На теория всяко наше изживяване би трябвало да ни прави по-силни, по-добри и по-мъдри. Да гледаш позитивно на живота, да вземеш съдбата си свои ръце и да не се самосъжаляваш, са само част от качествата и уменията, които би трябвало да притежаваме, ако искаме да се определим като силни личности. А дали вие сте такива? Разберете още сега.

Днес ви представяме 21 качества, които трябва да притежава силният човек според психотерапевта Ейми Морин.

1. Намерили сте баланса между разума и чувствата

Не е достатъчно само да определите дали сте човек, който залага на логиката, или се влияе от чувствата си, важното е да намерите баланс между двете и да осъзнавате, когато емоциите замъгляват трезвата ви преценка при вземането на решение. Хората със здрава психика умеят да балансират между двете.

2. Прекарвате времето си по продуктивен начин

Ако не искате да свършите нещо, ще си намерите един милион причини да не го направите, но силните хора се фокусират върху това, което искат, и избягват да си пилеят времето с непродуктивни занимания. Те знаят, че има време и за почивка, но когато нещо трябва да се свърши - не отлагат.

3. Успявате да се приспособите към промените

Животът е шеметен вихър, който постоянно се променя, и понякога ни е трудно да се приспособим към новото. Повечето хора се затварят за промените и не искат да ги приемат, но силните хора се адаптират към променящата се действителност и знаят, че не могат цял живот да стоят на едно място.

4. Изправяте се пред страховете си

Повечето хора избягват онова, което ги плаши, а други се опитват да се изправят срещу тях само за да впечатлят околните, но силните хора не изпитват нужда да се доказват, те преодоляват страховете си заради самите себе си, защото искат да бъдат по-добри.

5. Учите се от грешките си

Хората със здрава психика не си търсят оправдания и не крият грешките си. Те се учат от тях и се надяват да станат по-добри.

6. Открили сте баланс между това, което сте, и това, което искате да бъдете

Силните хора приемат своето настояще аз и не се обвиняват или самосъжаляват, а винаги работят върху себе си, за да бъдат по-добри.

7. Радвате се на чуждия успех

Ако сте хора със здрава психика, чуждият успех не би трябвало да пробужда завист у вас. Силните хора могат да се радват на чуждия успех и са достатъчно уверени в себе си, за да не се поддават на такива емоции.

8. Вземате решения според собствените ви ценности

Ако живеете според личните ви ценности и знаете кои са приоритетите ви, никога няма да се боите да вземате решения. Силните хора следват своя личен компас и не следват сляпо останалите.

9. За вас е важно да развивате талантите си, а не да ги показвате

Повечето хора обичат да се хвалят с постиженията си и постоянно търсят одобрението на околните, но силните хора се фокусират върху себе си и за тях е по-важно да научат нещо ново или да развият уменията си, вместо да парадират с тях.

10. Оставате верни на себе си

Хората със здрава психика са честни със себе си и техните действия никога не противоречат на думите им.

11. Цените това, което сте, а не това, което имате

Силните хора ценят това, което са постигнали като личности, а не това, което са натрупали като материални придобивки. За тях е важно да се развиват и да постигнат вътрешна хармония, а не да се затрупат с богатства.

12. Търпеливи сте

Силните хора умеят да чакат, за да получат заслужената награда. Те знаят, че плодовете на труда им узряват бавно, но накрая са невероятно сладки. Останалите хора се захващат с нещо и очакват резултатите веднага и така нищо не постигат. Нетърпението ни прави слаби и трябва да се научим да чакаме за големите награди.

13. Поемате отговорност за действията си

Силните хора също правят грешки, но те се учат от тях и продължават напред. Не си търсят извинения, не лъжат за постъпките си и не прехвърлят вината.

14. Приемате трудностите като възможности

Силните хора възприемат всяко предизвикателство и всеки проблем като поредната възможност да израснат. Те не се отчайват и не изпадат в паника. Останалите хора се притесняват, щом срещнат трудност, и много често се отказват преди финалната права.

15. Благодарни сте за това, което имате

Силните хора не се фокусират върху това да трупат още и още и никога да не са доволни от това, което имат. Те са благодарни за това, което са постигнали, което ги прави и много по-щастливи.

16. Фокусирате се върху това, което умеете най-добре

Хората със здрава психика постигат толкова много успехи, защото посвещават времето и усилията си на това, което правят най-добре.

17. Винаги се изправяте на крака

За силните хора провалът и неуспехите не са краят на света. Те вярват, че пътят, който са избрали, един ден ще ги отведе до успеха.

18. Вие сте оптимистичен реалист

Силните хора гледат положително на живота и когато се изправят пред трудност, винаги се надяват на най-доброто, но в същото време са здраво стъпили на земята и са подготвени за най-лошото.

19. Работите върху слабостите си

Повечето хора крият слабостите си и не обичат дори да се сещат за тях, но силните хора не се страхуват да се изправят лице в лице с тях и да работят върху това да ги преодолеят.

20. Не се вторачват в малките недостатъци

Нормално е да искате да сте перфектни, но това няма как да стане и силните хора го знаят, затова те не си хабят нервите заради малки грешки и не позволяват на малките недостатъци да ги изнервят. Това се отнася с пълна сила и за чуждите грешки и недостатъци.

21. Решавате проблемите, а не се оплаквате

Можете цял ден да се оплаквате от проблемите си и да създавате драми около най-малкото нещо или можете да се вземете в ръце и да решите проблема, без да отлагате.

22. Винаги сте готови да научите нещо ново

Нов ден, ново познанство, ново изживяване – всеки ден е пълен с нови възможности да научите нещо ново. Независимо с какво ги сблъсква живота, силните хора са готови да се учат.