Повече от 2,25 милиарда чаши кафе се консумират по целия свят всеки ден и вероятно доста от тях са с горчив вкус. Кафето ви е твърде горчиво? Променете цвета на чашата.

Ново изследване показва, че феновете на кафето могат да направят своята напитка по-сладка, като просто сменят чашата си. Сините и стъклените прозрачни чаши правят кафявата течност по-сладка на вкус, като намаляват горчивината й, без да е необходимо добавянето на захар.

Изследователи от Университета в Оксфорд започнали изследване, за да разберат дали е оправдана тази теория. Проучването включвало 36 доброволци и три различни цветни чаши – бяло, синьо и прозрачно стъкло. Всеки от участниците в експеримента консумирал кафе от различна цветна чаша. Така открили, че сините чаши правят вкуса на напитката най-сладка. Белите чаши пък създават усещането за по-горчива напитка.

За да не се осланят само на един експеримент, втори такъв показва, че консумираното кафе от бялата чаша има най-малка сладост в сравнение с останалите цветни чаши. Докато синята е с доказано най-сладък вкус. Доказват се абсолютно същите резултати.

Учените смятат, че има логично обяснение на това твърдение. Вярва се, че кафявият цвят се асоциира с горчивина, така че кафето в бялата чаша изглежда най-кафяво. Водещият автор д-р Георги Дурн пише в статия: „Нашето изследване ясно показва, че цветът на чашата влияе върху възприятието за вкус и аромат на кафето. Ефектът на цвета на чашата за сладостта на кафето предполага, че собствениците на кафенета, хората занимаващи се със затлъстяване, както и производителите на съдове трябва внимателно да преценят цвета на техните чаши.“

Потенциалните ползи или недостатъци от едно такова изследване могат да се обобщят като разлика в еднократна покупка или запазването на клиента и за в бъдеще.

Идеята, че цветът може да промени вкуса на храните и напитките не е нова. Изследване, публикувано миналата година, разкри, че червен ягодов мус, сервиран върху бяла чиния, е оценен с 10% по-сладък и 15% по-вкусен от същата храна, сервирана в черна чиния.