В деня, в който една жена роди момиченце, тя престава да бъде дъщерята на майка си, а се превръща в майка на дъщеря си. За едно момиченце и за една жена започва нов живот.

Когато станеш майка, неминуемо се променяш и се сблъскваш с едно ново твое Аз, което винаги си пазила в себе си, но никога не си знаела, че съществува.

Малкото момиченце, което държиш в ръце, ще ти пречи да заспиваш в следващите месеци и дори години, но и ще изпълни живота ти с нежност и топлина.

Малкото бебче ще се превърне в дете с невероятна сила, защото в нейните гени е заложено да обича и мрази с все същия плам. Силата на момичетата се простира отвъд физическото, защото те са заряд от емоции – нежни, грижовни, мили и чаровни, без да знаят откъде са се научили да бъдат толкова чаровни.

Дъщеря ти ще прегръща ревностно своите мечета, а в следващия момент вече ще скача по калните локви, омацана до уши.

Всеки ден ще виждаш нова страна от личността ѝ и с всеки ден, с изненада, ще установяваш, че тя все повече прилича на теб.

„Дъщерята е копие на майка си и в същото време е жена, съвсем различна и уникална.“ – Симон дьо Бовоар

Един ден, по-скоро, отколкото си мислиш, тя ще иска да бъде като теб. Ще обува обувките ти, ще се закичва с твоите бижута, ще носи твоя грим. Ти си нейната представа за идеалната жена. Ти си нейната първа приятелка, първа довереница, източник на утеха и грижа.

Близостта помежду ви  ще бъде толкова силна, че двете ще се приемате за равни – просто две жени, неделимо свързани.

Трудно е да се опише любовта между майка и дъщеря, но тя със сигурност е благословия, защото дъщерята се превръща в най-добра приятелка на майка си и в това няма съмнение.

Как да развиеш тази връзка и как да превърнеш дъщеря си в успешна личност?

Ето няколко съвета:

  • Ако забележиш, че тя е тази, която винаги отстъпва, за да има мир сред приятелите ѝ, научи я, че е важно да отстоява мнението си и да изразява мислите си.
  • Ако нещо я тревожи, седни до нея, прегърни я и си поговорете. Тя има нужда от твоята майчина подкрепа.
  • Чети ѝ истории за велики жени или приказки, в които жените играят важна роля, за да се научи, че светът е пълен с възможности и тя трябва да вярва в себе си.
  • Не се съмнявай в себе си, винаги ще знаеш какво да ѝ кажеш, за да ѝ вдъхнеш увереност.
  • В твое лице тя ще вижда най-силния си съюзник и най-добрата си приятелка, затова бъди пример за дъщеря си.