Известният американски психолог Даниел Голман смята, че хората с висока емоционална интелигентност (EQ) постигат по-голям успех в живота от хората с високо IQ. Хората с висока емоционална интелигентност водят по-щастлив живот и по-лесно се адаптират към различни ситуации.

За да проверите дали притежавате висока емоционална интелигентност, си направете този тест от 10 въпроса. Не забравяйте да запишете или запомните отговорите си.

Въпрос №1

На тази снимка Вивиан изглежда:

1. Наранена и обидена

2. Развълнувана и благодарна

Въпрос №2

Мъжът е:

1. Объркан

2. Изненадан

Въпрос №3

Аманда е:

1. Отвратена

2. Изненадана и уплашена

4. Ваш приятел ви изнервя. Вашата реакция:

5. Шофьорът на автобуса е бил груб с вас и ви е обидил. Вашата реакция:

6. Отивате на разходка с децата, но едно от тях започва да плаче, защото никой не иска да си играе с него. Вашата реакция:

7. Ваша колежка се е облякла по странен начин. Вашата реакция:

8. Съпругът ви ви е обещал да се прибире навреме, но ето че става късно, а него никакъв го няма, докато вие сте били при детето цял ден. Обяснява ви, че има много работа, а вашето недоволство расте. Какво се случва след като се прибере:

9. Започнали сте нова работа като мениджър на отдел или лидер на екип, но нямате предишен опит на тази позиция. Минават два месеца, но работата ви не върви. Какво ще направите:

1. Осъзнавате, че тази работа не е за вас. Ще изчакате още два месеца, за да видите дали положението ще се подобри, но ако не стане така – напускате и започвате да си търсите нова работа.

2. Опитвате се да анализирате ситуацията и да намерите причината за провалите ви. Ще се опитате да подобрите компетенцията и уменията си. Ще промените и отношението към работата, за да станете по-добри.

10. Ваша приятелка ви моли да излъжете гаджето й, че предишната вечер двете сте били заедно. Вие сте се съгласили и сте излъгали. Как се чувствате?

1. Чувствам се виновна и толкоз.

2. От една страна, тя е моя приятелка и трябва да я подкрепям. От друга страна, се срамувам от такива отвратителни лъжи. Горкото момче... Яд ме и на мен, и на нея.

Резултатите:

Добре, време е за резултатите от теста.

Ако повечето ви отговори са №1, ще трябва да поработите още върху емоционалната си интелигентност, защото в момента невинаги разбирате емоциите на останалите. Освен това трябва да се научите да контролирате собствените си емоции, за да не реагирате прекалено бурно. Ако поработите върху EQ-то си, ще видите, че животът ви ще се подобри и ще ви се открият нови възможности за развитие.

Според едно проучване 90% от успешните хора, имат високо EQ.

Ако повечето ви отговори са №2, честито! Вие имате висока емоционална интелигентност. Време е да покорите нови върхове!