Познато ли ти е? Лежиш в леглото си посреднощ и премисляш неприятната случка, която трови съзнанието ти от деня. Обмисляш варианти, чудиш се как можеше да стане по-добре. Притесняваш се. Усещаш как пулсът ти се ускорява и отново няма да спиш тази вечер.

Помисли си сега колко често ти се е случвало да не можеш да заспиш от вълнение, но не заради нещо лошо, което се е случило или може да се случи, а заради нещо, което те е накарало да бъдеш щастлива, което те е накарало да се усмихваш, или заради мечта, която нямаш търпение да осъществиш? Никога нали?

Да, това е така, защото мозъкът ни е така устроен, че да мисли за това как да ни предпази от болка. Именно затова толкова често фокусът ти е съсредоточен върху нещата, които те плашат, нараняват и тревожат. А представяш ли си какво би било, ако бяхме толкова обсебени от хубавите неща, колкото и от лошите... За щастие, има как.

Освен че мозъкът иска да те предпази, той има и друга характерна черта: способността да мисли само за една мисъл. Знаейки това е много по-лесно, когато негативните мисли се зародят в съзнанието ти, да ги замениш веднага с някоя позитивна. Колкото повече правиш това, толкова по-лесно ще става да контролираш негативизма в главата си и да се фокусираш върху хубавите неща.

Да, негативни мисли винаги ще има, те просто са неизменна част от ежедневието ни. Но може би именно това е здравословният начин на развитие на нещата и ако се опиташ да им отдаваш два пъти по-малко внимание и значение, ако не им даваш власт да контролират живота ти, нещата много скоро ще се променят и ще видиш колко по-хубав ще стане животът ти! Просто опитай.