Важните неща, които научих между 21 г. и 31 г.

1. Колкото и да не ти се вярва времето наистина има способността да „лети“ – цени най-вече своето, но недей да губиш и това на някой друг. Направи така, че да имаш специални моменти само и единствено за себе си – прекарвай време сама – да четеш, да рисуваш, да пишеш или просто да мързелуваш(никой няма право да те съди за това, особено ти сама себе си).

2. Внимателно подбирай хората, които допускаш до себе си. Сега може да мислиш, че е „винаги и завинаги“, но около 30те нещата рязко се променят. Не говоря само за любов. Порастваш и израстваш, вече имаш по-ясна представа за себе си, както и за другите. Умееш да правиш по-правилни преценки, но ще се случва и да бъркаш...

3. Не се отдавай напълно на каквото и да е – било то човек, начинание, мечта или работа. Ще си спестиш разочарования със сигурност. Винаги пази една част от себе си само за теб.

4. Не бъди перфектна и не се старай да го постигаш! –„Колкото по-безупречен човек е външно, толкова повече демони има вътре в него.“ (Не го измислих аз, а Зигмунд Фройд).

5. Пътувай! Всеки уикенд, ако имаш възможност. След време едно от нещата, за които ще съжаляваш най-много, че не си го правила, е това. И моля те, не се качвай веднага на първия самолет за Дубай... Първо пътувай в България. Има толкова места, в които можеш буквално да се влюбиш.

6. Никога не се лишавай от удоволствието да четеш хубава книга или да гледаш филма само, защото „трябва да излезеш“.

7. Не се лишавай и от време, прекарано с приятели заради досадни маловажни задължения.

8. Относно т.6 и т.7 – когато порастваш започваш да подреждаш приоритетите си и трябва да знаеш, че всеки има различни такива. Но никога не пренебрегвай себе си или собствените си желания в момента само за да не се „цепиш от компанията“.

9. Не прави пауза/почивка или както искаш го наричай между бакалавърска и магистърска степен на обучение, за да не ти се налага :“ през деня на работа, на обяд с приятелки, след обяд игри и разходки с детето, вечер гушкане с мъжа ти, ииииии в 2.00 часа да учиш за изпит, който е на следващия ден в 9.00 часа“.

Не че не е забавно и няма чар в тази цялата ситуация, но е изморително, и то много. Не си свръхчовек и няма да бъдеш. Винаги ще можеш да учиш още и още, и ще искаш да го правиш, и ще ти се налага, но за една добра реализация, ще ти трябва твърда основа, поставена в правилното време.

10. Не се доверявай толкова лесно. На света има 7 млрд. души и всеки от тях мисли, чувства и разбира по различен начин. Не всеки би постъпил като теб и това, че ти си добронамерена, не значи че човекът отсреща е. 

11. Пази се най-вече от манипулативните хора – такива, които манипулират, и такива, които допускат да бъдат манипулирани. Първите могат доста да си „поиграят“ с мислите, чувствата, съзнанието и животът ти дори, а вторите не са нищо повече от бездушни същества. Стой далеч!

12. Спри да угаждаш на всеки, освен на себе си. Винаги трябва да се поставяш на първо място – здравословно е!

13. Игнорирай хора, които те карат да се чувстваш така, сякаш не си достатъчно добра. Добра си, и то много, но не за всеки.

14. Не изоставяй хобитата си. Скоро ще разбереш, че хората, които работят това, което обичат са малко. Ако имаш късмет, може и да си от тях, но ако не развивай талантите си, дори и да не са приходни. Повярвай ми – понякога удовлетворението е по-голямо от месечната ти заплата.

15. Спри да се интересуваш от мнението на хората за теб. То няма н-и-к-а-к-в-о значение и не бива да е скала, по която да се оценяваш.

16. Не споделяй твърде много с „приятелки“. „Всичко казано до момента, ще се използва утре срещу теб“-стара женска поговорка.

17. Не подценявай приятелството между мъж и жена. Понякога е дори по – истинско, смислено и реално.

18. Не искам да ти давам съвети за любовта. Това е нещо, което трябва сама да преживееш, оцениш и ако можеш да съхраниш.

19. Ако нещо не ти харесва или е в разрез с твоите убеждения, не го прави! Да предадеш сам себе си е една от най-силните болки, която можеш да изпиташ.

20. Грижи се за себе си и бъди мила със себе си.

21. Ще има и падения... Няма да те лъжа, но така ще се научиш да се изправяш. И най-добре го прави сама!

22. И накрая... Колкото и да си силна, уверена, добра и да работиш над себе си, повярвай ми, ще се появи някой, който ще има огромното желание „да те смачка“. Приеми го като най-ценният урок. След като се случи, ще отнеме време да се възстановиш. Ще ти е трудно, но в това е най-голямото очарование – Никога повече няма да си същата. Ще бъдеш много по-добра от всякога!

По-добра за себе си и за хората, които са те заслужили 

Успех мило момиче!

Автор: Венеция Петрова