Всеки човек допуска грешки, това е напълно нормално, но лошото е, че невинаги се учим от тях. Понякога повтаряме едни и същи грешки отново и отново, не успяваме да постигнем реален прогрес и в същото време не разбираме защо това е така.

„Грешките са простими, когато имаш куража да ги признаеш.“ (Брус Лий)

И въпреки това, когато допуснем грешка, ни е трудно да си я признаем, защото това наранява егото ни и според нас намалява себестойността ни. Това е доста притеснителна тенденция, защото последните проучвания доказват, че единственият начин да се поучим от грешките си и да спрем да ги допускаме, е да ги признаем и осъзнаем.

Според проучванията на Мичиганския университет хората попадат в две категории, що се отнася до грешките: тези, които имат твърда и постоянна нагласа („Забрави! Никога няма да стана добър в това.“) и такива, които се стремят към развитие („Хубаво е, че мога да видя грешките си. Да видим какво съм сбъркал, за да не го повторя“). Хората от втория тип признават грешките си и ги използват, за да се развиват. Хората от първия тип са обречени да допускат едни и същи грешки отново и отново, защото се стремят да ги забравят.

Успешните и умни хора не са имунизирани срещу грешки, те просто се стараят да се учат от тях. С други думи, те осъзнават къде се корени проблемът и са честни пред себе си.

За да разберем кои са грешките, които интелигентните хора не допускат два пъти, се обръщаме към Травис Бредбъри - президентът на TalentSmart и съавтор на „Емоционална интелигентност 2.0“. Той представя своя списък с качества и нагласи на интелигентните хора, благодарение на които те не допускат същите грешки два пъти:

1. Интелигентните хора не вярват в неща, които звучат твърде хубаво, за да са истина

Някои хора са толкова харизматични и уверени, че успяват да ни увлекат след себе си. Те могат безкрайно дълго да ви обясняват колко успешен е бизнесът им, колко влиятелни са, какви хора познават и колко много възможности могат да ви предложат. И докато има хората, които действително са много успешни и имат желание да ви помогнат, интелигентните хора не са наивни, те може и да са се излъгали веднъж, но втори път няма да повторят. Резултатите от наивността и липсата на внимателно проучване могат да са катастрофални. Умните хора задават сериозни въпроси, преди да се включат в даден проект.

2. Интелигентните хора не постъпват по един и същ начин, очаквайки различни резултати

Алберт Айнщайн е казал, че е лудост да вършиш едно нещо отново и отново и да очакваш различен резултат. Въпреки че фразата е много популярна и вече се възприема като клише, се оказва, че много хора са уверени, че две плюс две може понякога да е равно и на пет.

Интелигентните хора, от друга страна, трябва да сгрешат веднъж, за да осъзнаят, че без промяна на подхода не е възможен различен резултат, независимо колко много се надяват. Умните хора знаят, че трябва да променят начина си на действие, колкото и трудно да е това.

3. Интелигентните хора не очакват резултати веднага

Живеем в свят, в който книгите за миг се свалят на електронните ни четци, новините пътуват бързо и на далеч, а от електронното пазаруване няма нищо по-лесно. Но когато става дума за цели, нещата стоят малко по-различно. Умните хора знаят, че удовлетворението не се постига бързо и усилената работа предхожда наградата и това ги мотивира по пътя към успеха. Освен това знаят каква е болката и разочарованието от това да се „продадат“ евтино.

4. Интелигентните хора не действат без бюджет

Не можете да кажете, че разбирате от управление на финанси, ако не сте работили с ограничен бюджет. Стриктният бюджет ви кара да обмисляте решенията си, да премисляте желанията и нуждите си. Сутрешното лате изведнъж става доста по-малко съблазнително, когато сметнете колко ви струва на година. Придържането към бюджет няма за цел само да ни успокои, че имаме достатъчно, за да платим сметките си. Интелигентните хора знаят, че изготвянето и спазването на стриктен бюджет означава, че няма да пропуснат някоя възможност, защото преди това са пропилели средствата си за непредвидени разходи. Бюджетите развиват дисциплината, а тя именно е в основата на качествената работа и успеха.

5. Интелигентните хора не губят поглед от голямата картина

Лесно е да заровиш глава в непосредствената работа и по този начин да изгубиш поглед върху голямата картина. Но интелигентните хора знаят как да съотнасят дневните задължения спрямо дългосрочните си цели. Това не означава, че не държат на малките победи, те просто имат нужната дисциплина и умеят да гледат в перспектива. В живота е важна голямата картина и ако загубиш поглед върху нея, страда всичко останало.

6. Интелигентните хора не са неподготвени

Всеки от нас се е скатавал от работа и е минавал по прекия път, независимо дали сте преписвали домашното по биология от ваш съученик или сте отишли на работна среща неподготвени. Интелигентните хора знаят, че понякога могат да извадят късмет, но неподготвеността ще ги дърпа назад и никога няма да развият пълния си потенциал. Ето защо те не се уповават на късмета, защото знаят, че нищо не може да замени старателната подготовка и опита. Те знаят, че ако не си напишат домашното, никога нищо няма да научат, а по този начин никога няма да се развият. Ето защо е важно да са подготвени.

7. Интелигентните хора не се опитват да бъдат такива, каквито не са

Има нещо изкушаващо във възможността да се харесаш на другите, като се направиш на някого, който не си. Но истината е, че никой не харесва фалшивите хора и накрая опитите да бъдете такива, каквито не сте, няма да завършат с положителен резултат. Интелигентните хора го знаят, но има и хора, които се преструват и не осъзнават, че са напълно прозрачни за другите. Те не разбират, че са разрушили взаимоотношенията си с някого, че са загубили някоя позиция или че са пропуснали възможност, защото са били такива, каквито не са. Интелигентните хора, от друга страна, осъзнават, че щастието и успехът са базирани на това да бъдат себе си.

8. Интелигентните хора не се опитват да угодят на всички

Почти всички правят тази грешка, но интелигентните хора бързо осъзнават, че просто не е възможно да угодят на всички и затова не се и опитват да го правят. Те също така знаят, че успехът се крие в това да имаш кураж и да взимаш решения, в които вярваш, а не да правиш избори, които ще се харесат на останалите и междувременно да забравиш себе си.

9. Интелигентните хора не се правят на жертви

Социалните мрежи са пълни с хора, които се правят на жертви. Интелигентните хора знаят, че тази манипулативна игра завършва зле, когато другите разберат, че това е било просто постановка. Но има и един по-фин аспект в играта на жертва, който умните хора много добре разбират, и той се състои в това, че за да бъдеш жертва, трябва да се откажеш от силата си, а нима победата, спечелена по този начин, може да е сладка?

10. Интелигентните хора не се опитват да променят другите

Хората се променят единствено по собствено желание. Въпреки това има нещо изкушаващо в това да се опиташ да промениш някого, който не иска да се промени, сякаш само твоето желание е достатъчно, за да го постигнеш. Някои дори целенасочено се заобикалят с хора с проблеми, защото мислят, че могат да ги „поправят“. Умните хора може и да са направили подобна грешка веднъж, но впоследствие осъзнават, че единствените, които ще успеят да променят са самите себе си. И затова избират да се обградят с позитивни хора и избягват проблемни личности, които само ги потискат.

Емоционално интелигентните хора са успешни, защото никога не спират да се учат. Те се учат от грешките си, учат се от успехите си и винаги се стремят към развитие.