Психичните заболявания - една от най-любимите теми на режисьорите, където актьорите така майсторски показват всички аспекти на разстройството на героя си, че биха могли да се нарекат истинска енциклопедия за психиатри.
Карл Юнг вярва, че е естествено човек да забелязва това, което е в самия него, дори и да не е най-приятната черта. Фройд нарича това проекция, а Леополд Сонди създава тест, в който всеки портрет отразява най-острото проявление на една от личностните черти.
Вдъхновени от работата на известните психиатри, ние направихме тест върху собствени персонажи.

Просто изберете някой, който ви харесва по-малко от другите

А сега погледнете резултата:

1. Садизъм

Диагноза на персонажа: Не е възможно да видите от пръв поглед садиста в образа на този прекрасен млад мъж от филма "Забавни игри", 2006 година.

Какво означава вашият избор: Може да изглеждате спокоен и уравновесен човек, но сте много упорит и да се постигне съгласие с вас е невъзможно. Ако не искате да направите нещо, то вие не го казвате открито, вместо това създавате изкуствени препятствия по пътя си, докато не ви оставят на мира и не свалят това задължение. Обичате психически изтощавате хората, а след това да демонстрирате авторитарността си. Вашето вътрешно Аз се опитва да потисне желанията, свързани с необходимостта да доминирате.

2. Епилепсия

Диагноза на героя: Филмът на аржентинския режисьор Фабиан Биелински "Аура" разказва за препаратор, страдащ от епилепсия.

Какво казва вашият избор: Хората наоколо виждат у вас добър и обаятелен човек. Лесно намирате контакт с другите и създавате впечатлението за отговорна личност. Отдавна сте се научили да потискате гнева и импулсивността си, така че и сега в живота ви има мигове на агресия и раздразнение, които се опитвате да не показвате на никого. Вашето вътрешно Аз се опитва да формира нова личност и да измести негативната страна на вашия характер.

3. Кататония

Диагноза на героя: Драмата "Пробуждане", по книгата с мемоари на Оливър Сакс, разказва за скромен медик - изследовател, който се опитва да открие причината за кататоничния ступор - странно психично заболяване, при което пациентите не говорят и не се движат.

Какво показва вашият избор: Вие сте много плах човек и не обичате промяната. Изключително трудно е да се адаптирате към нови обстоятелства. Изработили сте свои собствени правила, които никога няма да нарушите. Причината е, че може би още в детска възраст сте били принудени да потискате умствената си хиперактивност, за да не загубите връзка с действителността. Във вашето вътрешно Аз е останал най-големият страх - загубата на контрол над себе си.

4. Шизофрения

Диагноза на персонажа: Във филма "Перфектният домакин" може да видите как един добронамерен човек се превръща в чудовище. Така режисьорът Ник Томней показа шизофренията, такава каквато е.

Какво означава вашият избор: Вие сте свикнали да потискате чувството на безразличие към другите, опитате се да се интересувате от хората и да намерите причините, поради които те трябва да бъдат в живота ви. Вие дори умеете да бъдете общителен човек и да скривате от другите усещането за пълна самота. Ето защо връзките ви често са повърхностни - понякога дори се улавяте да мислите, че можете да живеете сами, а изолацията изобщо не ви плаши. Общуването е принудителна мярка и опит да не се срещате с истинското си Аз.

5. Агорафобия

Диагностика на героя: Заглавието на филма говори само за себе си - "Агорафобия" ( страх от открито пространство, страх от присъствие на обществени места).

Какво казва вашият избор: Вие правите впечатление за един много скромен човек. Но във вас има непреодолимо желание да угодите на всички. Вашето психологическо състояние зависи от мнението на другите и често сте недоволни от живота си, въпреки че не смеете да го кажете на глас. Зад външната интровертност се крият постоянен страх и тревога.

6. Синдром на Аспергер

Диагноза на героя: Главният герой от филма "Адам" - скромен, кротък и мил човек, който страда от синдром на Аспергер (форма на аутизъм).

Какъв е вашият избор: Във вас съществуват три личности: актьор, самотник и изгнаник. Може да бъдете много открит, общителен и да създавате впечатлението за безгрижен човек, но всъщност искате да избягате от многото хора и да намерите сродна душа. Какво ви спира? Чувствате този свят по различен начин и понякога ви се струва, че той е враждебен към вас, затова избирате самостоятелна дейност и не се осмелявате да се откриете. Отдръпвате се, когато хората не ви разбират и демонстративно показвате емоционална студенина и отчуждение.

7. Голямо депресивно разстройство

Диагностика на героя: "Черната" трагикомедия "Filth" показва цял куп психологически проблеми на главния герой, сред които може да разпознаете голямото депресивно разстройство.

Какво означава вашият избор: За околните изглеждате безгрижен и общителен човек - вие сте пълни с оптимизъм и увереност, но у дома често сте тъжни и апатични, насаме трудно сдържате болката си. Навярно сте открили традиционен начин да се скриете от собствените си мисли и постоянни обвинения към себе си - ровите се в проблемите на другите хора и често действате като психолог, като по този начин потискате и най-малката възможност да помислите за себе си.

8. Дисоциативно разстройство на личността

Диагнозата на героя: Главният герой от филма "Паун", след смъртта на своята властна и жестока майка, започва да се облича с нейните дрехи и да си слага перука. Това поведение се нарича дисоциативно разстройство на личността.

Какво казва вашият избор: Още от дете, вие изпитвате постоянна потребност от потвърждаване на своя пол и внимателно наблюдавате собствения си образ. Основната задача на истинското ви Аз е да преодолеете проблема с личната идентификация. Знаете точно как трябва да изглежда една истинска жена и един истински мъж. Всяко отклонение от този образ предизвиква остро отхвърляне и неприязън.

9. Биполярно разстройство

Диагнозата на героя: В трилъра "Няма място за старите кучета" Хавиер Бардем играе ролята на наемен убиец и маниак на непълно работно време.

Какво показва вашият избор: Създавате впечатлението за логичен и икономичен човек, при който всичко е под контрол. Ако обаче престанете да се сдържате, започват проблемите. Вътре във вас има емоции, които трудно можете да контролирате и чувствате, че с последната капка може да се случи всичко, затова избягвате крайности, шумни места и не си позволявате прекомерни изблици.

10. Синдром на Котар

Диагнозата на героя: В мистичния трилър "Задгробен живот” е показана много рядка диагноза - синдромът на Котар, при което човек е убеден, че е мъртъв.

Какво показва вашият избор: Непрекъснато се опитвате да избягате от затвора, който сте си създали сами, но в същото време имате страх от неминуемото. Заболелите с този синдром може да чувстват, че не съществуват изобщо, че кръвта не тече във вените им, вътрешните органи всъщност отсъстват, така че не могат съзнателно да забележат перспективите и радостта в живота и емоционално се чувстват като зомбита.