Всички хора искат да изпитат истинската любов, но романтичните сценарии не отговарят на тежката реалност. В Европа разводите са се увеличили с 2,5 %, а браковете са намалели само с 2%. Хубавото е, че според проучване бързо можем да разберем дали бракът ни би оцелял, или не би продължил.

Ние се надяваме да има все повече щастливи и здрави семейства по света, но какво учените са забелязали като знаци, които индикират точно обратното?

1. Броят на усмивки по детските снимки

Психолози провели проучване, за да установят дали е възможно да предвидим развода спрямо детските ни снимки, или не. Двойките, които участват в проучването, показват свои снимки като малки.

Резултатът: Хората, които изглеждат по-мрачни, наистина са се развели, а тези, които са щастливи, получават своята приказка.

2. Емоционалният тон в гласа

Компютърен алгоритъм може да предскаже успеха на брака с точност до 79%. Учени изследват разговори между около 100 двойки, като го правят в продължение на години.

Оказва се, че тонът наистина има значение. Не е важно какво казваме, а как го казваме.

3. Колеги от противоположния пол

Проучване от Дания твърди, че хората, които работят с повече колеги от другия пол, имат по-голям шанс да се разведат. В него взимат участие двойки, сключили брак между 1981 и 2002 в Дания. Оказва се, че около 100000 двойки вече са се развели.

4. Намесата на родителите

Жените подават молба за развод по-често от мъжете. Учени твърдят, че когато родителите се намесят в брака, партньорите започват да се карат и да се държат като тях. Това се случва най-често, когато майката го прави.

5. Игнорирането на конфликти

Едни от основните причини за развод са презрението, позицията на жертвата, критиките и игнорирането на конфликтите. Последното е наистина опасно. 

Представете си: Появява се проблем. Разпалвате се, защото той не изчезва, а това ви побърква. Започвате спора, а половинката ви спира да слуша.

Те може би си мислят, че това е добре, но всъщност има негативен ефект върху отношенията. Да, никой не обича караници, но е по-добре да разрешите проблемите си, отколкото да ги оставите да разрушат връзката ви.

6. Негативното отношение на съпруга спрямо приятелите на жената

Учени анализират 373 двойки, които имат продължителност на брака повече от 16 години. Оказва се, че 46% се развеждат, защото съпругът е критикувал непрекъснато приятелите на съпругата през първата година. За жените приятелството е различно, а такива проблеми са излишни.

7. Прекалената привързаност на младите съпрузи

Психолог проучва 168 двойки през 13 години от брака им. Според него повече двойки от тях се развеждат, защото са били прекалено привързани.

Той твърди, че двойките, които имат силни романтични отношения в началото, се справят по-трудно, защото не могат да запазят наситеността на емоциите.

8. Бедност и безработица

Ясно е, че животът при тежки условия, не е лесен. Семейства, които водят такъв начин на живот се разпадат по-лесно от тези, които са финансово стабилни.

Много мъже едва издържат жена си и децата.

9. Лошият сън

Учени твърдят, че двойките трябва да спят отделно или на много голямо легло, за да имат добро здраве, за да се наспиват добре. Те установяват, че около 30-40% от съпрузите спят на отделни легла. Лошият сън води може да доведе до развод. 

Ако искате да запазите връзката си, се наспивайте добре.