вие сте много земни, практични, грижовни, мили и верни приятели. Не обичате да манипулирате околните. Имате развито естетическо чувство и сте много креативни.

10% от жените, 8% от мъжете

INTP — МИСЛИТЕЛЯТ

Вие сте философи по душа. Не сте особено емоционални. Взимате решения внимателно и предпочитате да анализирате предишния ви опит, преди да вземете решение. Мисленето ви е логично, но креативно. Високо цените знанието, компетентността и логиката.

Трудно приемате промените в живота си. Преди да пристъпите към действие, първо събирате всички факти и идеи, което нерядко ви напряга и стресира, но вие се опитвате да запазите спокойствие и да не показвате емоциите си на околните.

5% от мъжете, 2% от жените

INFJ — СЪВЕТНИК

Вие умеете да долавяте чувствата на околните. Откривате скритите таланти у хората, затова често ви търсят за съвет. С радост се отзовавате на молбите за помощ. В същото време сте лесно раними и трудно понасяте обидите.

Вашата движеща сила е интуицията. Хора като вас никога не спират да се учат и тяхна основна цел е самоусъвършенстването. Нямате желание да ръководите околните, но не обичате и да ви контролират – вие сте индивидуалисти.

2% от жените, 1% от мъжете

INTJ — АРХИТЕКТ

Вие притежавате най-богатото въображение от всички. От този богат и сложен вътрешен свят вие черпите невероятните си идеи. Най-важното е, че умеете да прилагате тези идеи на практика. Обичате да планирате всичко и да контролирате околните. Стремите си към усъвършенстване във всичко и преследвате целите си докрай.

Вие сте истински визионери и сте едни от най-добрите стратези, но имате трудности във връзките ви с околните и нерядко нарочно се дистанцирате от тях, за да демонстрирате своята независимост.

3% от мъжете, 1% от жените

ISFJ — ЗАЩИТНИК

Не можете да търпите фалша и неискреността в една връзка. Затова държите настрана онези хора, които не приемате за близки. За някои може да изглеждате студени, но за онези хора, които сте допуснали до себе си, вие бихте направили абсолютно всичко, без да искате нещо в замяна.

Вие сте наблюдателни и внимателно преценявате какво да кажете или направите в дадена ситуация. Вашата основна цел е да помагате на хората до вас и да ги правите по-щастливи.

19% от жените, 8% от мъжете

ISTP — МЕХАНИК

Вашето мислене е техническо и обичате винаги да правите нещо с ръцете си. Не бързате при вземането на решения и се уповавате на поговорката „Три пъти мери, един път режи“. Въпреки че взимате решения по-бавно, вие сте много точни и винаги спазвате зададените ви срокове. По природа сте тихи и резервирани, но обичате да поемате рискове. Обичате да изследвате света около вас и да експериментирате.

9% от мъжете, 2% от жените

ISTJ — ИНСПЕКТОР

Хората в тази група са премислящи, отговорни и верни на дълга си. На вас може да се има доверие, но избягвате безсмислената комуникация и прекомерния израз на емоции. Вие сте сериозни и здравомислещи. За вас най-важна е крайната цел.

Обичате реда, строги сте както към себе си, така и към хората около вас. Понякога си падате малко педанти и хората ви смятат за твърде сериозни. Не живеете в мечтите и фантазиите, защото най-важното за вас е това тук и сега.